27 Μαρ 2007

Kelly Slater: Ο σέρφερ που χώρισε την Pamela, την Gisele και την Cameron!


Φίλε Κέλι,

σου γράφω αυτό το γράμμα εκ μέρους σύσσωμου του αντρικού πληθυσμού για να σου δηλώσω των σεβασμό μας. Αν ήσουν γυναίκα και ήμουν γυναίκα, θα σου έστελνα απειλητική επιστολή, φουλ στη ζήλια, αλλά δεν είσαι, δεν είμαι και ευτυχώς το βασικό αντικείμενο αυτής της επιστολής δεν είναι οι γυναίκες. Παραξενεύτηκες; Ναι, μπορεί οι εκπληκτικές σου επιδόσεις με το άλλο φύλο να μας έχουν εντυπωσιάσει όλους, μπορεί το παλμαρέ σου να έχει ήδη γράψει Πάμελα, Ζιζέλ, Κάμερον (συν κάτι άλλα άγνωστα μοντέλα, που δεν ξέρω τα ονόματά τους, πάντως στις φωτογραφίες ήταν όλες μούρλια), ωστόσο δεν έχω κανένα σκοπό να σου ζητήσω συμβουλές πώς να ρίχνω κι εγώ τέτοιες γυναίκες ή να μου πεις κανα κουτσομπολιό για το ποια απ’ τις τρεις «σερφάρει» καλύτερα. Εγώ αυτήν την επιστολή τη συντάσω από σεβασμό και μόνο (respect που το λέτε εσείς εκεί) για να σε προτρέψω φιλαράκο να μην αλλάξεις τίποτε τώρα που γερνάς (έκλεισες τα 35 πριν ένα μήνα, ή κάνω λάθος;), διότι ως γνωστόν σ’ εμάς τα αγοράκια αρέσει όταν οδηγάμε να λέμε «Σουμάχερ», όταν παίζουμε μπάλα να λέμε «Ροναλντίνιο» κι όταν κάνουμε σεξ να λέμε «Ρόκο» και να αναφερόμαστε στον εαυτό μας. Και επειδή την επιστολή που σου στέλνω, τη δημοσιεύει κι ένα περιοδικό που τυχαίνει να εργάζομαι, έχω σκοπό να σε κάνω διάσημο στην πατρίδα μου, την Ελλάδα (όχι, δεν έχεις έρθει ποτέ γιατί εδώ το μεγαλύτερο κύμα δεν φτάνει ούτε το ένα μέτρο, δεν έχουμε αυτούς τους περίεργους υφάλους –προφανώς γι’ αυτό εμείς βγάζουμε καλούς ναυτικούς κι εσείς καλούς σέρφερ) και το καλοκαίρι να υποδύομαι τον «Σλέιτερ» στην παραλία. Ήδη σκέφτομαι να ξυρίσω το κεφάλι μου και να κάνω χαλάουα και να αγοράσω σανίδα. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μου γίνεις ξενερώτος πριν σε κάνω διάσημο εδώ, ΟΚ;

Αλλά, τι έλεγα πριν; Α, ναι, φίλε Κέλι είσαι σπουδαίος! Υποθέτω ότι τώρα που ξεφορτώθηκες κι αυτήν την αλλοπαρμένη, την Κάμερον Ντίαζ, θα τα περνάς φίνα στο σπιτάκι σου, στη Χαβάη με τα κυματάκια σου και τα φιλαράκια σου. Καλά, μιλάμε, πρέπει να το έχεις κάνει βίλα των οργίων το εξοχικό σου, έτσι; Και την Πάμελα εκεί δεν την παρηγορούσες τότε που ο Τόμι Λι «δεν μπορούσε να την καταλάβει»; Αν δεν κάνω πάλι λάθος, είχατε γνωριστεί στο «Μπέιγουοτς». Είχες και μαλλί τότε, ήταν το ’92, στην πρώτη χρονιά της πολυαγαπημένης μας σειράς που υποδυόσουν –τι πρωτότυπο:- έναν σέρφερ. Τη Ζιζέλ πού την είχες γνωρίσει όμως; Να σου πω και την ταπεινή μου την αλήθεια, εγώ έτσι σε έμαθα. Πριν δυο χρόνια, τότε που τα φτιάξατε, άκουσα για τον τυπά στου οποίου την αγκαλιά βρήκε λίγη στοργή το κορίτσι μετά το χωρισμό της με τον Ντι Κάπριο. Πού να σε ξέρω; Αφού, είπαμε, εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε σερφ. Έχουμε από το άλλο με το πανί, του γουίντ σερφ, ένας δικός μας, πληροφοριακά, είχε κερδίσει και τους Ολυμπιακούς! Αλλά από σερφ στο κύμα, μόνο κάτι γραφικούς που πάνε στην Ανάβυσσο το χειμώνα, γι’ αυτό κι εσένα από τα γκομενικά σου σε έμαθα.

Μετά σε έψαξα λίγο και έμαθα ότι είσαι ο καλύτερος σερφάς όλων των εποχών! 8 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και άλλα τέτοια μεγαλεία. Και δεν είναι, λέει, αυτά τα μόνα σου προσόντα. Εκτός του «προσόντος» για το οποίο μίλαγε η Κάμερον Ντίαζ όταν γύρισε από τη Χαβάη μετά τις τρεις βδομάδες που περάσατε παρέα στις αρχές του χρόνου (κι αυτήν μετά από χωρισμό την ανέλαβες ε; Με το που τέλειωσε με τον Τίμπερλεϊκ, ήλθε σε σένα «να της μάθεις σερφ». Τελικά είσαι μεγάλος παρηγορητής), έχω εντυπωσιαστεί που τραγουδάς με τον Έντι Βέντερ των Pearl Jam, γιατί κι εγώ είμαι μεγάλος φαν του. Γίνατε φίλοι από το σερφ, προφανώς, αν κι αυτός είναι μαλλιάς με μπούκλες που είναι τόσο «old school», αλλά εσύ του μαθαίνεις τις νέες φιγούρες κι αυτός πώς να πιάνεις καλά πρίμα. Βέβαια εκείνο το άλμπουμ που είχες βγάλει με το γκρουπ σου, τους «Surfers» (και πάλι, τι πρωτότυπο!), ήταν σκέτη μάπα αλλά τουλάχιστον έκανες το κέφι σου και γι’ αυτό σε γουστάρω. Όπως και γιατί είχες τα κότσια, το ’99 και μετά από έξι ολόκληρα παγκόσμια πρωταθλήματα, να το παρατήσεις το σπορ γιατί βαριόσουν –και να πιάσεις το γκολφ με το φίλο σου τον Σταλόνε, τα διαφημιστικά για τη Versace και τις γκόμενες, εννοείται, τότε έκανες και την κόρη σου με ένα πρώην μοντέλο- αλλά κυρίως γιατί, όταν τρία χρόνια μετά βαρέθηκες και τη νέα σου ζωή, ξαναγύρισες στην παλιά και κέρδιες δύο ακόμη τίτλους. Γουστάρω που είσαι και απλό παιδί. Όταν, λέει πας στη Φλόριντα να δεις τη μαμά σου, έρχεται και σε παίρνει αυτή απ’ το αεροδρόμιο. Αν και με τα εκατομμύρια που έχεις βγάλει από σπόνσορες και surf movies θα έπρεπε να σε περιμένει λιμουζίνα. Τα εκατομμύρια όμως εσύ τα δίνεις σε οργανισμούς για την προστασία των κοραλιών και για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχιας. Είναι μετά να μην σε λατρεύουν όλες οι πρόσφατα χωρισμένες; Αυτός ο συνδυασμός σπίτι - στην - παραλία - με - φιλάνθρωπο - πρωταθλητή - και - προπάντων - υπεργκόμενο - ιδιοκτήτη σκοτώνει φίλε μου. Αλλά το πιο γαμάτο σε σένα είναι ότι μετά τις παρατάς. Και μένετε φίλοι μέχρι να ξαναχρειαστούν παρηγοριά. Κι εσύ την κάνεις για Αυστραλία, Ταϊτή, Υεμένη ή όπου άλλου μαθαίνεις ότι θα σκάσει μεγάλο κύμα. Είσαι ωραίος ρε φίλε! Αυτές οι σταρ όλες μετά τον πρώτο μήνα είναι ίδιες, ενώ κάθε pipe και κάθε pointbreak έχει κάτι καινούργιο κι έναν τελείως διαφορετικό τρόπο να το καβαλήσεις!

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε την Κυριακή 1/4 στο περιοδικό "Big Fish")

2 σχόλια:

julia είπε...

Οτι και να λες Μπαρμπαμαθιέ το μωρό είναι άπαιχτο. Κάνει και λίγο Γιούλ Μπρίνερ. Αστα.

Homo Ludens είπε...

Blepw giname polles. Wraia, twra ma8ete kai ston Kefala pws na anoigei ta windows kai meta pame na katebasoume pentada sto panellhnio prwta8lhma blogosfairishs.