29 Ιαν 2011

Κονταδόρ, κλενβουτερόλη, τράπεζες και άλλες ιστορίες...

Η υπόθεση Κονταδόρ δεν έχει τόσα πολλά κοινά με την υπόθεση Κεντέρη - Θάνου με την οποίαν είμαστε όλο αρκετά εξοικειωμένοι, μοιάζει ωστόσο αρκετά σε ένα πράγμα: Στις συνεντεύξεις τους όλοι οι αθλητές που κατηγορούνται για χρήση απαγορευμένων ουσιών χρησιμοποιούν ως επιχείρημα υπέρ της αθωότητάς τους ότι τούς έγιναν τεστ άλλες δέκα, είκοσι, εκατόν, εκατόν είκοσι φορές και βρέθηκαν καθαροί. Μπορεί να ακούγεται όντως εντυπωσιακό αυτό, να προκαταλαμβάνει αυτόν που το διαβάζει για πιθανό λάθος του doping control, αλλά η αλήθεια είναι αυτή: Ακόμη κι αν σου κάνουν κάθε μέρα τεστ επί χίλιες ημέρες και βρεθείς καθαρός 999 φορές, αλλά την τελευταία βρεθείς ντοπέ, την έχεις πατήσει.

Να εξηγηθώ: Δεν υπάρχει ούτε ένας αθλητής σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων που να μην έχει κάνει κάποια στιγμή στην ζωή του χρήση κάποιας απαγορευμένης ουσίας (εντάξει, μιλάω για ανταγωνιστικές περιπτώσεις, όχι για κάποιους κακομοίρηδες που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς επειδή πρέπει να κατεβάσει η χώρα τους μία συμμετοχή...). Αυτό σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν είναι άξιος αθλητής και ότι δεν θα είχε θέση ανάμεσα στους καλλίτερους του αθλήματος ή του αγωνίσματός του, αν δεν έπαιρνε αναβολικά. Όχι, αυτό δεν ισχύει. Κατά 90%, αν υπήρχε τρόπος να σβηστούν τα αναβολικά και οι υπόλοιπες απαγορευμένες ουσίες από τον χάρτη αύριο το πρωί, πάλι οι ίδιοι θα κέρδιζαν τα μετάλλια. Θα παρεισέφρεε, βέβαια, ένα 10% αγνώστων ονομάτων που τώρα δεν φτάνουν τόσο ψηλά γιατί σιχαίνονται το σύστημα που σε θέλει να ντοπάρεσαι με το ζόρι και εγκαταλείπουν τον πρωταθλητισμό από νωρίς, ενώ έχουν ταλέντο. Αλλά αυτοί είναι πραγματικά πολύ λίγοι και από συγκεκριμένες χώρες που έχουν κάνει τεράστιο αγώνα κατά του ντόπινγκ και έχουν κτίσει στον λαό τους μια νοοτροπία υγιειούς αθλητισμού κι ας στερούνται τεράστιες διακρίσεις στους μεγάλους αγώνες (η Γαλλία και η Νορβηγία είναι δύο καλά παραδείγματα).

Τα γράφω αυτά έχοντας ζήσει το σύστημα από μέσα για τα καλά για πάνω από μία δεκαετία κι έχοντας κάνει ο ίδιος χρήση απαγορευμένων ουσιών (μην ψαρώνεις, τα ρεκόρ μου τα έκανα "καθαρός", κάποια στιγμή πήρα αναβολικά μετά από έναν τραυματισμό για να επιστρέψω πιο γρήγορα στο επίπεδο που ήμουν πριν, αλλά ούτε κανένα τεράστιο ταλέντο ήμουν για να με πάνε σε κάποιον τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ούτε είχα για μόνη μου διέξοδο τον στίβο. Σιχάθηκα γρήγορα τον εαυτό μου -στις 3 βδομάδες- και στο τέλος εκείνης της σεζόν κρέμασα τα παπούτσια μου κι έπιασα δουλειά στα περιοδικά). Τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι και είμαι έτοιμος να μαλώσω και με πολύ καλούς μου φίλους, συναθλητές από τα παλιά, που αυτήν την στιγμή θίγονται από αυτό που γράφω.

Και πάλι όμως. Κάποιοι κάνουν υπερβολική χρήση, φτάνουν ένα επίπεδο πιο πάνω από εκεί που αξίζουν χάρη στις απαγορευμένες ουσίες, κάποιοι κάνουν απλά τη χρήση που κάνουν και οι υπόλοιποι γύρω τους, ώστε να διατηρηθεί αυτή η ισορροπία που έγραφα πιο πάνω: να πάρουν την ίδια θέση που θα έπαιρναν αν δεν χαπακώνονταν. Σε αυτό το διεστραμμένο σύμπαν, ο Αλμπέρτο Κονταδόρ βρίσκεται αυτήν την στιγμή πολύ κοντά στην στέρηση του τίτλου που κέρδισε στον περσινό Γύρο Γαλλίας. Μια ελάχιστη ποσότητα κλενβουτερόλης, πολύ κάτω από το όριο που την καθιστά απαγορευμένη, έχει γίνει η αφορμή για μια υπόθεση που κρατάει από τον Ιούλιο και που μόλις προχθές οδήγησε την Ισπανική Ομοσπονδία Ποδηλασίας να τον τιμωρήσει για ένα χρόνο.

Ο Κονταδόρ, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε πολλούς, είναι ο καλλίτερος ποδηλάτης δρόμου σήμερα. Είναι ίσως ο καλλίτερος όλων των εποχών, όπως έχει δηλώσει και ο Λανς Άρμστρονγκ. Συνδυάζει στον απόλυτο βαθμό όλα όσα χρειάζεται ένας stage rider (αυτός που μετέχει στους μεγάλους ποδηλατικούς γύρους με τα πολλά ετάπ διαφορετικών διαδρομών -σπριντ, λόφους, βουνά, δύσκολες επιφάνειες, ατομικές χρονομετρήσεις κ.λπ) και σε κάποιους από τους επί μέρους τομείς είναι και ο καλλίτερος στο είδος. Για να το κάνω πιο απλό, αφού δεν είναι όλοι τόσο εξοικειωμένοι με την ποδηλασία: Ο Κονταδόρ, αν έκανε στίβο, θα ήταν ο καλλίτερος δεκαθλητής στον κόσμο, αλλά την ίδια ώρα θα ήταν και ο καλλίτερος σε 2-3 αγωνίσματα από τα 10 αγωνίσματα του δεκάθλου. Όχι ο καλλίτερος μεταξύ των υπολοίπων δεκαθλητών. Ο καλλίτερος στον κόσμο... Το θέμα είναι πόσο από αυτό το "καλλίτερο" τού το έχει χαρίσει το ντόπινγκ.

Το γεγονός ότι η κλενβουτερόλη ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του σημαίνει ότι ο Κονταδόρ έκανε χρήση ουσιών. Είναι μια σαφής ένδειξη. Το γεγονός ότι ανιχνεύθηκε ένα τόσο μικρό ποσοστό (αν δεν κάνω λάθος, 40 φορές κάτω από το όριο) και μάλιστα μόλις λίγες ημέρες μετά από ένα άλλο τεστ που δεν είχε δείξει τίποτε, σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ότι ο Κονταδόρ χρησιμοποίησε μαζί με την ουσία και μια εξελιγμένη "μάσκα" που την έκρυβε από τα doping tests. Μόνο ίχνη της βρέθηκαν τελικά στο καταδικαστικό τεστ. Ακόμη πιο πιθανό είναι το συγκεκριμένο τεστ να ήταν πιο εξελιγμένο απ' όσο περίμεναν οι κατασκευαστές της "μάσκας" και να ανίχνευσε χρήση κλενβουτερόλης που είχε γίνει πολύ καιρό πριν το Γύρο Γαλλίας και που μόνο λίγα της υπολείμματα -πολύ κάτω από το όριο, ξαναλέω- είχαν μείνει πια. Και πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο πιθανό, διότι με τον ανηλεή πόλεμο που έχει κηρύξει η Διεθνής Ποδηλατική Ομοσπονδία κατά του ντόπινγκ, κανείς δεν ρισκάρει να κάνει χρήση πάνω στον ίδιο τον Γύρο της Γαλλίας. Ό,τι φάρμακα χρησιμοποιούνται είναι κατά την διάρκεια της προετοιμασίας.

Ο Κονταδόρ έχει, φυσικά, ασκήσει έφεση. Δεν θα μου φανεί απίθανο το να αθωωθεί. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτό που ανιχνεύθηκε οφείλεται σε μολυσμένο κρέας. Δεν ξέρω αν το μολυσμένο κρέας μπορεί να προκαλέσει έκκριση κλενβουτερόλης, και δεν έχω διαβάσει κάποιον επιστήμονα που να το υποστηρίζει, αλλά υποθέτω ότι δεν θα πέταγε μια τέτοια παπαριά κατά τύχη. Από την ιστορία αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το εξής: H Διεθνής Ποδηλατική Ομοσπονδία δεν έδειξε διατεθειμένη να σηκώσει η ίδια το βάρος της ευθύνης να καταδικάσει τον κορυφαίο ποδηλάτη του κόσμου. Πίεσε τους Ισπανούς και τελικά οι ίδιοι αναγκάστηκαν να "σκοτώσουν" το παιδί τους. Η απόφαση όμως έχει έλθει σίγουρα από πιο ψηλά. Κάτι που σημαίνει ότι, αν τελικά ο Κονταδόρ κερδίσει την έφεση και συνεχίσει να αγωνίζεται κανονικά, θα του κάνουν την ζωή μαύρη από τους άπειρους ελέγχους. Έχει μπει στο στόχαστρο και σε καμμία περίπτωση δεν θα τον αφήσουν να κερδίσει ξανά το Γύρο Γαλλίας και να γίνει ήρωας.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το εξής: Λίγο πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του doping control, ο Αλμπέρτο Κονταδόρ άλλαξε ομάδα. Έφυγε από την Astana και πήγε στην Saxo Bank, την ομάδα της δανέζικης τράπεζας, με την οποίαν έτρεχε μέχρι εκείνη την στιγμή ο βασικότερός του αντίπαλος, Άντι Σλεκ, που είχε μόλις φύγει για να φτιάξει δικιά του ομάδα, με έδρα τη γενέτειρά του, το Λουξεμβούργο και χορηγό μια ντόπια τράπεζα.

Η πρόβλεψή μου; Ο Κονταδόρ αθωώνεται τελικά, διατηρεί τον τίτλο του νικητή του Γύρου Γαλλίας για το 2010 και αποσύρεται λόγω κάποιου τραυματισμού ή ασθένειας από τον φετινό Γύρο, τον οποίον κερδίζει με ευκολία ο Άντι Σλεκ. Γιατί να συμβεί αυτό; Ίσως γιατί η Διεθνής Ποδηλατική Ομοσπονδία έχει αποφασίσει ότι χρειάζεται μια "διόρθωση" στο σπορ. Ότι ο Κονταδόρ είναι μεν σπουδαίος, αλλά όχι τόσο σπουδαίος όσο τον κάνει το (μη αποδεδειγμένο ακόμη) ντόπινγκ να φαίνεται. Και ότι ο Άντι Σλεκ, που αν όλοι ήταν "καθαροί", θα βρισκόταν πιο ψηλά, πρέπει να κυριαρχήσει στον Γύρο για κάποια χρόνια...

UPDATE:
Σύμφωνα με αυτό εδώ το κατατοπιστικότατο άρθρο, είναι πιθανόν η κλενβουτερόλη στον οργανισμό του Κονταδόρ να προήλθε όντως από μολυσμένο κρέας. Διάβασε γιατί.

UPDATE 2 (15.02.2011):
Το πρώτο μισό της πρόβλεψής μου επιβεβαιώθηκε σχεδόν αμέσως. Δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της ποινής, η Ισπανική Ομοσπονδία Ποδηλασίας τελικά την ήρε, έπειτα από έφεση που άσκησε ο αθλητής.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πες τα ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!!
και το Doping marketing είναι!!!