3 Ιουν 2013

Jimi Hendrix, Miles Davis, Paul McCartney: Το (παραλίγο) απόλυτο supergroup της ιστορίας


Δεν ήταν μυστικό στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ότι οι δύο βιρτουόζοι, ο Miles Davis και ο Jimi Hendrix, ήθελαν να βγάλουν ένα άλμπουμ παρέα. Ο τρομπετίστας και ο κιθαρίστας το συζητούσαν από καιρό. Και πιθανότατα θα είχαν προλάβει να το κάνουν, αν δεν ερχόταν ο αιφνίδιος θάνατος του Hendrix το 1970. Στα ντραμς θα καθόταν ένας ακόμη βιρτουόζος της εποχής, ο Tony Williams, ένας εκ των κορυφαίων τζαζ ντράμερ όλων των εποχών. Αλλά ποιος θα έπαιζε μπάσο;

Η λεπτομέρεια αυτή δεν ήταν γνωστή μέχρι προσφάτως. Και η αποκάλυψή της ανεβάζει το γκρουπ -που δεν προέκυψε ποτέ- στη σφαίρα του μυθικού. Το 1995 η αλυσίδα εστιατορίων Hard Rock Café αγόρασε ένα πακέτο με ροκ memorabilia για να τα χρησιμοποιήσει στα καταστήματά της. Ανάμεσά τους υπήρχε και μπόλικη αλληλογραφία μεταξύ διαφόρων μουσικών. Πριν λίγο καιρό, ένας από τους ανθρώπους της εταιρείας ανακάλυψε ένα τηλεγράφημα με αποστολέα τον Hendrix, ημερομηνία αποστολής τις 21 Οκτωβρίου του 1969 και παραλήπτη τον Paul McCartney!

Γεμάτο ορθογραφικά λάθη, έγραψε πάνω-κάτω το εξής: «Θα ηχογραφήσουμε ένα δίσκο αυτό το σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη. Τι λες να έρθεις να παίξεις λίγο μπάσο; Τηλεφώνησε στον Allan Douglas στο 212-5812212. Ειρήνη. Jimi Hendrix, Miles Davis, Tony Williams”.

Το τηλεγράφημα έχει πλέον κορνιζαριστεί και μπορεί να το δει όποιος επισκέπτεται το Hard Rock Café της Πράγας. Πέραν του απόλυτου short notice που προκαλεί άπειρα γέλια, η αξία του δεν είναι αμελητέα. Μπορεί το άλμπουμ να μην ηχογραφήθηκε ποτέ, αλλά ο Davis και ο Hendrix το είχαν πάρει απόφαση. Δεν ξέρουμε αν ο McCartney απάντησε και τι, δεν ξέρουμε καν αν γνώριζε τις προθέσεις των δύο Αμερικανών, αλλά το έγγραφο αυτό επιβεβαιώνει τη φήμη που υπήρχε εκείνη την περίοδο ότι οι –μακαρίτες πια– βιρτουόζοι είχαν έτοιμο υλικό για ένα δίσκο. Για λογαριασμό του McCartney είχε απαντήσει τότε ο Peter Brown, βοηθός των Beatles, εξηγώντας ότι ο Βρετανός μουσικός θα έλειπε σε διακοπές για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Δεν γνωρίζουμε τι έγινε όταν επέστρεψε.

Ο Stuart Bell, ο εκπρόσωπός του, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πριν λίγες ημέρες ότι αυτή την περίοδο ο Sir Paul McCartney (ο μόνος από τα τέσσερα μέλη του supergroup που ζει ακόμη) βρίσκεται σε περιοδεία, δεν θυμάται άμεσα την υπόθεση και δεν έχει το χρόνο και τα μέσα αυτήν την στιγμή να ψάξει να βρει στα αρχεία του τι είχε ακριβώς συμβεί.

Στην βιογραφία του Miles Davis, πάντως, η ιστορία αυτή αναφέρεται σαφώς (χωρίς την πτυχή McCartney) και δίνεται και η εξήγηση γιατί το σχέδιο τελικά ναυάγησε: Οικονομικές διαφορές χώρισαν τους δύο μουσικούς. Βασικά, ο Davis ήθελε 50.000 δολάρια προκαταβολή για να δεχτεί να ηχογραφήσει, κάτι που ο Hendrix το θεώρησε απαράδεκτο. Η συζήτηση, πάντως, δεν είχε λήξει όταν στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 ο Jimi Hendrix έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή.

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: