27 Μαΐ 2010

Τι έχει απόψε στο Euro-Jazz;

9μ.μ. Finucci Bros Fusion Quartet - Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά στο μυαλό μου το έχω κάπως έτσι: υπάρχει ένας δεσμός αίματος μεταξύ της ελληνικής και της ουγγρικής τζαζ σκηνής που προέκυψε λόγω του ότι η ουγγρική ήταν η πιο εύκολα εισαγόμενη τζαζ που είχαμε διαθέσιμη τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, όταν οι προσφάτως απελευθερωμένοι κουλτουριάρηδες διψούσαν για κάτι διαφορετικό. Δεν ξέρω επίσης αν είναι αλήθεια, αλλά στο μυαλό μου η "ουγγρική τζαζ" είναι συνδεδεμένη με τον ήχο του jazz-rock fusion, που θεωρώ φρικαλέο (και δεν θα καταλάβω ποτέ γιατί έχει επηρεάσει τόσο τους Έλληνες jazzmen, ειδικά τους κιθαρίστες). Ναι, υπάρχουν εξαιρέσεις, ναι, ο Μάιλς (ο οποίος, εν πολλοίς, τον δημιούργησε) και μερικοί ακόμη έκαναν θαύματα στο είδος, αλλά από ένα σημείο και μετά ακόμη και το καλύτερο fusion μού ακούγεται σαν ένα μονότονο εκνευριστικό φλύαρο "πίου πίου" από καβλωμένα συνθεσάιζερ. Οπότε, η ιδέα να βρεθώ στο Γκάζι να ακούω δύο δίδυμους Ούγγρους μουσικούς, ονόματι Ρόλαντ και Ζόλταν, να παίζουν fusion, δεν μου φαίνεται και τόσο δελεαστική.(Αν και, τώρα που το σκέφτομαι, ακούγεται κάπως κωμικό: είναι Ούγγροι! Είναι δίδυμοι! Παίζουν fusion! Και ποζάρουν με το ίνδαλμά τους, τον υπέρτατο Τζορτζ Μπένσον!)10μ.μ. Veronica Mortensen - Αν πήγαινα απόψε (αλλά η άλλη μου δουλειά δεν θα μου το επιτρέψει), θα πήγαινα γι' αυτήν την ωραία τύπισσα. Νορβηγίδα, η οποία όμως μεγάλωσε στην Αθήνα (ως εκ τούτου είναι τακτική επισκέπτρια), από την οποία πρόλαβε να φύγει, ώστε να καταφέρει να κάνει κανονικές σπουδές και καριέρα τζαζ τραγουδίστριας (κάτι που εδώ είναι μάλλον δύσκολο), με ωραία, πεντακάθαρη, εκφραστική φωνή, και εξαιρετικές επιδόσεις στο κλασικό, το σουίνγκ αλλά και το soul-jazz ιδίωμα. 11μ.μ. Samuel Hallkvist Center - Νιώθω τύψεις για τον τρόπο που απαξίωσα το fusion, ακούγοντας αυτόν τον ευρηματικό κιθαρίστα που αναμιγνύει την τζαζ με το ροκ, την country το heavy metal κι ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σου σε ένα συναρπαστικό, περιπετειώδες ταξίδι. Γιατί τελικά, το θέμα δεν είναι οι ταμπέλες, αλλά η αισθητική. Άλλοι διαθέτουν κι άλλοι (οι περισσότεροι φιουζονάδες, δηλαδή) όχι.
ΥΓ. Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι δωρεάν όλες τις ημέρες, πλην της Κυριακής 30/5, οπότε και το 10o European Jazz Festival of Athens θα κλείσει πανηγυρικά, με την συναυλία της Ρομπέρτα Γκαμπαρίνι, για την οποία σας έχω ενημερώσει εγκαίρως. Φροντίστε να εξασφαλίσετε εισιτήριο, γιατί στην μεν προπώληση κοστίζει μόλις 10€, ενώ την ημέρα της συναυλίας θα πάρει αύξηση 40% (!) και θα φτάσει τα 14€ - αμαρτία είναι να πληρώνετε κερατιάτικα.
ΥΥΓ. Τα (όχι και τόσο καλά) κρυμμένα mp3 τα έκλεψα φυσικά από το
CD που συνοδεύει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Jazz&Τζαζ - αγόρασέ το τώρα, για να βρεις πού θα πας (αν σ' ενδιαφέρει φυσικά)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τους δίδυμους δεν τους πρόλαβα.
H μαντάμα Mortensen και το συγκρότημά της ήταν μια χαρά.
Ο σουηδός ήταν κομματάκι ''βαρύς'' για τα αυτιά μου.
Για τα δεδομένα του φεστιβάλ δεν είχε πολύ κόσμο απόψε.