8 Φεβ 2011

Tanqueray, κόκες και πεπόνια. Στο Ejekt. Φέτος τον Ιούνιο.

Πρώτα ήταν ο ταρίφας μπαμπάς που λάτρευε την τζαζ και τον Σινάτρα. Έπειτα ήλθε το δωράκι - κιθάρα, οι σπουδές όπου άρχισε να ξερνάει το αστείρευτο ταλέντο της, οι εμφανίσεις στα θλιβερά μπαρ του βορειοανατολικού Λονδίνου, η κασέτα που ταξίδεψε σ' έναν κυνηγό ταλέντων χάρη στο γκόμενο που ευτυχώς δεν τη γούσταρε μόνο για τις πίπες της. Ακολούθησε η κόντρα των δισκογραφικών για την διεκδίκηση της εκκολαπτόμενης νέας Έτα Τζέιμς. Το "Frank" και η υποψηφιότητα για το βραβείο Mercury. Η περιοδεία με τους Dap Kings, την μπάντα της Σάρον Τζόουνς. Η διεθνής καταξίωση.

Και μετά χάθηκε η μπάλα. Κατάθλιψη, ποτά, ναρκωτικά, ανορεξία, μπουνίδια σε τοίχους, γκόμενους, αντιζήλους... Και μαζί το ζενίθ. Το "Back To Black" νομιμοποίησε τη χρήση ακόμη και των πιο θανατηφόρων ουσιών στην συγγραφή μαγικής μουσικής. Τόσο σπουδαίο άλμπουμ ήταν, τόσο απίστευτη καταγραφή της θολής χρονιάς που έζησε η Γουάινχάουζ μετά το "Frank", που δεν διστάζαμε κάποτε να την προτρέπουμε να ρουφήξει όλη την κόκα του κόσμου, προκειμένου να συνεχίζει να γράφει τέτοια αριστουργήματα. Τόσο σπουδαίο άλμπουμ ώστε αποτέλεσε και το πρώτο (κανονικό) post ετούτου εδώ του blog.

Η soul ξαναζεί στιγμές δόξας και γεμίζει στάδια. Και το προσωπικό σόου του ανθρώπου που την αναβίωσε πουλάει περισσότερο όταν προβάλει την αυτοκαταστροφική καρικατούρα του, παρά τη μουσική που την έκανε τόσο αναγνωρίσιμη. Σύντομα η μουσική η ίδια πουλάει επειδή η Γουάινχάουζ μπαινοβγαίνει στις κλινικές, δέρνεται, χωρίζει και τα ξαναφτιάχνει με τον τζάνκι γκόμενο, γίνεται η καραμέλα στο στόμα της κάθε νοικοκυράς που το πιο κοντινό που βρέθηκε ποτέ στη soul είναι η Γλυκερία.

Καθαρή πια ή και όχι, η Γουάινχάουζ ετοιμάζεται να παρουσιάσει νέα δουλειά φέτος και η τουρνέ της θα περάσει στις 22 του Ιουνίου από την Αθήνα και το Ejekt. Είτε τη μισείς για όλα τα παραπάνω, είτε τη λατρεύεις για το "Rehab" και το πώς ενέπνευσε τον Μαρκ Ρόνσον, λογικά δεν θα αντισταθείς να την δεις ζωντανά. Έστω για να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι είναι αυτά τα πεπόνια που φύτρωσαν ξαφνικά κάτω από το λαιμό της (ή για να έχεις να λες στα εγγόνια σου ότι την είδες να σκοντάφτει και να πέφτει από τη σκηνή, όπως παραλίγο να γίνει πριν 3 βδομάδες στο Χεσίφι της Βραζιλίας).

3 σχόλια:

igkros είπε...

Μου κάνει εντύπωση πόσο παγωμένα υποδέχτηκαν την είδηση τα social media στην Ελλάδα. Θεωρούμε την Winehouse μπασκλασαρία και τους Roxxette τον αφρό της σαμπάνιας?

nek είπε...

wraio keimeno, ta'pes ola.

Vasilakos είπε...

Θα είμαστε εκεί... Το κείμενό σου φοβερό, μπράβο.