9 Δεκ 2010

Γαμημένα Mac και ανεγκέφαλοι θιασώτες τους!


Επάνω το πώς βλέπει το blog κάποιος από PC. Κάτω το πώς το βλέπει κάποιος από Mac. Είμαι παρμένος χοντρά. Έχω εκφραστεί δεκάδες φορές κατά των πανηλίθιων μηχανημάτων του Στιβ Τζομπς και του σιναφιού του. Διαβολοσακαράκες για μόστρα και μόνο. Μπορεί στην Αμερική να κάνουν και καμμιά δουλειά παραπάνω και μπορεί οι γραφίστες όντως να δουλεύουν πολύ καλλίτερα μ' αυτά, αλλά για τους υπόλοιπους Έλληνες η χρήση ενός Mac ή ενός iΚάτι μόνον ένδειξη ξεροκεφαλιάς και επιδειξιομανίας μπορεί να δείχνει. Δεν έβαλαν μυαλό τότε που πήγαν κι έσκασαν τα ευρώ τους για να αποκτήσουν ένα iPhone και διαπίστωσαν μετά ότι έπρεπε να περάσουν όλες τις επαφές τους από την αρχή στα αγγλικά γιατί το μηχανάκι τους δεν διάβαζε ελληνικά. Όταν τους καίγεται η μπαταρία στο MacBook (μια στο τόσο) έχουν πάντα έτοιμη την απάντηση: "την μπαταρία δεν την κατασκευάζει η Apple, είναι από άλλη εταιρεία". Και όταν το οποιοδήποτε πρόγραμμα, κείμενο, site έχει κατασκευασθεί σε ένα PC και δεν τρέχει ή δεν διαβάζεται σωστά στο Mac, θα το απαξιώσουν, βεβαίως, γιατί ακριβώς δεν έχει κατασκευασθεί σε Mac.

Επιλέξατε τη μόστρα αντί της χρηστικότητας. Με γειά σας με χαρά σας. Ξενέρωσα που το νέο design του blog δείχνει τόσο χάλια από το Mac του γραφείου (άπειρα τα προβλήματα συμβατότητας σε ένα δίκτυο γραφείου με Mac, αλλά μην συνεχίσω...), αλλά δεν πρόκειται να το αλλάξω για χάρη τους. Γιατί και Arial να βάλω, αντί για Impact (αυτή είναι η γραμματοσειρά που δεν διαβάζουν τα Mac στις ελληνικές λέξεις), πάλι χειρότερα θα δείχνει απ' ότι σε ένα PC. Γιατί τα PC φτιάχτηκαν για να κάνουν τα πράγματα απλούστερα ενώ τα Mac για να σας βάζουν να ξοδεύετε κι άλλα, μπας και τα απλουστεύσετε επιτέλους.

34 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εγω με μακ και το βλεπω κατα την πανω εικονα.

ετσι για το στατιστικο ρε παιδι.

Ανώνυμος είπε...

Και με Linux η εικόνα φαίνεται όπως στα Mac (δηλαδή η κάτω)

MrJSarlis είπε...

Η λεξη MAC (impact font τυπου compacta) μια χαρα φαινεται παντως Β^))) ... αυτο μαλλον θελει javascript και δοκιμες σε browsers και λειτουργικά για να ειναι ενταξει. cheers

Homo Ludens είπε...

@ Aνώνυμος: Το έγραψα έχοντας ήδη κάνει την στατιστική μου, ρωτώντας πώς το βλέπουν καμμιά δεκαριά Macάδες. Είσαι ο 2ος που το βλέπει σωστά. 20% δηλαδή. Επίσης, για να το είδες ήδη με Linux, σημαίνει ότι δεν είσαι απλός χρήστης αλλά advanced. Αν είναι να διαβάζουν το blog μου μόνοι όσοι δουλεύουν σε τμήματα ΙΤ, να αλλάξω τη θεματολογία τουλάχιστον.

Homo Ludens είπε...

@ MrJSarlis: Το θέμα είναι να μην χρειάζεται καμμία δοκιμή πουθενά. Να λέει impact και να βλέπεις impact. Ανοίγω το Bean στο iMac, γράφω κείμενα, αλλάζω γραμματοσειρές, πάντα η ίδια φαίνεται (κάτι σαν Arial).

Α, μπα? είπε...

Ν'αγιάσει το στόμα σου. Στο τσακ είμαι να αρχίσω εκστρατεία στο Facebook. Αν και μάλλον θα υπάρχει (πάω να δω)

bbchris είπε...

Κι εγώ σαν την επάνω τη βλέπω στο Mac.

Δεν έχει διαφορά το Mac, απ' το PC σε τέτοια θέματα πλεόν, αρκεί να ξέρεις να το ρυθμίσεις.
Αν μου έλεγες προ G3 εποχή, θα συμφωνούσα. Τώρα όχι.

MrJSarlis είπε...

@Homo Ludens ...τα trebuchet MS ειναι, μια καλοσχεδιασμενη web font που βεβαια δεν εχει καμια σχεση με τα Impact. παρ ολα αυτα τα Impact υπαρχουν Opentype στα mac στα system fonts αλλα στο λεω πραγματικα ειναι πολυ χαλια σχεδιασμενοι οι ελληνικοι χαρακτηρες ειδικα στα πεζα. Δυστυχως τα χρησιμοποιεί και η IWC στις διαφημισεις των ρολογιων της... B^)

Ανώνυμος είπε...

εμένα μ' αρέσει πιο πολύ το κάτω

ilias kyriazis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ilias kyriazis είπε...

όμως είναι "πο πο" ή "πω πω"; :P
(kata t'alla exo barethei otan rotao "giati na paro mac?" na pairno san apantisi to "gamato design toys")

letthe είπε...

"Γιατί τα PC φτιάχτηκαν για να κάνουν τα πράγματα απλούστερα ενώ τα Mac για να σας βάζουν να ξοδεύετε κι άλλα, μπας και τα απλουστεύσετε επιτέλους."

Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Έχω μακ εδώ και 3.5 χρόνια και ειλικρινά δεν έχω ξοδέψει ούτε 1 ευρώ από τότε που το πήρα και λειτουργει σαν καινούριο. Πριν είχα ένα βάιο που στα 3 χρόνια έκανε θόρυβο σαν πλυντήριο.

kosmiki_agaph είπε...

Αν είχες mac, θα είχες λιγότερα νεύρα. Cool man.

Homo Ludens είπε...

@ kosmiki_agaph: Μα τι λέμε τόση ώρα; Έχω και Mac και PCs. Το παρόν post το έγραψα στο Mac. Στο Mac επίσης βλέπω χάλια το blog, ενώ στα PCs μια χαρά. Χαίρομαι που δεν ξόδεψα ούτε ένα από τα πολλά ευρώ που κοστίζει το άχρηστο iMac που έχω μπροστά μου.

kosmiki_agaph είπε...

@Homo Ludens Αν είχες Mac και το αγαπούσες, θα είχες λιγότερα νεύρα.

Πέρα από την πλάκα, εγώ με safari και macbook μια χαρά τον βλέπω τον τίτλο.

Ανώνυμος είπε...

Σε imac φαινεται μια χαρά, όπως το βλέπω τώρα. Επίσης τα iphone εχουν ελληνικές επαφές. Θα σου δώσω ενα πραδειγμα για το πόσο έξω πέφτεις σε αυτο που κατηγορείς τα μάκ.

Η τογιοτα φτιαχνει αυτοκίνητα με χάλια φρένα. Τρακάρεις και έπειτα κατηγορείς την κυβέρνηση που δεν είχε δρόμους ωστε να μην τρακάρουν τα αυτοκίνητα τις τογιότα με τα χαλασμένα φρένα.

Εμένα σε pc, και mac και απ'όλα, όταν ανοιγω το μπλόγκ σε οτιδήποτε εκτός απο firefox, το κειμενάκι που έχω στο sidebar βγαίνει σε ευθεία γραμμή αντι για αναδιπλωμένο. Φταίει το μηχάνημα? Όχι, φταίει ο κώδικας του wordpress που προφανώς δεν προέβλεψε αυτη τη πιθανότητα.

Τα μακ που περιγράφεις κατα καιρούς στα ποστ σου, ακούγονται τραγικά όντως. Αλλα μη γενικεύεις, και κυρίως μη λες τα windows απλά γιατί θα πέσει φωτιά να μας κάψει...

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, μηχάνημα σαν το iMac με 900 ευρώ(τόσα έσκασα στην Αγγλία), δε φτιάχνεις που να χτυπιέσαι απο κάτω.

Αλλα παραδείγματα τιμών, το ipad κάνει στην αμερική 499 δολλάρια. Ακριβό? To Galaxy tab της Samsung κάνει 600.

Check your sources bro.

Homo Ludens είπε...

@ laviebohemie: Δεν έγραψα τυχαία το "για τους υπόλοιπους Έλληνες". Μιλάω για τη χρήση Mac στην Ελλάδα. 499 δολάρια το iPad στις ΗΠΑ, συν τα αεροπορικά για να πας να το αγοράσεις, είναι πολλά λεφτά :)

Ανώνυμος είπε...

Αλλη μια που με ΜacΒook (αγαπημένο μετά από 2 καμμένα HP - ισως να ήμουν άτυχη) και Safari (αν έχει κι αυτό σημασία) βλέπω την πάνω εικόνα και είναι μια χαρά. Στην Αμερική δεν πας για να αγοράσεις Mac (φαντάζομαι) αλλά αν τύχει και πας αξίζει τον κόπο.

Ανώνυμος είπε...

Αντιστοιχες τιμές έχουν και εδώ με προιόντα άλλων εταιρειών να ειναι πολύ πιο ακριβά απο όσο θα έπρεπε και με αρκετά λιγότερα να προσφέρουν.

Ενα μηχάνημα είναι ενα μηχάνημα και δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε ούτε άποψη, ούτε τίποτα. Εγώ έχω iMac γιατι δεν έχω χώρο για υπολογιστή και τηλεόραση και ήθελα μεγάλη οθόνη να βλέπω ταινίες. Το καλύτερο πακέτο ήταν αυτό, έληξε. Είναι ενα μηχάνημα.

iPhone μου το δώσανε τσάμπα με ενα πολύ λογικό συμβόλαιο, ενω για android (εκεινη την εποχη το HTC μου άρεσε μόνο) μου ζητάγανε και μια κατοστάρα με το ίδιο συμβόλαιο.

Είναι θέμα να βρείς καλές ευκαιρίες, και να μη παίρνεις προσωπικά τέτοια πράγματα. Αν είναι δυνατόν να επιτρέπεις να ορίζει μέρος του ποιός είσαι το μηχάνημα που χρησιμοποιείς.
Αυτο το πρόβλημα το χουν και τα fanboys της Apple και οι πολέμιοι.

Σιγά το πράμα ρε μάγκες, whatever works έλεγε ο Άλλεν.

alex είπε...

http://dl.dropbox.com/u/199552/Screenshots/-.png


Γαμημένε popoculture,είσαι πανηλίθιος και πανύβλακας.Μα καλά,τί λειτουργικό έχεις στο mac,Panther και δεν το βλέπει καλά;ΚΑΝΕΙΣ χρήστης mac δεν βλέπει αυτό που βλέπεις εσύ,όπως φαίνεται και απο τα σχόλια των αναγνωστών σου.

Επίσης το "Επίσης, για να το είδες ήδη με Linux, σημαίνει ότι δεν είσαι απλός χρήστης αλλά advanced." δείχνει το μέγεθος της γαμημένης ασχετοσύνης σου γύρω απο τα διάφορα λειτουργικά.Linux δεν είναι μόνο τα Ubuntu ξέρεις.

Επίσης η απάντηση "Το θέμα είναι να μην χρειάζεται καμία δοκιμή πουθενά. " στο " αυτο μαλλον θελει javascript και δοκιμες σε browsers και λειτουργικά για να ειναι ενταξει" είναι χαζή.Ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιήσεις κάτι του τύπου typekit (http://typekit.com/)

Πάντοτε φιλικά (το γαμημένε ήταν αναφορά στον τίτλο του άρθρου σου,και όχι κάτι προσωπικό!Αλλα με αυτά τα ανυπόστατα που γράφεις(και κυρίως ο τρόπος που τα γράφεις) είναι λογικό να περιμένεις τέτοιες απαντήσεις απο την mac κοινότητα).

Homo Ludens είπε...

@ Alex: Panther, Linux, Ubuntu, javascript, typekit ακόμη και... Mac είναι έννοιες που δεν θα έπρεπε να ξέρω για να μπορώ να διαβάσω ένα ποστάκι σε ένα blog. Κοινώς, όπως θα έλεγε και ο μπαμπάς μου, εσύ δεν είσαι απλά advanced. Εσύ είσαι χάκερ!

Homo Ludens είπε...

@ laviebohemie: Μα πόσο γουστάρω το χαμό που γίνεται κάθε φορά που γράφω κάτι κατά της Apple. Συμφωνώ μαζί σου σε όλα, εκτός από ένα: Αυτό το πρόβλημα που λες το έχουν μόνο οι Mac Lovers. Mac Haters δεν υπάρχουν ακριβώς. Με την έννοια ότι δεν το φοράμε σε κάποια κονκάρδα, για να μας προσδιορίζει. Απλά, όταν μας δίνονται αφορμές, όπως αυτή που δόθηκε σε μένα σήμερα, δεν κρατιόμαστε και τα λέμε όπως έχουν.

(Ή μπορεί και να το κάνω, απλά για να γίνει λίγος ντόρος στο blog -Δεν θα μάθετε ποτέ, Homo Ludens σημαίνει "άνθρωπος παίζων").

alex είπε...

Δεν είπα να σαι χάκερ,αλλά τι λειτουργικό έχεις τον υπολογιστή σου..ε του πουστη δηλαδή!panther είναι παλιό λειτουργικό της Apple που δεν υπάρχει εδώ και χρόνια.

Όσο για τα υπόλοιπα,επαναλαμβάνω πως αυτό που περιγράψεις στο άρθρο σου δεν ισχύει ,όπως βλέπεις και από τα σχόλια των αναγνωστών.Δεν αμφιβαλω πως δεν περιγράψεις ένα πραγματικό γεγονός,απλά λέω πως είναι εξαιρετικά σπάνιο και πως τα Mac που λες ότι δεν βλέπουν σωστα το blog σου τρέχουν πεπαλαιωμενες εκδόσεις OS( σαν να λέμε δηλαδή για να καταλάβεις,είναι σαν να τρέχουν τα αντίστοιχα windows 95-lol.)
Τώρα αν υπάρχει κάποιος χρήστης pc ή Mac που έχει τόσο αρχαία λειτουργικά ,ε τι να πω,είναι υπανθρωπος και τεχνολογικά αναλφαβητος,και δεν αξίζει καν να αναφέρεται πουθενά .

Υ.Γ. Σου γράφω από iPad,και όντως δεν βλέπω τον τίτλο και το background(δική σου ευθύνη),αλλά δεν γαμιεται,τα άρθρα σου απεικονίζονται μια χαρά .

Ανώνυμος είπε...

ΙΤ girl response

δεν ξερω αγαπητε ποσο σχετικος εισαι με αυτα αλλα να αγιασει το στομα σου!
Νισαφι πια με την apple...ναι ναι γαμω, τα σπανε σε αποδοση και stability και ειναι και ομορφα μπλα μπλα αλλα
α)ειναι λιγο "φασιστες", ναι?Δεν υποστηριζουμε και τα παντα μαναρια της apple ε?
β)τα παντα μπορουν να κρασαρουν.
γ)φιλη, πηγε στο Αμερικα να ζησει τον μυθο της. Παιρνει τηλεφωνο
-Ελα ρε, πηρα macbook!!!!!
-Τελεια!ποιο?
-Ε...αυτο ρε συ, το ασπρο...

Μετα απο αυτo, I rest my case, κοινως ξεκουραζω την υποθεση μου.

ΥΓ Αγωνιστικους χαιρετισμους στον anonymous linuxa!OpenSource γλυκες!

Homo Ludens είπε...

Για την ιστορία, έχω iMac 2 GHz intel Core 2 Duo με μνήμη DDR2 SDRAM 2 GB και Mac OS X 10.5.8... (Ούτε πάνθηρες, ούτε αλεπούδες, ούτε δεινόσαυρους δηλαδή).

The Thermoshredders είπε...

Και εγώ με linux είμαι και το βλέπω μια χαρά το blog. Όσο για το πόσο δύσκολα είναι τα linux, στο pc των γονιών μου, αυτό ντε που χρησιμοποιούν για να μπαίνουν στο ίντερνε, να βλέπουν ντιβιντάκια και να βιντεάκια στο γιουτούμπ, linux τους έχω βάλει. Μάντεψε. Είναι πλήρως άσχετοι, αλλά τα καταφέρνουν μια χαρά. Καλύτερα και από τα windows.

Όπως είπαν και πιο πάνω "whatever works".

φου-βου είπε...

και εγώ στο imac του γραφείου μια χαρά το βλέπω πάντως το blog παρολο που ειμαι αντι-apple-ακιας (κυριως για τις φασιστικες τακτικες της τυπου δεν υποστηριζουμε flash γιατι ειναι προγραμμα με "τρυπες", ελεος). παντως το μονο προβλημα που εχω με το imac ειναι οτι για καποιο λογο δεν με αφηνει να στειλει τη λιστα μου για τη blogovision. τι σκατα φταιει;

Homo Ludens είπε...

@ φου-βου: Άμα λέω εγώ "γαμημένα mac"...

(Στο σπίτι όμως έχεις PC και θα τη στείλεις από εκεί, χε χε χε)

Anakiklosis είπε...

Για να είμαι ειλικρινής, έχω macbook pro και το βλέπω με το δεύτερο style, το culture κάτω απο το πω πω...
Κοίτα φανατικός της Apple δεν είμαι, άλλωστε προσηλυτίστικα μόλις πρόσφατα, αλλά ρε Homo, ειλικρινά για το macbook pro δίνω 1000 kudos στην apple...
Δε πα να γ.. τα laptop pc's, την οθόνη, το multi-touchpad και την 5ώρη μπαταρία του apple (15αρα οθόνη παρακαλώ) δεν την αλλάζω... Φέρτε μου ένα laptop pc με τα ίδια χαρακτηριστικά και το παίρνω αύριο
Και ας μη βλέπω σωστά το site σου (σας) δεν χάλασε και ο κόσμος...

manos είπε...

Πάντως κι εγώ με mac και το βλέπω μια χαρά...

Γκιωνης είπε...

Κι εγώ από o Mac το βλέπω και το βλέπω καλά.
όσο για τούς Apple funs πώς αλλοιώς να γίνει ;
. Όταν αγόρασα πρίν πολλά χρόνια Mac, παράλληλα αγόρασαν και κάποιοι συμφοιτητές μου pc. Η αλήθεια είναι οτι εγώ το πλήρωσα κατά το ένα έκτο περίπου ακριβώτερα.
. Όμως το κράτησα τουλάχιστον πέντε χρόνια πρίν πάρω άλλο χωρίς να έχω κανένα, επαναλαμβάνω κανένα πρόβλημα, ενώ οι φίλοι μου σ' αυτό το διάστημα αγόρασαν τουλάχιστον άλλους δύο για να κάνουν τη δουλειά τους ! Με τον ίδιο περίπου ρυθμό και είδος δουλειάς.
. Αλλά το χειρότερο δεν ήταν αυτό ! Ήταν οτι σ' όλη αυτή την πενταετία, είχαν συνεχώς προβλήματα και αλλάζαν κάρτες και drives και δεν ξέρω τί άλλο, προκειμένου ο υπολογιστής τους να δουλεύει με τον έναν ή τον άλλο εκτυπωτή !
Επομένως, με το Mac πολύ λιγότερα λεφτά έδωσα τελικά, και προβλήματα δεν είχα εξοικονομώντας και χρόνο και ...νεύρα !
. Πού λοιπόν είναι το κακό που είμαι ευχαριστημένος και είμαι πιά θιασώτης τους ;

. Πάντως όλη αυτή η ιστορία εναντίον τών Macusers, ( άν και μερικοί το παρακάνουν και το αναγνωρίζω ), τείνει να γίνει σαν εκείνους που εξόρισαν τον Αριστείδη επειδή είχε γίνει γνωστός σαν Δίκαιος. Κι εδώ, υπερβάλλεις κι εσύ...

Homo Ludens είπε...

@ Γκιώνης: Fans

Pretty Visitor είπε...

Πιό user friendly μηχάνημα απ' τα mac δεν υπάρχει!Τέλεια σε βλέπω απ' το δικό μου,ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τί (δεν)βλέπεις απ' το δικό σου και μάλλον είσαι ο μόνος...