Το δράμα της Αιθιοπίας το 1984, με την ασιτία να θερίζει τον πληθυσμό της αφρικανικής χώρας, είχε σοκάρει ολόκληρο τον κόσμο. Οι σκληρές εικόνες παιδιών – σκελετών έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη μιας ολόκληρης γενιάς. Παρόμοιου μεγέθους λιμοκτονίες είχαν συμβεί και παλιότερα, αλλά σπάνια έφταναν με τέτοιας έντασης ρεπορτάζ ή ντοκιμαντέρ στους τηλεοπτικούς δέκτες του πρώτου κόσμου.
Στα τέλη Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς, ο Bob Geldof δεν πίστευε στα μάτια του, όταν αντίκριζε τα μικρά παιδιά της Αιθιοπίας να πεθαίνουν μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα. Αποφάσισε ότι πρέπει να δράσει άμεσα και πήρε τηλέφωνο τον φίλο του Midge Ure, από τους Ultravox με την εξής ιδέα: Να γράψουν ένα τραγούδι για τα Χριστούγεννα και να έλθουν σε επαφή με επιφανή στελέχη της βρετανικής μουσικής σκηνής για να το ηχογραφήσουν μαζί. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του single θα πήγαιναν σε τρόφιμα που θα στέλνονταν στην Αιθιοπία.
Ο Geldof και οι Boomtown Rats ήταν μεγάλα ονόματα στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές των ‘80s στην πανκ σκηνή και οι Ultravox ήταν πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής μουσικής την ίδια περίοδο. Πάνω απ’ όλα όμως, οι Geldof και Ure είχαν εξαιρετικές σχέσεις με τους περισσότερους από τους συναδέλφους τους. Η ιδέα του Geldof θα έβρισκε πολύ μεγαλύτερη απήχηση απ’ ότι κι ο ίδιος ονειρευόταν αρχικά.
Βοήθησε, βέβαια, το πάθος του. Στις αρχές Νοεμβρίου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του Richard Skinner στο BBC Radio1, για να συζητήσει για το επερχόμενο άλμπουμ του, αλλά εκείνος χρησιμοποίησε όλο το χρόνο για να εξηγήσει την ιδέα του για ένα φιλανθρωπικό single. Σύντομα τα ΜΜΕ ρωτούσαν ποιοι είχαν σκοπό να συμβάλουν κι έτσι γινόταν όλο και πιο εύκολο στον Geldof να κλείνει ακόμη και τα μεγαλύτερα ονόματα της βρετανικής σκηνής, όπως τον Paul McCartney, τον Sting, τους U2, τους Duran Duran.
To τραγούδι ηχογραφήθηκε ένα μήνα ακριβώς πριν τα Χριστούγεννα του ’84 και, εκτός των προαναφερθέντων, στο στούντιο βρέθηκαν οι: Spandau Ballet, Paul Young, Culture Club, George Michael, Kool and the Gang, Phil Collins, Paul Weller, Status Quo, Jody Watley, Bananarama, Boomtown Rats, Chris Cross. Το κομμάτι, με τον τίτλο “Do They Know It’s Christmas?” κυκλοφόρησε μόλις μια εβδομάδα αργότερα. Έγινε αμέσως το κορυφαίο single όλων των εποχών στα βρετανικά charts, φτάνοντας περίπου τα 4 εκατ. πωλήσεις. Και διατήρησε αυτόν τον τίτλο μέχρι το 1997 όταν το κομμάτι που έγραψε ο Elton John για το θάνατο της Νταϊάνας, το “Candle in the Wind” το ξεπέρασε με 5 εκατ. πωλήσεις. Σε όλον τον κόσμο, το “Do They Know It’s Christmas?” έφτασε συνολικά τα 12 εκατ. πωλήσεις.
Ο David Bowie και o Paul McCartney δεν είχαν ηχογραφήσει παρέα με τους υπόλοιπους και ακούγονται μόνο στο b-side του single. 24 ώρες από την στιγμή που οι καλλιτέχνες μπήκαν στο στούντιο, ο Ure είχε πανέτοιμο το κομμάτι και τις επόμενες δύο μέρες η πρέσα τύπωνε βινύλια!
Η τεράστια επιτυχία του, οδήγησε τον Geldof στην διοργάνωση του μεγάλου event της επόμενης χρονιάς, το οποίο ονόμασε Band Aid (όπως ονόμασε και την «μπάντα» που ηχογράφησε το κομμάτι), αλλά και στην «αμερικανική» απάντηση, το “We Are The World” που έγραψε ο Michael Jackson και ο Lionel Richie μερικούς μήνες αργότερα, για τον ίδιο σκοπό και που τραγούδησαν οι κορυφαίοι της απέναντι άκρης του Ατλαντικού, πουλώντας πάνω από 10 εκατ. κόπιες.
(Γράφτηκε για το Jumping Fish)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου