29 Μαΐ 2009

Αλήθεια, τι έχει απόψε το Eurojazz;

Η ερώτηση του υποθετικού αναγνώστη αυτού του blog, αντηχεί βασανιστικά στα αυτιά μου από το πρωί. Όσοι λοιπόν περάσετε απόψε μια βόλτα από το Γκάζι, για να πιείτε ένα ποτό στο Swing, ή να τσιμπήσετε καμιά σαρδέλα στις "Sardelles", μάθετε ότι εντός των τειχών της "Τεχνοπόλεως", θα παρελάσουν τα εξής τζαζ σχήματα:
  • Jerez-Texas. Η ισπανική συμμετοχή δεν πρωτοτυπεί καθόλου. Για την ακρίβεια, από την πρώτη μέρα αυτού του φεστιβάλ (δηλαδή εδώ και εννέα χρόνια), οι Ισπανοί στέλνουν παραλλαγές του ίδιου ήχου: τζαζ εμπλουτισμένη με στοιχεία φλαμένκο (ή το ανάποδο). Οι φαν του είδους θα ξετρελαθούν. (Κατηγορία: Τζαζ για όλους)
  • Ακολουθούν οι Ολλανδοί Wired Paradise του σαξοφωνίστα Γιούρι Χόνινγκ, ένα μοντέρνο τζαζ-ροκ σχήμα, με έντονη ροπή προς τον καλόγουστο θόρυβο (όπως τον διαδίδει το post-rock). Βγάζουν μια πάρα πολύ καλή ενέργεια και, σε τελική ανάλυση, οφείλεις σεβασμό σε μια μπάντα που βαφτίζει μια σύνθεσή της "Kaiser Soze". (Κατηγορία: Τζαζ για λίγους)
  • Η βραδιά θα κλείσει με το ντουέτο του πιανίστα Μάρκο Ντι Τζενάρο και του κλαρινετίστα Λούκα Βελότι. Δεν τους έχω ακούσει, έχω όμως σε μεγάλη υπόληψη την ιταλική τζαζ σκηνή: οι άνθρωποι, όταν αποφασίζουν να σε διασκεδάσουν σε διασκεδάζουν, όταν αποφασίσουν να σε ταξιδέψουν σε ταξιδεύουν και όταν το ρίχνουν στον πειραματικό, free ήχο, ματώνουν τα αυτιά σου. Όχι τώρα, διαχρονικά. Για κάποιο λόγο, το ένστικτό μου λέει ότι θα είναι από τις πιο όμορφες στιγμές του φεστιβάλ. (Κατηγορία: Τζαζ για δυνατούς λύτες - πάλι από ένστικτο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: