31 Μαΐ 2008
Euro-Jazz 2008: Mέρα 4η
30 Μαΐ 2008
Django Weekend: You're Driving Me Crazy
Euro-Jazz2008: Μέρα 3η
10μ.μ.
The Eric Ineke Jazz Xpress
Κλασικό τζαζ κουιντέτο από την Ολλανδία, με πρωταγωνιστή έναν έμπειρο, εκρηκτικό ντράμερ. Σιγουράκι.
11μ.μ.
Wildbirds & Peacedrums
Ντουέτο από τη Σουηδία, που θα μπορούσε κάλλιστα να συμμετέχει στο Synch, ή σε κάποια από τις βραδιές του Μικρού Μουσικού Θεάτρου: μια τραγουδίστρια, ένας ντράμερ, πολλή avant-garde. Αν πάω σήμερα (που δεν το βλέπω, γιατί θα δουλεύω μέχρι αργά), θα είναι γι' αυτούς.
29 Μαΐ 2008
Χαράς Ευαγγέλια! Έρχεται η Bjork!!!
Euro-Jazz2008: Μέρα 2η
10μ.μ.
Apostolis Anthimos Trio
Τυπικό τζαζ ροκ fusion (είδος πολύ αγαπημένο στην Ελλάδα, από τα '70s και δώθε) από την Πολωνία με πρωταγωνιστή έναν εκρηκτικό κιθαρίστα ελληνικής καταγωγής.
11μ.μ.
André Fernandez 4tet
Cool κιθαριστικοί αυτοσχεδιασμοί από την Πορτογαλία - αν πάω απόψε θα είναι γι' αυτούς.
01.55.a.m.2008.05.29
UPDATE:
Τελικά δεν πήγα για ύπνο. Ακούω και το καινούργιο της Martha Wainwright. Και γαμάει!
UPDATE #2:
Εντάξει. Δεν υπάρχει! Τι έχει γράψει η τύπισσα; Όπως θα έλεγε και ο Αρκάντιν, "Α-ΡΙ-ΣΤΟΥΡ-ΓΗ-ΜΑ". Εδώ το απίθανο "In the Middle of the Night".
28 Μαΐ 2008
Euro-Jazz 2008: Μέρα 1η (updated version)
9μ.μ. Makiato
10μ.μ. Sascha Ley & her Travelling Light Band
Λεπταίσθητη τζαζ από το Λουξεμβούργο, με μια αισθαντική τραγουδίστρια, από αυτές στις οποίες δύσκολα μπορώ να αντισταθώ
(update: μεγαλύτερη από ό,τι περίμενα, η τραγουδίστρια είναι κλασικό τζαζ ταγάρι, με τσαγανό όμως. Η μπάντα πέταγε, πιο free από ό,τι φανταζόμουν, με μια αξιολάτρευτη πιτσιρίκα στα πνευστά, μικροκαμωμένη, μικρότερη από το σαξόφωνό της)
11μ.μ. The Wrong Object
Ηλεκτρονική nu-jazz από το Βέλγιο - έχω καλό προαίσθημα, χωρίς να έχω ακούσει κάτι δικό τους
(update: nu-jazz είπα; Γράψε λάθος. Ηλεκτρική και ηλεκτρισμένη σχεδόν-free jazz, από μια σφιχτοδεμένη, εκρηκτική μπάντα με απόλυτη επίγνωση της δύναμης του θορύβου που παράγει. Με κίνδυνο να ακουστώ σαν νεανίζων μεσήλιξ, θα πω ότι οι βέλγοι τα σπάνε. Φυσικά και τσιμπησα δισκάκι)
27 Μαΐ 2008
Αύριο αρχίζει το Euro-Jazz!
Από τη μια, είναι ένα φεστιβάλ ευρωπαϊκής τζαζ: μια διοργάνωση που φέρνει κάθε χρόνο στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, ετερόκλητες και δυναμικές μονάδες της Ευρώπης. Σχήματα που ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια από τα ωδεία και τα κλαμπ των ευρωπαϊκών πόλεων, τα περισσότερα στο ξεκίνημα της καριέρας τους, στοιχειοθετούν αυτό που ο κόσμος της τζαζ ξέρει ήδη: ότι αν οι ρίζες του είδους βρίσκονται στην Αμερική, το μέλλον της βρίσκεται στην Ευρώπη. Η τζαζ στις ΗΠΑ είναι ένα είδος συντηρητικό πια, ακαδημαϊκό, σχεδόν μουσειακό. Στην Ευρώπη πάλι, μια νέα γενιά μουσικών, ανακατεύει τη τζαζ με την ευρωπαϊκή παράδοση της κλασικής μουσικής, με τα ρεύματα της electronica, με επιρροές από τις μουσικές του κόσμου, που φέρνουν στην ήπειρο οι μετανάστες. Το ηχητικό αποτέλεσμα είναι πλούσιο, ποικίλο και απολύτως συναρπαστικό. Για πέντε μέρες, στη σκηνή της Τεχνόπολης εναλλάσσονται γκρουπ άγνωστα στην Ελλάδα, νεαρά και νεανικά, που κάνουν την τέχνη του αυτοσχεδιασμού μια ξεκάθαρα σημερινή, ολοζώντανη υπόθεση.
Από την άλλη, είναι ένα απολύτως «ευρωπαϊκό» φεστιβάλ τζαζ: μια διοργάνωση που δίνει ζωή στην Τεχνόπολη, οι χώροι της οποίας γεμίζουν με πρόσωπα κάθε ηλικίας: οι συνήθεις ύποπτοι που παρεπιδημούν στο Γκάζι, ανακατεύονται με μεσήλικες μπαρουτοκαπνισμένους τζαζόφιλους, το φεστιβαλικό κοινό που ψηφίζει Αλέξη Τσίπρα, εξτριμάδες που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να δοκιμάσουν τις «πίστες» εντός των τειχών και τα «φρικιά» που κυνηγούν το τζάμπα – ανάμεσά τους, νέοι γονείς με τα παιδιά στην αγκαλιά απολαμβάνουν τη χαλαρή γιορταστική ατμόσφαιρα. Καμία σχέση με την νοτισμένη από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις του αλκοόλ ατμόσφαιρα που θέλει το κλισέ του τζαζ μπαρ. Για πέντε μέρες, ένα από τα κεντρικά σημεία της Αθήνας φορά την ευρωπαϊκή του ταυτότητα, αποτελώντας μια υπενθύμιση της μορφής που μπορεί να πάρει η πόλη, αν αποφασίσει να λειτουργήσει σαν μια κανονική, πολιτισμένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Το γεγονός ότι όλα αυτά προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, τονίζει ακόμα περισσότερο το χαρακτήρα της γιορτής που έχει το φεστιβάλ, έναν χαρακτήρα που απολαμβάνουν οι όλο και περισσότεροι φανατικοί επισκέπτες του.
Κυρίως, αυτό που προσφέρει στο κοινό το «Euro-Jazz» είναι μια περίτρανη απόδειξη της πολύ-πολιτισμικότητας της Ευρώπης, που είναι πια μια Ήπειρος που ευνοεί τη δημιουργική συνύπαρξη ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι Δανία εκπροσωπεί ένας ντράμερ και τραγουδιστής από τη Μοζαμβίκη και την Πολωνία ένας Έλληνοπολωνός – ούτε φυσικά το ότι το αστέρι του κουαρτέτου του Φινλανδού Σάμι Λίνα είναι ο διεθνούς φήμης Γιώργος Κοντραφούρης.
Μουσικόραμα Simulation
Η νέα υπουργός Ισότητας της Ιταλίας
Εφημεριδολογίες
Ως εργαζόμενος πια στην "Καθημερινή", αλλά και ως -ενίοτε τακτικότερος, ενίοτε εντελώς άτακτος- αναγνώστης της από το '94, θεωρούσα ότι από καιρό η εφημερίδα έπρεπε να κάνει ένα βήμα προς το πιο "μοντέρνο". Και δεν εννοώ την προσθήκη περιοδικών, αλλά την αλλαγή της ίδιας της εφημερίδας. Αυτό, δηλαδή, που είχε κάνει τόσο επιτυχημένα (και με βραβείο) ο "Ελεύθερος Τύπος" και τώρα ξαφνικά -χωρίς λόγο, αφού οι κυκλοφορίες είναι μια χαρά, κατά την ταπεινή μου άποψη, και ακόμη κι αν δεν είναι, δεν φταίει το σχήμα- το αναιρεί...
Κάνατε το άβατον μπουρδέλο...
Γιατί αγαπώ τον Sidney Pollack (R.I.P.)
Αυτολιβάνισμα (sorry, αλλά είναι δικαίωμά μου)
Deco Εκστρατεία: Σώστε το Καρεδάκι της Γιαγιάς!
26 Μαΐ 2008
Ο παλιόφιλος Ίντυ
Και τώρα, 19 χρόνια μετά (κι έχοντας ξαναδεί τα τρία πρώτα δεκάδες ακόμη φορές, έχοντας εκτιμήσει δεόντως ακόμη και το δεύτερο πια...) πήγα με την ίδια χαρά στο θερινό σινεμά με τους κολλητούς μου και με ακόμη περισσότερη χαρά, με το που γύρισα σπίτι, κάθισα στον υπολογιστή να ποστάρω κάτι για το "Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου".
Εννοείται ότι ενθουσιάστηκα με την ταινία. Όχι γιατί διαθέτει τίποτε σημαντικές κινηματογραφικές αρετές ή γιατί είναι πανέξυπνη και θεαματική. Τίποτε από τα τρία δεν ισχύει: δεν μου άρεσε ούτε η υπερβολή στην χρήση των computer graphics, ούτε οι μέτριες σκηνές κυνηγητού με αυτοκίνητα (είμαι μεγάλος φαν του είδους και μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχουμε δει δεκάδες καλλίτερες). Και, φυσικά, βρήκα το σενάριο παιδικό. Αλλά...
...όλα τα παραπάνω, που με την πρώτη ματιά μοιάζουν να είναι τα αρνητικά της ταινίας, είναι στην ουσία οι πύλες για το πιο βασικό της στοιχείο. Το "ευχαριστώ" που λέει σε όλους εμάς τους φανατικούς φίλους του Ίντυ. Γιατί διευκολύνουν την ταινία να κάνει κάτι πολύ απλό, διασκεδαστικό και απολαυστικό: Στην ουσία, η τέταρτη συνέχεια των περιπετειών του Δρος Τζόουνς είναι ένα αυτοαναφορικό, αυτοσαρκαστικό, χωρίς σενάριο κι απαιτήσεις κλείσιμο ματιού στη γενιά που μεγάλωσε με τον Χάρισον Φορντ ως πρότυπο εφηρμοσμένης -"περιπετειώδους"- γνώσης, ένα κλείσιμο ματιού, ντυμένο με εικόνες, με ένα fedora, ένα μαστίγιο και μια απέχθεια για τα φίδια. Είμαι σίγουρος ότι οι σημερινοί 20άρηδες δεν θα εκτιμήσουν καθόλου το μεγαλείο της. Δεν θα παρατηρήσουν τον πίνακα του Μάρκους Μπρόουντι στον διάδρομο του πανεπιστημίου, δεν θα ενθουσιαστούν με την εμφάνιση του Σάια Λεμπέφ ως "Ατίθασου", δεν θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι η ζωή του Ίντυ σώζεται από ένα φίδι... Αντιθέτως, θα γελάσουν με τις υπερβολές της και τις σεναριακές αυθαιρεσίες, όπως το ότι ένα ψυγείο σώζει τον ήρωα από μια πυρηνική έκρηξη. Ναι, φυσικά και ένα ψυγείο δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μιας πυρηνικής έκρηξης, αλλά η ουσία κρύβεται στην ούγια. Όταν ο Ίντυ ανοίγει την πόρτα για να μπουκάρει στο ύστατο καταφύγιο από τον επερχόμενο όλεθρο, διαβάζεις ότι το ψυγείο είναι φτιαγμένο από μόλυβδο. So 50s και so real. Τα πυρηνικά καταφύγια που κτίζονταν κατά εκατοντάδες τότε -στα "καλά χρόνια" του Ψυχρού Πολέμου- ήταν φτιαγμένο από μόλυβδο, που δεν αφήνει τη ραδιενέργεια να περάσει... Ξαναλέω: ο 4ος Ίντυ είναι γεμάτος αγνό χαβαλέ, αυτοσαρκασμό και παιχνίδι. Είναι ένα σκέτος Homo Ludens.
Κάπου είχα διαβάσει ότι ένα καλό βιβλίο είναι αυτό που μέσα του θα διαβάσεις αναφορές σε άλλα εκατό καλά βιβλία (στο "Επιμύθιο στο Όνομα του Ρόδου", μάλλον, αλλά δεν είμαι και σίγουρος). Το "Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου" δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συνεχής αναφορά σε άλλες ταινίες και κυρίως στις τρεις πρώτες περιπέτειες του Ιντιάνα Τζόουνς. Και ως κεντρική ιδέα χρησιμοποιεί την πιο βασική μοίχεια μεταφυσική πεποίθηση του μέσου όρου: ότι κάποτε, κάπου σ' αυτήν τη Γη, κάποια ανώτερα όντα, εξωγήινοι, δημιούργησαν έναν σπουδαίο πολιτισμό. Από τον Λιακόπουλο στον Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ και από τον Μίλτον (στίχοι του "Paradise Lost" -αν δεν κάνω λάθος- ακούγονται άλλωστε στην ταινία) μέχρι την CIA, όλοι πίστεψαν ή δούλεψαν δημιουργικά πάνω σ' αυτό το μύθο. Στην τέταρτη ταινία του Ιντιάνα παίρνουμε και μια πειστική εξήγηση για το πώς χάθηκε η Ατλαντίδα. Δεν θα κάνω spoiler εδώ. Όποιος την δει κα δεν καταλάβει πώς, να μου στείλει mail να του εξηγήσω...
Y.Γ. Για όποιον αγωνιά αν το franchise θα συνεχιστεί: (SOS, ακολουθεί spoiler) στην τελευταία σκηνή του έργου, ένα αεράκι φέρνει το fedora του Ίντυ στα πόδια του Χένρι Τζούνιορ που το σηκώνει και πάει να το φορέσει. Πριν προλάβει, ο Χάρισον Φορντ του το βουτά από τα χέρια και το φορά μ' ένα καταγοητευτικό χαμόγελο. Το franchise έλαβε τέλος...
25 Μαΐ 2008
Grand Prix de Monaco
(Στη φωτογραφία, ένας από τους πιο αγαπημένους μου οδηγούς όλων των εποχών, ο Γάλλος Ολιβιέ Πανί πανηγυρίζει την -μοναδική στην καριέρα του- νίκη του, το 1996, με Ligier).
Μερικές ακόμη αλήθειες για την Eurovision
Eίναι συναρπαστικό όταν ανακαλύπτεις πως υπάρχουν κι άλλοι σ' αυτό το σύμπαν που σκέφτονται ακριβώς όπως εσύ, λατρεύουν ακριβώς αυτά που λατρεύεις κι εσύ, επικοινωνούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνεις κι εσύ. Αλλά ας μη συνεχίσω άλλο να εκθειάζω το σύνολο του mr. Arkadin κι αρχίσουν οι παρεξηγήσεις. Αντιθέτως, ας σημειώσω κάτι που με ξένισε, σχεδόν με ξενέρωσε στο κατά τ' άλλα αριστουργηματικό του κείμενο. Συμφωνώ σε όλα για το "Volare", ακόμη περισσότερο για το "Poupee de Cire" και φυσικά στην ανάλυσή του για τον διαγωνισμό της Eurovision. Και ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους απορώ πώς ξέχασε από το τρίτο τραγούδι που ξεχώρισε στην ιστορία του θεσμού για την πρωτοτυπία του και την επηρρεαστικότητά του. Το οποίο είναι μάλιστα ελληνικό. Αναφέρομαι, φυσικά, στον post-punk electro ύμνο του Μιχάλη Ρακιντζή, "S.A.G.A.P.O". Ένα κομμάτι βγαλμένο μέσα από τα σπλάχνα μιας μετεξελισσόμενης κοινωνίας στο πέρασμα από την δεύτερη στην τρίτη χιλιετία, που λογικό ήταν να μην μπορέσουν να κατανοήσουν όλοι εκείνοι που κουβαλούν ακόμη πάνω τους σαν κατάρα τα δεδομένα των γονιών τους και γενικά των περασμένων γενιών. Δεν ήταν τυχαίο που ο Ρακιντζής είχε πατώσει. Το να μην πάτωνε θα ήταν αποτυχία για τον ύμνο αυτό. Γιατί το "S.A.G.A.P.O." ήταν και είναι ακόμη ένα τραγούδι για λίγους, για μια κάστα ανθρώπων που βρίσκονται λίγο μπροστά από την εποχή τους, ακριβώς για να προετοιμάσουν τον δρόμο για την επόμενη...
Για bonus, εδώ θα βρεις μια διασκευή του "Poupee de Cire" και από τους Belle & Sebastian ("όταν εμείς χαρίζαμε ποπ κουλτούρα, οι Arcade Fire ακόμη προσπαθούσαν να καταλάβουν ποιου δέντρου το φύλλο εικονίζεται στη σημαία του Καναδά").
24 Μαΐ 2008
H παρεξήγηση για τη Eurovision
Django Weekend: Tears (μνημόσυνο)
23 Μαΐ 2008
Μετά τον Εφιάλτη και τον Αρτέμη Μάτσα...
Το 14χρονο αγοράκι μέσα μου είναι ενθουσιασμένο (μέρος β΄)
Κανονικά, θα έπρεπε να έχω πάει να δω την ταινία το πρώτο σαββατοκύριακο. Και όχι να πηγαίνω στο Comicworld Σάββατο πρωί, να γιορτάσω την Free Comics Day ανάμεσα σε έφηβους που ζέχνουν ιδρωτίλα και να πιάνω τον εαυτό μου να ζηλεύει την πιτσιρίκα που διαλαλούσε περίτρανα με κατάφωτο πρόσωπο ότι "Το Iron man είναι η καλύτερη ταινία marvel που έχει γυριστεί ποτέ". Παρ' όλα αυτά, έκανα υπομονή. Γιατί, όπως έγραφα και το καλοκαίρι στις ταινίες της Marvel πηγαίνω με τον κολλητό μου από το σχολείο. Μια μέρα πριν βγει η ταινία στις αίθουσες του έστειλα μήνυμα να μην το κατεβάσει, ώστε να τιμήσουμε την προσωπική μας παράδοση. Τρεις εβδομάδες μετά, εκείνος έβλεπε τον τελικό κι εγώ πήγαινα σινεμά με τη γυναίκα της ζωής μου. Τι τα θες, έτσι είναι η ζωή, αν μπλέξεις με δουλειές και παιδιά.
Ο άλλος λόγος για τον οποίο δεν έγραψα είναι γιατί δεν έχω και πολλά να γράψω. Η ταινία συνοψίζεται στη φράση "στο ρόλο του Τόνι Σταρκ, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ". Βλέπεις δηλαδή, έναν χαρισματικό, αυτοϋπονομευτικό και αυτοκαταστροφικό ηθοποιό να υποδύεται με κέφι έναν χαρισματικό, αυτοϋπνομευτικό και αυτοκαταστροφικό μεγιστάνα-εφευρέτη-σούπερ ήρωα. Η πλοκή της ταινίας είναι σχηματική (κι αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να γράψει κανείς), αλλά επαρκής, ενώ το καστ κατάφερε και μόνο με την παρουσία του να δώσει υπόσταση σε ήρωες που δεν έχουν ιδιαίτερο βάθος. Θα ήμουν ευχαριστημένος και με πολύ λιγότερα. Που σημαίνει ότι συγχωρώ το γεγονός ότι όταν έπεσαν οι τίτλοι του τέλους δεν ακούστηκε το Iron Man του Έρικ Ντόλφι (μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας), αλλά μια διασκευή του ομότιτλου κομματιού των Black Sabbath, το οποίο δεν άκουσα ακριβώς γιατί εκείνη τη στιγμή (5'' μετά την τελική σκηνή της ταινίας, κι ενώ ήμουν ακόμα βυθισμένος στην ταινία με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά και τη φωνή του Ντάουνι να αντηχεί ακόμα στ' αυτιά μου), άναψαν τα φώτα κι ακούστηκε μια φωνή από τα μεγάφωνα του Village που μας θύμιζε να βγούμε από την έξοδο και να πάρουμε μαζί μας τα σκουπίδια μας. Τρελό ξενέρωμα, αλλά το παρέβλεψα, περιμένοντας μέχρι το τέλος για τη σκηνή που έκανε όλους τους φαν των μάρβελ κόμιξ να κατουρηθούν από χαρά και προσδοκία (βρήκα μόνο την πορτογαλική εκδοχή, η Paramount κατέβασε όλες τις άλλες από το youtube):
Με άλλα λόγια "στο ρόλο του Νικ Φιούρι, ο Σάμιουελ Τζάκσον" - θα πρέπει από τώρα να κανονίσω με το Χάρη το ραντεβού για την ταινία Avengers (να προλάβει να βρει baby sitter για το παιδί). Αν και προς το παρόν, έχουμε άλλο, πιο κοντινό ραντεβού. Τον Ιντιάνα Τζόουνς (η συνέχεια στο μέρος γ' της σειράς).
*αληθινοί ιντερνετικοί μου φίλοι είναι μόνο όσοι κατεβάζουν τα τραγούδια που αναρτώ στα Django Weekends.
Welcome to Athens66
Το blog του θα το βρείτε εδώ και από σήμερα και στο blogroll μας στην κάθετη μπάρα δεξιά.
Η βελόνα λέει ψέμματα. Πάρε καλλίτερα το μπλε χάπι.
Αγαπημένη μου Εϊμι,
είμαι απαράδεκτος, το ξέρω. Χίλια συγγνώμη. Εχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας από το τελευταίο μου γράμμα, μα δεν σε ξέχασα. Απλά έμπλεξα. Με γκομενικά. Οσο κι αν θέλουμε οι άνδρες να παραμυθιαζόμαστε ότι δεν μας απασχολούν, όλα όσα έχει ξεστομίσει ο θυμόσοφος λαός περί υπερδύναμων σημείων της γυναικείας ανατομίας που μπορούν να σύρουν μέχρι και καράβι, ισχύουν και παραϊσχύουν. Τέλος πάντων, έχω ηρεμήσει τώρα, ανακάλυψα πάλι όλα αυτά που αξίζουν περισσότερο από ένα ζουμερό μπούστο (μπούστο - παγίδα, αφού 9 φορές στις 10 συνοδεύεται από απαιτήσεις δέσμευσης που δεν συμφωνήθηκαν εξ αρχής) και απολαμβάνω τα μικρά αγαθά που μπορούν να κάνουν έναν πολυάσχολο άνδρα χαρούμενο στον ελεύθερο χρόνο του: Ενα τουρνουά Pro με τους κολλητούς, ένα τιγκαρισμένο στην τεστοστερόνη, τις καταδιώξεις με supercars και τα ηχητικά εφέ DVD, ένα παγωτό που στάζει πάνω στα ξένα περιοδικά, τα οποία επιτέλους ανοίγω μετά από τόσο καιρό που στοιβάζονται παραπονεμένα στην άκρη του γραφείου μου. Ορίστε! Το παγωτό: Απλώνεις τη γλώσσα σου επάνω του και το απολαμβάνεις μέχρι να τελειώσει. Δεν θα σου γκρινιάξει αν την επόμενη φορά διαλέξεις άλλη γεύση. Και τα περιοδικά: Με μυρωδιά χαρτιού ο πλανήτης τους, πιο όμορφος και συναρπαστικός απ’ τον κανονικό, ένας πρακτικός οδηγός στο σύμπαν όπως θα έπρεπε να είναι, με τις Σκάρλετ του, τις Τζένιφερ, τις Αντζελίνες, τους ποδοσφαιριστές με τ’ άθλια κουρέματα και τα αστεία ονόματα. Να σουτάρω πλασεδάκια στον Χιγκίτα όλη μέρα και να με χειροκροτεί ερωτευμένη η Ρέιτσελ Βάις. Και το βράδυ να με κερνάει παγωτό...
Σ’ ένα απ’ τα ξεχασμένα New Yorker μου σε ανακάλυψα τις προάλλες και σε ξαναθυμήθηκα. Και δες τώρα τι σκέφτηκα: Να αρχίσω μια στήλη στο περιοδικό και να γράφω τέτοιες χαζομαρίτσες κάθε μήνα. Πώς γράφω σ’ εσένα αυτά τα γράμματα; Ε, κάπως έτσι να κλείνω το GK μ’ ένα (exitorial θα το λέω, editorial στην έξοδο του τεύχους) χαλαρό κείμενο για κορίτσια, μπάλα και χαβαλέ. Για την αγία τριάδα της αποσυμπίεσης απ’ το οκτάωρο, δεκάωρο, δωδεκάωρο καθημερινό μαρτύριο της κοινωνικής επιβεβαίωσης. Να ξαναφέρνω όλο το μήνα που περνάω -περνάμε, το ετερόκλητο μπουλούκι του GK- στο μυαλό και να αποδομώ όσα μας προκάλεσαν ένταση, χασμουρητό ή γέλιο. Και να αναστατώνω τις γυναίκες της ζωής μου με αποκαλύψεις που δεν θα μπορούσα ποτέ να τους ψιθυρίσω από κοντά.
Θα ξεκινήσω μ’ εσένα. Εδώ κι ένα μήνα σε απατώ με τη Ντάφι. Δεν είναι ότι προτιμώ τη μουσική της ή τους στίχους της -ίσα ίσα που εσύ είχες κάτι καινούργιο να προσθέσεις στη σόουλ, μια ανατρεπτική μουντζαλιά στην καρδιά και την ουσία της, ενώ εκείνη μοιάζει να διαβάζει παπαγαλία το λυσσάρι της Motown. Αλλά έχω κολλήσει με το Rockferry και ταξιδεύω συνέχεια μαζί της. Ετσι κάνουν οι άνδρες. Οταν σε απατούν, σε απατούν συνήθως με κάτι υποδεέστερο. Απλά δοκιμάζουν.
Μου έκανε εντύπωση που ο Σάσα Φρερ Τζόονς στο New Yorker ασχολείται τόσο καιρό μετά με τη μουσική σου κι όχι τα σκάνδαλά σου, αλλά -αντικειμενικά τώρα- έχεις αρχίσει να κουράζεις. Ακόμη κι εμένα που πρώτος υπερασπίστηκα το δικαίωμά σου να δοκιμάσεις όλα τα ναρκωτικά του κόσμου, αρκεί να συνεχίσεις να γράφεις αριστουργήματα για τα χάλια σου. Στα μάτια μου παραμένεις σπουδαία, απλά όλον τον Απρίλιο τον πέρασα με τη Ντάφι.
Σημείωσε κι άλλη μία απάτη: Εχω πάρει αναβολικά! Ηταν ανάμεσα σε δύο αγώνες εκτός προγράμματος όταν έκανα μια ένεση τεστοστερόνης. Placebo στην ουσία, μπας και το μυαλό μου νομίσει ότι έγινα Μπεν Τζόνσον ξαφνικά. Αλλά η βελόνα είπε ψέματα και βγήκα κάτι σαν 6ος, 7ος, δεν θυμάμαι, έχει περάσει μια δεκαετία από τότε που σταμάτησα τον στίβο. Πρέπει να είμαι ο μόνος που το παραδέχεται, βέβαια. Εχω βαρεθεί να βλέπω στην τηλεόραση αυτές τις μέρες τις ίδιες «αποκαλύψεις» για την Ανατολική Γερμανία, τα ίδια πρόσωπα που μιλάνε για το τι βρώμικο συμβαίνει στον αθλητισμό, γύρω τους αλλά όχι μέσα τους, και τα ίδια απογοητευμένα παιδάκια να κατηγορούν αυτούς που πέτυχαν επειδή πήραν το μπλε χάπι. Κι έχω βαρεθεί να βλέπω τους δημοσιογράφους να νομίζουν ότι ακόμη μπορεί να σοκάρουν κόσμο μ΄ αυτά. Ο κόσμος ξέρει. Δοκίμασε κι ο ίδιος το μπλε χάπι κάποια στιγμή -αλλά δεν μπήκε στο Matrix. Δοκίμασε σεξ με άλλη γυναίκα και κόλλησε ΣΜΝ, δοκίμασε το 4-3-3 κι έφαγε επτάρα στο Pro, δοκίμασε χωνάκι παγωτό και λερώθηκε - αλλά επιβίωσε. Οχι ότι δεν υπάρχει παραμύθι στον αθλητισμό, αλλά οι παραμυθάδες δεν είναι ούτε οι αθλητές ούτε οι προπονητές τους...
Τώρα που το σκέφτομαι, τούτο εδώ το γράμμα είναι ό,τι πρέπει για τη νέα μου στήλη. Ετσι κι αλλιώς εσύ μάλλον δεν τα διαβάζεις. Δεν μου απάντησες ποτέ. Ρε μπας και σε πειράζει που γράφω και σ’ άλλες;
Δικός σου για πάντα,
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
(Exitorial, GK Μαΐου)
22 Μαΐ 2008
In Monika we trust
Πόσο μαλάκας ήμουν. Ακούγοντας το "Avatar" αυτό το μικρό αριστούργημα που είναι ο πρώτος της δίσκος, συνειδητοποιώ ότι πρέπει να είμαι ο μοναδικός από τους θεωρητικά υποψιασμένους περί τα μουσικά Έλληνες που δεν είχε διακρίνει την ιδιοφυία της (και μάλιστα, γιατί πολύ απλά αρνήθηκε να της δώσει έστω και λίγη προσοχή). Θα γράψω δισκοκριτική αργότερα, τώρα πάω να βρω το μαστίγιο που κρατώ σ' ένα ερμάριο από τότε που αποχώρησα από τους Opus Dei και να μου ρίξω καμμιά εικοσαριά βουρδουλιές, μπας και συνέλθω.
Το MySpace της εδώ -και το "Pretend" εδώ.