18 Ιουν 2013

10 νέοι (και λιγότερο νέοι) Έλληνες μουσικοί μέσα από τα videoclips τους


Είναι αλήθεια ότι το παρόν blog δεν έχει δείξει ιδιαίτερη προτίμηση στα εγχώρια μουσικά προϊόντα (αν εξαιρέσει κανείς την εμμονή του με τη Monika, ειδικά το 2008). Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι ο λόγος για τον οποίον ήμουν διστακτικός να επιδοτώ με διθυραμβικά κείμενα τους Έλληνες καλλιτέχνες από την πρώτη τους... κασέτα, δηλαδή η δυσπιστία σχετικά με τις πιθανότητες εξέλιξής τους, σιγά σιγά πάει να εκλείψει. Οι παραγωγές γίνονται όλο και καλύτερες, πράγμα που δημιουργεί έναν "καλό" κύκλο, αφού όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες βλέπουν πόσο ωραία μπορεί να ακουστεί η σύνθεσή τους αν δουλευτεί σωστά και άρα το κυνηγάνε περισσότερο. Την ίδια ώρα, πρωτοβουλίες σαν αυτό που κάνει το Jumping Fish με την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών μέσω ψηφοφορίας του κοινού, βελτιώνουν ακόμη περισσότερο το σκηνικό, δίνοντας πρόσθετη αξία στο προϊόν που παράγεται τελικά.

Μια απόδειξη για του λόγου το αληθές είναι τα videoclips της indie pop και rock φουρνιάς των νέων (και όχι μόνο) Ελλήνων καλλιτεχνών. Μακριά από την προχειρότητα άλλων εποχών, παρουσιάζουν με ιδανικό τρόπο μια παρέα που έρχεται με πολλά κέφια και εξαιρετικές εμπνεύσεις. Με το YouTube να είναι πλέον το κορυφαίο εργαλείο που έχει ο σύγχρονος marketeer στα χέρια του, τα 10 βίντεο που ακολουθούν είναι η καλύτερη παρουσίαση που θα μπορούσα να κάνω για τη νέα ελληνική σκηνή όπως αυτή πορεύεται στο πρώτο μισό του 2013:



Gautier - Home 
Στο δρόμο που χάραξαν μπάντες όπως οι Raining Pleasure ή οι Abbie Gale, o Gautier (που δεν είναι από την Πάτρα, σαν τους προαναφερθέντες, αλλά από το Ελληνικό) βαδίζει προσεκτικά και σταθερά, με μπόλικο ρομαντισμό, βέβαια, και ξεχειλίζοντας συναίσθημα. Τον Απρίλιο κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, το "Babylon", και τον Ιούλιο θα τον δούμε και στο Rockwave.



Στella - Detox 
Αφού συνεργάστηκε με τους Expert Medicine και τους My Wet Calvin και βέβαια, με το γκρουπ της, τους Fever Kids, η Στέλλα Χρονοπούλου κυκλοφόρησε πέρσι το καλοκαίρι το δικό της ΕΡ, σε παραγωγή του Sillyboy. Η μουσική βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην Feist και την Roisin Murphy και το πρόσφατο videclip του "Detox" αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή στο ταλέντο της.



Sillyboy - Nature Of Things 
Να κι ο ίδιος ο Sillyboy, με το υπέροχο, ξένοιαστο, ανάλαφρο "Nature of Things" του! Το αγαπημένο μου από τα δέκα videoclips του σημερινού post.



Baby Guru - For Naked Sun 
Ψυχεδέλεια και kraut σε μια συνταγή που γίνεται όλο και πιο μεστή. Οι Baby Guru έχουν αισίως παρουσιάσει 2 ολόκληρα άλμπουμ και ο οίστρος φαίνεται να μην τους εγκαταλείπει ποτέ.



Olga Kouklaki - Sweetheart (feat. Mélanie Pain) 
Δεν τη λες και νέα καλλιτέχνιδα, αφού περιφέρει το disco-punk της κοντά μια δεκαετία τώρα στα ηχεία μας. Αλλά αυτό είναι το καλύτερο βίντεο που μας έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα.



Ειρήνη Σκυλακάκη - In The Light
Η διάδοχος της Monika; Όχι, γιατί η Monika έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. Η Ειρήνη Σκυλακάκη έκανε εντύπωση με το "In The Light", το κομμάτι της που ξεχώρισε στο διαγωνισμό του Jumping Fish. Και όταν όλοι άρχισαν να μιλούν για ομοιότητες με τη Monika, κυκλοφόρησε το άλμπουμ τους, αποδεικνύοντας ότι έχει τη δική της, στιβαρή ταυτότητα.



Minor Project - In Colors
Άλλο ένα "τραγούδι του μήνα" από το Jumping Fish, χατζιδακικό και τόσο λυρικό, έρχεται τώρα με το videoclip που τού ταιριάζει.



Monsieur Minimal - Candy Face
Με το τελευταίο του άλμπουμ "Minimal to Maximal", ο Monsieur Minimal απέδειξε ότι μπορεί να γίνει και μαξιμαλιστής. Στο "Candy Face" το επιχειρεί εκεί προς τη μέση, αλλά σύντομα καταλαγιάζει όπως τού ταιριάζει περισσότερο: Φινάλε στο μίνιμουμ.



Cyanna - I Am Cannibal
Νικητές διαγωνισμού κι αυτοί, του Coca-Cola Soundwave αυτή τη φορά, με μπόλικο Nick Cave στο αίμα τους, παρουσιάζουν ένα βίντεο με άγριες ροκ διαθέσεις.



The Noise Figures - Son Of The Bravest Man
Άφησα για το τέλος το πιο ακατέργαστο -και στην εικόνα και στον ήχο- από τα δέκα. Συνάμα, όμως, είναι και το λιγότερο "ελληνικό". Με την έννοια ότι θα μπορούσε να γίνει διεθνές. Βίαιο, αλλά και προσγειωμένο. Αισιόδοξο μέσα στην πλήρη απαισιοδοξία του...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά που αναφέρεις είναι για κλάματα. Έχουμε εκατοντάδες μουσικούς κι εσύ προβάλλεις τα σκουπίδια, μόνο και μόνο επειδή είναι δημοσιοσχετίτες της κακιάς ώρας.

Και είσαι τόσο άσχετος με το marketing που δεν έβαλες ούτε ένα link για αγορά album των αναφερόμενων.

Δώστα όλα στο YouTube, είναι καλύτερα να πηγαίνουν τα λεφτά στις off shore...!