26 Μαρ 2013

Devendra Banhart - Mala


Devendra Banhart
Mala
(Μάρτιος 2013)


Τώρα που ο Devendra Banhart κουρεύτηκε, πλύθηκε, ντύθηκε σαν μοντέλο, μπορούμε πια να τον κρίνουμε αποκλειστικά για τη μουσική του, χωρίς να χάνουμε πολύτιμο χρόνο στα στυλιστικά (ή σε θέματα υγιεινής). Να πω την αλήθεια από την αρχή: το “Mala” δεν είναι το κορυφαίο του άλμπουμ, αλλά είναι σπουδαίο. Και, μετά από τόσα χρόνια (πάνω από 10) δισκογραφικής του παρουσίας, δυσκολεύομαι να πω ποιο ήταν τελικά το καλύτερό του. Γιατί καταφέρνει, κάθε μα κάθε φορά, να αλλάζει τόσο λίγο ώστε να διατηρεί την ταυτότητά του, αλλά και τόσο πολύ ώστε να μάς χαρίζει κάτι μοναδικό.

Στο “Mala”, το όγδοό του άλμπουμ, ακούγεται εξόχως σουρεαλιστής, χώνοντας στοιχεία από κάθε γωνιά της Γης σε αναπάντεχες στιγμές (η εξέλιξη π.χ. του “Your Fine Petting Duck” από 50s tropicalia κομμάτι σε 80s europop με γερμανικό στίχο, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα), και πηδώντας από το ένα στυλ στο άλλο ασταμάτητα, διεκδικώντας τον τίτλο του Νταλί της μουσικής.

Το όλο πράγμα, όμως, δεν ακούγεται καθόλου παράταιρο, αφού πια η freak-folk έχει γίνει νόρμα και τα πειράματα του Devendra μοιάζουν εντελώς φυσιολογικά. Η μοναδική του ικανότητα, άλλωστε, να απλώνει την δική του ταυτότητα πάνω απ’ ό,τι κάνει (κυρίως χάρη στο χαρακτηριστικό κελάρυσμα της φωνής του) κάνει κάθε του στοιχείο να είναι «πάνω απ’ όλα Banhart» και μετά μεσαιωνικό, σερβικό, τσιγκάνικο, φλαμένγκο ή ό,τι άλλο έχει χωρέσει μέσα στο “Mala”.

Το πιο αξιοσημείωτο απ’ όλα είναι ότι στο “Mala” υπάρχουν 2-3 κομμάτια, φτιαγμένα για να γίνουν hits, να χορευτούν, να τραγουδηθούν, να αγαπηθούν και να κάνουν τον Banhart έναν αστέρα. Έχουμε ν’ ακούσουμε πολύ “Won’t You Come Over”, “Hatchet Wound” και “Your Fine Petting Duck”. Ωραία πράγματα. 8 στα 10 κ’ έτσ’.

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: