24 Απρ 2013

(Σχεδόν) Όλη η ιστορία της μουσικής βιομηχανίας σε ένα GIF



ΟΚ, η ιστορία της μουσικής βιομηχανίας είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων δεκαετιών που μετράει το εν λόγω GIF, αλλά από κάπου έπρεπε να το πιάσουν οι δημιουργοί του. Και το 1973 ήταν μια καλή χρονιά. Υπήρχαν πάνω από 3 φορμά και αρκετά στοιχεία για να μπορούν να βγάλουν μια αξιόπιστη πιτούλα.

Η ιδέα ήταν απλή: Παίρνουμε τα δεδομένα, τα περνάμε σε ένα εξελάκι, μας δίνει πιτούλα. Done. Παίρνουμε τα δεδομένα της επόμενης χρονιάς, τα περνάμε σε ένα εξελάκι, μας δίνει πιτούλα. Και ούτω καθ’ εξής. Όπου δεδομένα είναι τα ποσοστά των κερδών της μουσικής βιομηχανίας από το κάθε φορμά που την υπηρέτησε κατά καιρούς. Ήτοι, όπως θα περίμενε κανείς, στα 70s κυριαρχεί το βινύλιο, στα 80s η κασέτα, στα 90s το CD, μετά αρχίζει ο αχταρμάς και η πολυχρωμία.

Και ποιος καλύτερος τρόπος για να το δείξεις αυτό; Μα να κάνεις όλες τις πιτούλες ένα ωραίο animated GID, που μοιάζει να χορεύει γύρω από τα έσοδα της RIAA. Η ιδέα ανήκει στο Digital Music News και το τελικό αποτέλεσμα είναι χορταστικό. Το πώς η κασέτα διώχνει το βινύλιο σιγά σιγά, για να εκδιωχθεί (πιο γρήγορα εκείνη) από το CD και το πόσο γρήγορα κατατροπώνεται το τελευταίο από την ψηφιακή λαίλαπα έχει φοβερό ενδιαφέρον. Αλλά τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Απόλαυσε το GIF τώρα. Ξανά και ξανά.

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: