10 Αυγ 2008

Summertime Sunday: θρήνος στους τροπικούς

(Κάθε Κυριακή του καλοκαιριού, ανεβάζω μια διαφορετική εκτέλεση του Summertime, του George Gershwin - και μετά ο Αθήναιος προτείνει τη συνταγή που ταιριάζει)
Είχα φορτώσει το mp3 με τη σημερινή εκτέλεση του Summertime στο πιστό μου στικάκι. Το αρχικό σχέδιο ήταν να χρησιμοποιήσω το κοινόχρηστο internet station του ξενοδοχείου και να ανεβάσω το Summertime Sunday στην ώρα του. Δεν είχα υπολογίσει μια μικρή λεπτομέρεια - δεν υπήρχε θύρα USB ούτε για δείγμα. Κι ενώ είμαι ψυχαναγκαστικός, δεν είμαι τόσο ώστε (α) να ψάχνω net cafe στο Μόλυβο κυριακάτικα, πολύ περισσότερο δε (β) να κουβαλάω lap top για ένα τετραήμερο - δεν πειράζει, σκέφτηκα, θα ανεβάσω το κομμάτι όταν επιστρέψω στην Αθήνα, με καθυστέρηση. Η πρώτη φορά θα είναι που το Summertime Sunday ανεβαίνει δευτέρα, ή η τελευταία*;
Το σχέδιό μου ανατράπηκε από τον καιρό. Με το που άρχισε το αεροπλάνο να προσεγγίζει τον αττικό ουρανό, βυθιστήκαμε μέσα σε γκρίζα σύννεφα, ανάμεσα σε αστραπές και αναταράξεις. Κατεβήκαμε μέσα στο ψιλόβροχο, περισυλλέξαμε μουσκεμένες αποσκευές, φτάσαμε σε ένα σπίτι με τις γλάστρες ηττημένες από τον αέρα, ενώ η γάτα σκόρπιζε πατημασιές στο πάτωμα με τα βρεγμένα πατουσάκια της. Όχι ακριβώς η ατμόσφαιρα που θες, προκειμένου να μιλάς για τον ήχο της καλοκαιρινής αύρας. Και τώρα; Τι Summertime θα ανεβάσω. Τη λύση μου την έδωσε η λιγότερο καλοκαιρινή τραγουδίστρια στην ιστορία των φωνογραφήσεων (χε) - η Billie Holiday. H γυναίκα τραγουδάει Summertime και ξέρεις ότι δεν πιστεύει λέξη από όσα λέει - ποιο "living is easy", ποιο "your daddy's rich and your ma is goodlooking", ποιο "hush little baby", εδώ υποφέρουμε κύριε, δεν παίζουμε. Ξανακούγοντάς το βέβαια, άρχισα να το συμπαθώ όλο και περισσότερο - κυρίως λόγω της ορχήστρας (θα ψάξω ποια είναι και θα επανέλθω - update: το έψαξα και επανέρχομαι, είναι ηχογράφηση της 10ης Ιουλίου του 1936, με τον θεό Άρτι Σο στο κλαρινέτο, ντροπή μου που δεν τον αναγνώρισα, και τον Μπάνι Μπέριγκαν στην τρομπέτα), που την υποστηρίζει με μπρίο και νεύρο και έναν αλλόκοτο, ελαφρώς ζουγκλοειδή ρυθμό (χάρη στα ντραμς του πρωτοπόρου Κόζι Κόουλ), που φέρνει στο μυαλό ζέστη και υγρασία και τον άνεμο απέξω να λυσσομανάει και τη μυρωδιά του βρεγμένου χώματος και ιδρώτα και καταιγίδες στο τέλος καυτών ημερών. Τροπικό κλίμα, δηλαδή, σαν αυτό που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η άλλοτε εύκρατη χώρα μας.
υγ. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, η πρώτη σκέψη να ασχοληθώ με την Μπίλι Χόλιντεϊ ως (όχι ακριβώς ιδανική) ερμηνεύτρια του Summertime, μου ήρθε προχθές, όταν, μέσα σε ένα από αυτά τα χίπικα μαγαζιά με τα κοσμήματα, τα λινά φορέματα και τα καπέλα Παναμά του Μολύβου, άκουσα ένα remix πάνω στη συγκεκριμένη εκτέλεση. Δεν έχω το εν λόγω remix, ανέσυρα όμως ένα άλλο που είχαν κάνει οι αξιότιμοι United Future Organization, πάνω στην θεϊκή φωνή της Σάρα Βον.
*(την ερχόμενη Κυριακή θα βρίσκομαι στη Λευκάδα - που σημαίνει ότι και το επόμενο Summertime Sunday θα αναρτηθεί οπωσδήποτε Δευτέρα, που θα πάω στο νετ καφέ της Βασιλικής για να στείλω τη στήλη μου- το λέω προκαταβολικά, για να μη στηθεί κανείς κυριακάτικα πατώντας μονότονα F5 στο πληκτρολόγιό του)

5 σχόλια:

Αθήναιος είπε...

Τώρα τελευταία, κυκλοφορεί και μια εκτέλεση κάπως φάνκυ από δυο γυναικείες φωνές που είναι κάπως ωραία. Στις διασκευές τραγουδιών είναι λάθος να τραβάς τόσο πολύ την εισαγωγή. Ο ακροατής, θέλει να μπει με τη μία, στην οικεία βασική μελωδία.

Mr. Arkadin είπε...

Κι από πότε ο καλλιτέχνης κάνει αυτό που θέλει ο ακροατής;

Αθήναιος είπε...

Χεχε. Σωστό. Το έμπλεξα με τη διαφήμιση.

Αθήναιος είπε...

Παρ'όλα αυτά είναι μια πάρα πολύ ωραία εκτέλεση, τώρα που την ξανακούω χωρίς την έννοια να τη μαγειρέψω.

Ανώνυμος είπε...

A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風