25 Ιαν 2013

10 τραγούδια για το κρύο

Το soundtrack των ημερών είναι κι αυτό παγερό, αρρωστιάρικο, με πετρωμένα δάκτυλα. (Το “Baby It’s Cold Outside” δεν χώρεσε στη λίστα, γιατί στην πραγματικότητα είναι ζεστό και χουχουλιάρικο και ταιριάζει περισσότερο με τα Χριστούγεννα –να, δες εδώ).

Foreigner – “Cold As Ice” 



Η μπάντα που με το “Urgent” του 1981 απέδειξε ότι η μετάβαση από το Arena Rock των ‘70s στο ποπίζον Hard Rock που ζητούσαν τα ‘80s δεν ήταν και τόσο δύσκολη, είχε κάνει την πρώτη της μεγάλη επιτυχία το 1977 με το “Cold As Ice”. Ένα καταγγελτικό, καυστικό (αν και παγωμένο), αμείλικτο σχόλιο για την επαχθή πρακτική του κρυοκωλισμού.


The Rolling Stones – “Winter”


   

Ένα κλασσικό χειμωνιάτικο κομμάτι από το “Goat’s Head Soup” του ’73. Ακριβώς έτσι! Στις πρόσφατες διακοπές μου στο Μέτσοβο, μόνο με γίδα βραστή την έβγαζα όταν το θερμόμετρο έδειχνε κάτω από το 0.


Wet Wet Wet – “Cold, Cold Heart”


   

Μπορεί εκείνοι να ήταν βρεγμένοι, βρεγμένοι, βρεγμένοι αλλά η καρδιά της ήταν απλά κρύα, κρύα. Πράγμα που σημαίνει ότι η ρευστή φύση του νερού υπερτερούσε της στερεής στην συνείδηση της θρυλικής σκοτσέζικης ποπ μπάντας των ‘80s (και κάπως προάγγελου των boy bands της επόμενης δεκαετίας), τουλάχιστον σε αναλογία 3:2. (Ξαναβλέποντάς τους τόσο χρόνια μετά σ’ αυτό το βίντεο από μια τηλεοπτική εμφάνιση του ’93, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι ο ο Marti Pellow ήτανε φτυστός ο Patrick Dempsey).


Annie Lennox – “Cold”

   

To “Diva” του 1992 ήταν το πρώτο σόλο άλμπουμ της απόλυτης ντίβας της ποπ μετά τους Eurythmics. Και το “Cold” σηματοδοτούσε το πέρασμα από τα electro-europop-Rn’B ‘80s της σε μια πιο αινιγματική, adult pop/rock προσέγγιση της μουσικής. Και κομματάκι πιο κρύα…


Tori Amos – “Winter”

   

To ομορφότερο, εκφραστικότερο, πιο χειμωνιάτικο κομμάτι της λίστας από το στοιχειωτικό της ντεμπούτο, το αξεπέραστο “Little Earthquakes”. Από μόνο του, το “Winter” θα ήταν λόγος γι’ αυτό το post.


 Michael Jackson – “D.S.”

   

Ποιος είναι ο πιο ψυχρός άνθρωπος στον κόσμο; Σύμφωνα με τον Michael Jackson, είναι ο Dom Sheldon. Η ατάκα «Dom Sheldon is a cold man» ακούγεται συνολικά 21 φορές στα 4 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα που διαρκεί το τραγούδι. Και ποιος είναι ο Dom Sheldon; Στην πραγματικότητα ο Michael Jackson τα έβαζε με τον Tom Sneddon, τον εισαγγελέα της Σάντα Μπάρμπαρα, που πρώτος το 1993 ξεκίνησε να τον κυνηγά για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων.


Suede – “Sadie”

   

To πιο παγερό απ’ όλα τα κομμάτια της σημερινής λίστας δεν μπαίνει εδώ μόνο λόγω της πρόσφατης αναβίωσης της μανίας μου για τους Suede. Ήταν ένα ακόμη από τα συγκλονιστικά τους b-sides (που τα μάζεψαν όλα στο απίστευτο “Sci-Fi Lullabies” το 1997), το τελευταίο μιας σπουδαίας παράδοσης, αφού στη συνέχεια ο ρομαντισμός τους άρχισε να σβήνει και ο παγετός τους να λιώνει και να γίνεται λάσπη.


Crimson Glory – “Lady of Winter”

   

Όποιος δεν έχει ακούσει το υπερεπικό “Transcedence” του 1988 δεν γνωρίζει τι εστί Progressive Metal και δεν δικαιούται να ομιλήσει ποτέ για το είδος αυτό της μουσικής. Όποιος δεν έχει ανεβάσει τον θερμοστάτη στο 30 και δεν έχει τυλιχτεί με 2 γουναρικά και 3 φλοκάτες, ακούγοντας το “Lady of Winter”, οφείλει να γυρίζει το βλέμμα του αλλού κάθε φορά που στο Game of Thrones δείχνει οποιαδήποτε περιοχή από το Τείχος και βόρεια.


Madonna – “Frozen” 



Πόσο πιο παγωμένο από αυτό που υποδηλώνει ο τίτλος του και δείχνει το βίντεοκλίπ του δηλαδή;


Iced Earth – “Winter Nights”

   

Κοφτερό heavy metal από μια μπάντα με όνομα Iced Earth σ’ ένα τραγούδι με τίτλο “Winter Nights”. Πόσο πλεονέκτης είσαι αν ήθελες κάτι περισσότερο απ’ αυτό για να κλείσει η 10άδα;

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: