11 Μαΐ 2009

Τα 1.000 κομμάτια που έγραψαν ιστορία

Έγραφα πριν ένα μήνα ότι ο «Ταχυδρόμος» είχε προλάβει να κερδίσει τους υπόλοιπους αντιγραφείς του "El Pais Semanal", δημοσιεύοντας πρώτος ένα "50 Έλληνες κινηματογραφιστές διαλέγουν τις 100 ταινίες που σημάδεψαν τη ζωή τους". Αυτό δεν πτόησε το "Κ", που αντέγραψε με τη σειρά του την ιδέα του "El Pais" ("100 Ισπανόφωνοι μουσικοί επιλέγουν τα 100 καλλίτερα τραγούδια όλων των εποχών") και μάλιστα την έκανε υπερπαραγωγή, ανεβάζοντας τον αριθμό των τραγουδιών σε 1000. Έτσι ήλθε 2ο στην αντιγραφή, αλλά την έκανε 10 φορές καλλίτερα από τον "Ταχυδρόμο" (και το έχω ξαναπεί: αγαπώ αντιγραφή).

Στα αποτελέσματα τώρα: Δεν ξέρω αν χρήζει μεγαλύτερης συζήτησης ότι ο Τσιτσάνης κοντράρει στα ίσια Ντίλαν, Beatles και Queen, ή ότι ο Φίλιππος Πλιάτσικας επιμένει να γίνουμε φίλοι, επιλέγοντας στην δεκάδα του το "Trooper" των Iron Maiden...

4 σχόλια:

Nikos Fotakis είπε...

Το διάβασα πολύ προσεκτικά. Η λίστα επιβεβαιώνει αυτά που ήδη ξέρουμε:
(α) οι Έλληνες μουσικοί - τραγουδοποιοί σταμάτησαν ν' ακούν μουσική κάπου στα τέλη των '70s
(β) οι Έλληνες μουσικοί - τραγουδοποιοί είναι ανίκανοι να εκφράσουν την παραμικρή πρωτότυπη σκέψη, δεν τολμούν ούτε για πλάκα να ξεφύγουν από τον κανόνα που θέλει στα ελληνικά να μην ξεφεύγεις από την πεντάδα Τσιτσάνης-Χατζιδάκις-Θεοδωράκης-Σαββόπουλος-ΑκηςΠάνου και στα "ξένα-μοντέρνα" από την πεντάδα "Ντίλαν-Μπιτλς-Κοέν-Φλόιντ-Κουίν". Λες και δεν έχει υπάρξει σ' αυτή τη χώρα Σπανός, Χατζηνάσιος, Σπανουδάκης, Ξυδάκης, κ.ο.κ.
Γενικά, λένε χοντρά ψέμματα - αυτά που πρέπει να πουν γιατί έτσι θα φαίνονται Ok. Όχι ψαγμένοι, ως όφειλαν. Όχι ενδιαφέροντες. Τίποτε. Απλώς μικροαστούληδες.

Ανώνυμος είπε...

Πο πο Μr Arkadin! Είστε πολύ εύστοχος! Μπράβο!

enteka είπε...

mr. arkadin υπήρχαν κι οι εξαιρέσεις, λίγες βέβαια αλλά υπήρχαν. Με κουράζει και μόνο η σκέψη να ξαναπιάσω το αφιέρωμα για να τις θυμηθώ και να στις γράψω εδώ, αλλά, ξέρεις τι εννοώ.

homo ludens, το πιστεύεις ότι σε σκέφτηκα όταν διάβασα στου πλιάτσικα τους iron maiden

Homo Ludens είπε...

@ enteka: Είδες που κατάφερε αυτό που ήθελε; ΟΛΟΙ εμένα σκέφτηκαν! Τώρα νομίζουν ότι έρχεται σπίτι μου τα βράδια, καθόμαστε στη βεράντα, στρίβουμε τσιγάρα και βλέπουμε παρέα τα άπαντα του Γκας Φαν Σαντ. Δηλαδή με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι θέλουν να έλθουν κι αυτοί!