8 Ιουν 2007

Εμένα πάλι, ο νέος Ελεύθερος Τύπος μου αρέσει...

Αφού άνοιξε που άνοιξε η συζήτηση στου κυρ-Μανιφέστου (και όπου αλλού άνοιξε), εγώ δηλώνω fan του Ελεύθερου Τύπου -και όχι επειδή περιμένω από την κυρα-Γιάννα να μου δώσει δουλειά. Δεν έχω καταλάβει γιατί έχουν πάθει όλοι αμόκ κακεντρέχειας και γιατί τα εκατόν κάτι χιλιάδες φύλλα του κυριακάτικου θεωρούνται ξαφνικά αποτυχία. Η εφημερίδα είναι ωραία, πλήρης και χωρίς εκνευριστικές ακρότητες. Είμαι σίγουρος πως υπάρχει αρκετά μεγάλο κομμάτι αναγνωστικού κοινού εκεί έξω που τόσο καιρό έψαχνε ακριβώς αυτό: αισθητική, πληρότητα, ήπιους τόνους.
Ακόμη περισσότερο μου αρέσει που το τοπίο αλλάζει ξανά. Μέχρι πριν 2-3 χρόνια διάβαζα στάνταρ εφημερίδες σε στάνταρ μέρες. Τώρα πια, υπάρχει μια κάποια έκπληξη. Ειδικά την Κυριακή, όλες οι "μεγάλες" έχουν κι από κάποιο λόγο ύπαρξης (εκτός, φυσικά, από την Ελευθεροτυπία, της οποίας το κοινό είναι για μένα ένα μεγάλο παράδοξο της ανθρωπότητας -αν και τώρα τελευταία δείχνει να συρρικνώνεται θεαματικά). Σαν αναγνώστης, και όχι σαν περιοδικατζής που εργάζεται σε κυριακάτικο έντυπο, χαίρομαι αρκετά που προσπαθούν όλες τους να με εντυπωσιάσουν κάθε εβδομάδα. Και βρίσκω αρκετά πράγματα που αξίζουν τα 2 ή τα 3 ευρώ μου (ναι, εννοείται και τις ταινίες του 007!). Πάντως, καλλίτερη εφημερίδα παραμένουν τα σαββατιάτικα Νέα.
Αυτά για την ώρα, περιμένω τη μήνι των συναδέλφων μου και το "καλά τα λες, μεγάλε" των συναναγνωστών. Αν περιοριστείτε μόνο στο πρώτο, το κρίμα (για την κρίση κατάθλιψης που θα πάθω) στο λαιμό σας Ούνοι!

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σλουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουουρπ!!!!

Ανώνυμος είπε...

εννοούσα σλουρπ, αλλά ειναι ζαβό το blogger.

Homo Ludens είπε...

ΟΚ, κυρα-Γιάννα, το ομολογώ. Με τέσσερα χιλιάρικα έρχομαι για συντονιστής ύλης στο καλλιτεχνικό! Και για διορθωτής άμα θες (έχω τελειώσει κλασσική φιλολογία...)

Ανώνυμος είπε...

Κι εμένα μ΄αρέσει, κι ας μην είμαι "δεξιός". Η αισθητική των πραγμάτων που μας περιβάλλει πιστεύω ότι μας καθορίζει και μας διαμορφώνει.
Μου αρέσει που το χαρτί δεν είναι της ξεφτίλας, μου αρέσει η επιλογή των φωτογραφιών και το στήσιμο της σελίδας που είναι "περιοδικίστικο".
Τα κείμενα (όσα έχει τύχει να διαβάσω τουλάχιστον) είναι μια χαρά. Ίσως μάλιστα ο περιορισμός των λέξεων να ευνοεί την ποιότητα, αφού οι δημοσιογράφοι αναγκάζονται να περιοριστούν στην ουσία αντί να γράφουν ατελείωτες μαλακίες ή να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια για να κάνουν μπούγιο. Οι επιμελητές δε των κειμένων -που συνήθως τραβάνε απίστευτο κουπί για να συμμαζεύουν τα σούπερ ανόητα, ασύντακτα,ακατανόητα παραληρήματα των συντακτών- υποθέτω ότι θα γουστάρουν πάρα πολύ, που μπορούν να κόβουν με την ψυχή τους κείμενο και να αφήνουν 10 σωστές προτάσεις.
Μια χαρά! Μπορεί να την παίρνω πότε-πότε, αν αποφασίζω να πάρω εφημερίδα (την έχω κόψει την κακή συνήθεια, προτιμω τα blogs -lol).

Homo Ludens είπε...

@ Οδυσσέας: Καλά, για ρωτήστε και τους επιμελητές πόσο τους αρέσει... Γενικά, όσο πιο παιχνιδιάρικο το στήσιμο, τόσο πιο πολύ το πρωκτικό σεξ για τον υπεύθυνο της σελίδας που βλέπει τελευταία στιγμή τα κασέ που ετοίμασε να πετιούνται και να πρέπει να συμμαζέψει παντελώς ασυμμάζευτα κείμενα που με άλλες προδιαγραφές παραγγέλθηκαν και με άλλες θα δημοσιευτούν. Γενικώς, το 12ωρο δεν το αποφεύγει ο άτυχος επιμελητής του Ε.Τ. Ο χρόνος θα δείξει και αν θα διορθωθεί αυτό και αν αξίζει τόσος κόπος τώρα.

Ανώνυμος είπε...

a) to grapsimo mou thymizei proetoimasia gia Proficiency
(opote mhn pas diorthwths - mporei na to pareis me C kai tote to UK mporei na mh se dexthei gia metaptyxiako sthn klassikh filologia). ZHTW sth Ntepy Golema (toulaxiston den ton paizei: "grafw ki etsi ama thelw...Helloooo")
b)exw symballei sthn syrriknwsh twn anagnwstwn ths Eleytherotypias. Mporw na se diabebaiwsw oti ayto den einai katholou kalo!!!!!!!!!! Epeidi ta Megara kai to Aegalew protima DVD's den shmainei oti oloi diabazoun to "Thema"...Anyway, merikoi to protimoun...kayto! O,ti katalabaineis...

Homo Ludens είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε αναγνώστα, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τίποτε...

Homo Ludens είπε...

Στο μεταξύ, βλέποντας την εξέλιξη των κυκλοφοριών στον ημερήσιο και τον κυριακάτικο τύπο, φαίνεται πια πως ο μεγάλος χαμένος από την επανεμφάνιση του Ε.Τ. είναι η Καθημερινή. Το ημερήσιο φύλλο της κάθεται πια οριστικά στην 5η θέση (πίσω από Νέα, Ελευθεροτυπία, Έθνος και Ε.Τ. με τις 2 τελευταίες να αλλάζουν μεταξύ τους θέση κάθε εβδομάδα) ενώ το κυριακάτικο επιστρέφει στις προ ντοκιμαντέρ και προ "Γαστρονόμου" κυκλοφορίες του, χάνοντας κοντά στα 50.000 φύλλα. Έτσι κι αλλιώς, κάθε που μπαίνει καλοκαίρι, μεγάλο κομμάτι του αναγνωστικού κοινού της Καθημερινής την κάνει για το εξοχικό του και δεν αγοράζει με την ίδια συνέπεια την εφημερίδα του, όπως το κάνει το χειμώνα.
Φύλλα χάνει και το κυριακάτικο Βήμα που παραδοσιακά φιλοξενούσε όσους "σοβαρούς" δεξιούς βαριόντουσαν την Καθημερινή. Τώρα που προστέθηκε στις επιλογές τους μια ακόμη "δεξιά", αλλά όχι λαϊκή εφημερίδα, δεν έχουν πια κανένα λόγο να παραμείνουν φίλοι του συγκροτήματος.
Έθνος και Πρώτο Θέμα μένουν φυσικά αλώβητα (με το Έθνος να χαίρεται, αφού η πτώση της Καθημερινής και το συνεχές κατρακύλισμα της Ελευθεροτυπίας του επιτρέπει να ονειρεύεται μετά από τρία χρόνια ξανά την τρίτη θέση και στα κυριακάτικα), ενώ η Ελευθεροτυπία συνεχίζει να φθίνει κυκλοφοριακά, αλλά φαίνεται πως αυτοί οι παράξενοι τύποι που τη διαβάζουν είναι τόσοι πολλοί που ακόμη δεν τρέμει μήπως εξαφανιστεί.

Ανώνυμος είπε...

ένα μεγάλο σλουουουουουουουουουρπ ξανά! μωρή ντάνα, προαλείφεσαι για αναλυτής στο πλευρό του γιώργου αυτιά; τι σου συμβαίνει, γλυκό μου αγόρι; πες στη θεία σίσσυ...

Ανώνυμος είπε...

όσο για την προετοιμασία για proficiency του κυρ-ανώνυμου, βγάζω την καπελαδούρα μου και υποκλίνομαι. α, και πού'στε, κυρ homoμαθιέ, ρίξτε μία ματιά σε τούτο το link. κάτι για Lostοφάγους γράφει το φύλλο της κυρα Γιάννας today. σας θυμίζει κάποιο post σας;

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=1745

Homo Ludens είπε...

Α, η Αρετή Νταραδήμου και η Νεκταρία Καρακώστα ανακάλυψαν το Lost. Μήπως κυρα-Γιάννα να την προχωρήσουμε τελικά λίγο πιο γρήγορα την πρόσληψη που λέγαμε, γιατί σε λίγο βλέπω στις "ψυχαγωγικές" σας σελίδες να φιλοξενείτε άρθρα για την συμβολή της "Εξαφάνισης του Τζον Αυλακιώτη" στην εξέλιξη της ελληνικής τηλεόρασης.

Ανώνυμος είπε...

και το ευχαριστώ του θεού είναι, ανεπρόκοπε. ούτε κουβέντα για τη θεία σίσσυ; κλαψ! εν τω μεταξύ το έμαθες το νέο κολπάκι των bloggers; μου πάνε όλες και ανοίγουν το ίδιο blog με το ίδιο όνομα που έχουν ας πούμε στο blogger και στου κυρ-Στάθη. τρέμετε, μαρκετινίστες! τρέξε κι εσύ, homoμαθιέ

Homo Ludens είπε...

Ευχαριστώ Σίσσυ μου για όλα. Τρέχω κι εγώ στου μπαρμπα-Στάθη, αν και δεν καταλαβαίνω τη σημασία του πράγματος. Μα τι έχω πάθει σήμερα και δεν καταλαβαίνω τίποτε;;;

Ανώνυμος είπε...

Ώστε η ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ εφημερίδα είναι τα σαββατιάτικα ΝΕΑ; Και όχι η ΕΣΤΙΑ;
*(πώς φαίνεται πως είσθε της κλασσικής φιλολογίας...)
επίσης, νόμιζα ότι ήδη δουλεύατε στης κυρα-γιάννας, κατά κάποιον τρόπο. μπουχαχαχαχα.
ΥΓ. Γενικώς, συμφωνώ απόλυτα με τις παρατηρήσεις σας, αν και προσωπικά έχω μια αδυναμία στην Καθημερινή - που παραμένει πολύ "εφημερίδα", σε αντίθεση με το Βήμα, ας πούμε, που έχει τις προδιαγραφές, αλλά δεν τις σέβεται καθόλου. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το μένος σας εναντίον της Ελευθεροτυπίας...

Homo Ludens είπε...

Αγαπητέ ΝΚΦ, κατ' αρχάς να σας συγχαρώ για την ξεχωριστή επιλογή των blogs που διαβάζετε. Όπως φαίνεται από τα σχόλιά σας, έχετε κάνει πλήρη προετοιμασία πριν περάσετε από εδώ, αναγιγνώσκοντας την ανθολογία εκλεκτών συναδέλφων.
Κατά δεύτερον, με την κυρα-Γιάννα γενικώς τα έχουμε βρει σε πάρα πολλά επίπεδα (θυμίζω την υπέροχη περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών, αλλά δεν αποκαλύπτω το νουμεράκι που έγραφαν οι δύο επιταγές -αρκεί που το ξέρει η ΔΟΥ Αμαρουσίου).
Κατά τρίτον, ως τέκνον της οικογενείας της Καθημερινής, διατηρώ κι εγώ μια συμπάθεια για την "εφημεριδίλα" της, αλλά έχω αρχίσει να τη βαριέμαι αφόρητα...
Τέλος, τι εννοείτε ότι δεν καταλαβαίνετε το μένος μου κατά της Ελευθεροτυπίας; Μιλάμε για την ίδια εφημερίδα έτσι; Που την Ημέρα του Περιβάλλοντος είχε για πρωτοσέλιδο μια μαυρίλα κι ένα δέντρο; Αυτή που είχε κάνει επίσης πρωτοσέλιδο την επιστολή του 13χρονου αυτιστικού που δεν θυμάμαι το όνομά του; Την ίδια δεν λέμε;

Ανώνυμος είπε...

Επίσης σας παραπέμπω στην αμαρτωλή μου απόλαυσή http://www.newsdesigner.com/blog/
για ό,τι έχει να κάνει με re-design εφημερίδων...

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα τίποτα από το πρώτο μέρος του σχολίου σου - από ποια blogs περνάω; Μόνο το Fleshbot επισκέπτομαι καθημερινά...
Επίσης, ενώ συμφωνώ με αυτά που προσάπτεις στην Ελευθεροτυπία... ασ'το, βαριέμαι να την υπερασπιστώ.
(παρεμπιπτόντως, δική μου είναι η παραπομπή στο newsdesigner, όπου έχουν για θεό τον Mario Garcia, αλλά όχι την Innovation).
Όσο για τον Ε.Τ. θέλω να παρατηρήσω δύο πράγματα - το ένα είναι ότι έχει λιγότερα πολιτικά θέματα κι από την Athens Voice, κι αυτό είναι το πρόβλημά μου με τις ελληνικές εφημερίδες. Αποφεύγουν την πολιτική - ως καθημερινή κατάσταση. Ή που θα κάνουν μικροπολιτική και κουτσομπολιό, ή που θα δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις, ή που απλώς θα την αποφεύγουν...
Αλλά το καλύτερο με τον ΕΤ, είναι ότι μοιάζει να έχει απενοχοποιηθεί για το αρκτικόλεξο ET, που τόσες γλυκές αναμνήσεις ξυπνά σε μας, που μεγαλώσαμε στα '80s...

Homo Ludens είπε...

@ ΝΚΦ: Για τα blogs: Αναφερόμουν σε μια συζήτηση που έγινε στο blog του Γαλάνη, αλλά προφανώς απλώς έτυχε να σχολιάσεις τα ίδια ακριβώς πράγματα.
Για τα πολιτικά θέματα: α. λατρεύω να διαβάζω Γεωργιάδη στην AV, β. αν είναι να τα μεταχειρίζονται τα πολιτικά θέματα είτε τόσο εμπαθώς όσο η Ελευθεροτυπία, είτε τόσο βαρετά όσο η Καθημερινή, καλλίτερα να μην έχουν :-)
Για τον ΕΤ: Προφανώς, εννοείς την αλλαγή των ΕΡΤκαι ΥΕΝΕΔ σε ΕΤ1 και ΕΤ2 ε; Χε χε χε...

julia είπε...

Εχουμε και λέμε
1. Επειδή τύχαινε να εργάζομαι στο παρελθόν στον Ελεύθερο Τύπο έχω να σας βεβαιώσω ότι παρόλες τις αλλαγές στα lay out,τα κείμενα παραμένουν ίδια. Μονότονα και βαρετά. Οταν κάνεις ανακαίνιση στο σπίτι σου δεν αφήνεις το μπάνιο με τον μπιντέ.
2.Η Καθημερινή ζει και αυτή το δικό της γολγοθά. Φοβάται μήπως δαγκωθεί κατά λάθος και πεθάνει από το δηλητήριό της.
3.Καλά για την Ελευθεροτυπία τι μπορεί να πει κανείς.Εξαρθρώθηκε και η 17 Νοέμβρη.Οι βάρβαροι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.
4.Οπότε τι έμεινε; ΤΟ Πρώτο Θέμα. Μακράν η πιο smart εφημερίδα. Και είναι τόσο sic να είσαι smart.....

Homo Ludens είπε...

@ julia: 1. Εμένα μου αρέσει να βλέπω τον μπιντέ στα ξένα μπάνια. Είναι σημάδι καλής ανατροφής.
2. Βρε μπας και καταλάβατε Lifo;
3. Ο,τιδήποτε προσάψει κανείς στην "Ε" με βρίσκει συμπαραστάτη, συνοδοιπόρο, συνουσιαστή...
4. Εεε; Καλά, είπαμε. Κι εγώ από εκεί βγάζω μεροκάματο. Αλλά μήπως οι έννοιες sic και smart θα έπρεπε να απονέμονται από άλλους; Λέμε τώρα. Διότι καλάμι ακόμη δεν έχω καβαλήσει ούτε του επί κοντώ -κι ας έκανα 15 χρόνια στίβο.