26 Φεβ 2009

Λίγα πράγματα που ξέρω για το (Ford) Gran Torino

To πρώτο Gran Torino εμφανίστηκε στους αμερικανικούς δρόμους το 1972, ως μετεξέλιξη του Torino, που ήταν για τη Ford ό,τι είναι για την Toyota η Corolla: Ένα εμβληματικό μικρομεσαίο αυτοκίνητο για οικογένειες, με τόσες αλλαγές στη μορφή και τις διαθέσεις του σε κάθε επαναλανσάρισμα που είναι αδύνατον να πειστείς ότι το πρώτο, του 1968, και το τελευταίο, του 1976, φέρουν το ίδιο όνομα.

Το Torino εκτός από οικογενειακό τετράθυρο σεντάν, έβγαινε και σε κάτι muscle car εκδοχές, με χορταστικούς -αμερικανικούς- κινητήρες. Η Ford, μάλιστα, έστησε πάνω του και το αγωνιστικό μοντέλο που κατέβαζε στους αγώνες του NASCAR στα τέλη της δεκαετίας του '60. Κλασσικά muscle Torinos ήταν τα: Torino Talladega του 1969, Torino Cobra του 1970 και τα κάμπριο Torino GT του 1971. Πιο κλασικό Torino, όμως, απ' όλα είναι εκείνο το κόκκινο Gran του '74 που καβαλούσαν ο Στάρσκι με τον Χατς.

Ένα Gran Torino του '74 δίνει και τον τίτλο στην καινούργια ταινία του Κλιντ Ίστγουντ που παίζεται από σήμερα στα αθηναϊκά σινεμά. Ταιριαστό. Ένα βαρετό, χοντροκομμένο αυτοκίνητο γι' αυτό που (υποθέτω ότι και πάλι) είναι μια βαρετή, χοντροκομμένη μελούρα από αυτές που ο Βρώμικος Χάρι επιμένει να γυρίζει από τότε που αποφάσισε να γίνει σκηνοθέτης και συλλέκτης βραβείων Όσκαρ. ΒΤW, πώς και τον ξέχασαν από την Ακαδημία φέτος;

4 σχόλια:

Nikos Fotakis είπε...

Δεν έχεις ιερό ούτε όσιο! Έπιασες στο στόμα σου τον Κλιντ! Δεν σε πιστεύω!
Βαρετή μελούρα το mystic river; Αθεόφοβε!

Homo Ludens είπε...

Πλάκα κάνεις, έτσι; Το "Mystic River" ήταν η πιο βαρετή ταινία, με τη μεγαλύτερη κοιλιά στη μέση, στην ιστορία του σινεμά, μέχρι που βγήκε το "Million Dolar Baby" κι έθεσε νέα στάνταρ.

viki vale είπε...

Hey paidia nomizo oti to Mystic River itan kai apo ta pio overrated erga tis dekaetias kai logo klintogerontolagneias o Murray exase to oscar apo ton Sean Penn (btw to fetino itan totally his)

theologos είπε...

Θα απαντήσω απλά με τα λόγια του Roger Ebert:

What other figure in the history of the cinema has been an actor for 53 years, a director for 37, won two Oscars for direction, two more for best picture, plus the Thalberg Award, and at 78 can direct himself in his own film and look meaner than hell? None, that's how many.

Και έγραψε και το καταπληκτικό κομμάτι/θέμα της ταινίας.

Και οι ταινίες του φέτος (Changeling, Gran Torino) ήταν τοιχογραφίες - του LA των 30s η πρώτη και του Midwest σήμερα(της βαθιάς Αμερικής, όπως λένε).

Ο άνθρωπος στα 79 του γυρνά 2 εξαιρετικές ταινίες σε ένα χρόνο - και το έκανε και πέρυσι. Απλά υποκλίνομαι.