20 Δεκ 2011

#1 by Homo Ludens: Anna Calvi


Όσο περισσότερο χώνομαι σ' αυτόν τον αυθόρμητο εορτασμό των κουλτουροεμμονών μας, τόσο περισσότερο ευγνωμονώ τον Gone4Sure για την πρόσκληση. Με 143 (τελικά) ψηφοφόρους που πρέπει να καταμετρηθούν φέτος και ένα πάρτυ που -όπως θα δείτε την Πέμπτη- μόνο "ερασιτεχνικό" και "πρόχειρο" δεν το λες, εδώ και τρεις βδομάδες η Blogovision μού τρώει πιο πολλή ώρα απ' ότι η δουλειά μου (το ομολογώ). Επειδή αρκετοί από εσάς δεν θα είστε στην Αθήνα ή δεν θα μπορέστε για άλλο λόγο να περάσετε από το Bios μεθαύριο, θέλω να σας πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" από εδώ. Χάρη σ΄ εσάς περνάω τον πιο όμορφο μήνα του 2011 ως τώρα. Και no hard feelings για τις #mousikomaxies στο Twitter (αλλά πρέπει να είστε πολύ άσχετοι για να μην σας αρέσει η Bjork).

Hominis Ludentis #1
Anna Calvi
Anna Calvi

Από τα τέσσερα "νούμερο ένα" μου (δες τι εννοώ εδώ), η Άννα Κάλβι ήταν αυτή που ταίριαζε περισσότερο στον Homo Ludens που κρύβω μέσα μου και που μόνο μια στο τόσο καταφέρνω πια να βγάζω προς τα έξω. Σε μια "θηλυκή" χρονιά για τη μουσική, θα ήταν αδύνατον να βάλω άντρα στην κορυφή (πλάκα πλάκα, γυναικείες φωνές έχω στα 8 από τα 10 του Top 10 μου), αλλά από όλες τις υποψήφιες μόνο η συγκεκριμένη θα απαντούσε και στο ερώτημα "αν ήσουν γυναίκα, ποια θα ήθελες να είσαι;": Στυλάτη, μυστηριώδης, με αυτοκυριαρχία. Συνθέτις και ερμηνεύτρια παθιασμένων και προκλητικών τραγουδιών, με ατμόσφαιρα Ντέιβιντ Λιντς και Γουονόγκ Καρ Βάι. Συνεπής επαγγελματίας, μετρημένη, αλλά επιβλητική. Το 2011 θα το θυμάμαι για χιλιάδες απογοητευτικούς λόγους. Αλλά πιο πολύ θα το θυμάμαι ως τη χρονιά που μας χάρισε το νέο μεγάλο όνομα της ποπ για (φαντάζομαι) τουλάχιστον τα επόμενα δέκα χρόνια.




Η τελική εικοσάδα:
01. Anna Calvi - Anna Calvi
02. Cults - Cults
03. EMA - Past Life Martyred Saints
04. Bjork - Biophilia
05. Kate Bush - 50 Words For Snow
06. Tori Amos - Night of Hunters
07. Other Lives - Tamer Animals
08. Marissa Nadler - Marissa Nadler
09. PJ Harvey - Let England Shake
10. O'Death - Outside
11. Feist - Metals
12. Jesse Sykes & The Sweet Hereafter - Marble Son
13. Florence + The Machine - Ceremonials
14. Eleanor Friedberger - Last Summer
15. The Twilight Singers - Dynamite Steps
16. Okkervil River - I Am Very Far
17. Treefight for Sunlight - Treefight for Sunlight

4 σχόλια:

Stratos Bacalis είπε...

Πάμε Άννα αρρώστια!

Homo Ludens είπε...

@ Stratos Bacalis: Είδες τελικά πόσο κοντά ήταν οι λίστες μας;

LaVieBohemie είπε...

ρε άτιμε προβοκάτορα ludens, στημένη θα στην έχω στο Bios, θα παίξω Bjork να αδειάσει το μαγαζί.

Homo Ludens είπε...

@ LaVieBohemie: Αφού την έβαλα, ρε, στο 4 και με πλήρη εξήγηση γιατί δεν είναι στο 1. Φαγωθήκατε όλοι. Εξάλλου, το Mutual Core είναι εύκολα best song of the year.