16 Απρ 2008

Όχι άλλες διασκευές!

Δεν αντέχω άλλο! Όπου κι αν γυρίσω ακούω samples, κλεμμένα μέτρα, διασκευές, παραπομπές σε παλιότερα γνωστά τραγούδια. Αν ακούσω άλλο ένα "τύπου soul τραγούδι", μια ακόμα διασκευή παλιού ροκ/πανκ/new wave ύμνου από κανένα βραζιλιάνο του χαμού, ένα ακόμα κακομεταφρασμένο latin, μια ακόμα επανεκτέλεση μπλουζ από μοντέρνο κιθαρίστα με παρωνυχίδες θα βάλω τις φωνές! Είναι σαν να μην παράγεται τίποτα πραγματικά καινούριο στην ποπ κουλτούρα. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι τα περισσότερα απευθύνονται σε ένα κοινό που αγνοεί πλήρως τις πρωτότυπες εκτελέσεις.

Πρέπει δηλαδή να είσαι τελείως άσχετος για να σου αρέσει το Be boy Baby, να μην έχεις κανένα κριτήριο, να μην έχεις ακούσει τις Ronettes στο αξεπέραστο Be my baby και να είσαι τόσο στουρνάρι που να μην καταλαβαίνεις ότι αυτή η ενορχήστρωση του Phil Spector θα παραμένει πιο μοντέρνα και φρέσκια από ότιδήποτε - ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ - νομίζει ότι μπορεί να πουλήσει ο κάθε παπάρας της μουσικής βιομηχανίας σήμερα (επίσης, αν ξέρεις τις Ronettes, δεν ψήνεσαι τόσο εύκολα από κάθε Amy Winehouse).
Ασταδιάλα, συγχύστηκα πάλι - πού είναι τα χάπια μου;

12 σχόλια:

Rouli είπε...

...me alla logia: ...vrikame papa, na thapsoume pent' eksi!!!

toolman είπε...

πέστα!! έτσι είναι, μας τα χουν ζαλίσει με τις διασκευές όλοι οι ανέμπνευστοι!

Ανώνυμος είπε...

LOL...
Tα non-playlist ραδιόφωνα της Αθήνας νομίζουν ότι παίζοντας επί ώρες διασκευές, πιάνουν το "έξυπνο" κοινό συν ότι αισθάνονται σαν να ανακάλυψαν τον τροχό...
Νομίζεις ότι ζούμε στο Cover Land, με διασκευούλες τύπου, "ευχάριστο, καλοκαιρινό, αισθαντικό και sexy", είτε είναι το "Love Will Tear Us Apart", είτε το "Brown Sugar" είτε το "Black Hole Sun".
Οι loungy-easy διασκευές είναι ο νέος εφιάλτης. Κάτι σαν το καινούριο status αυτών που νομίζουν ότι δεν είναι δούλοι του playlist...
Ερώτηση: γιατί οι περισσότερες από αυτές τις διασκευές προέρχονται από μη αγγλοσαξωνικές χώρες και συγκεκριμένα από λατινόφωνες;

Nikos Fotakis είπε...

εσύ είσαι ο ειδικός, gone4sure, δεν έχεις απάντηση;
(έστω, μια θεωρία)

Nikos Fotakis είπε...

(η δική μου θεωρία: φαντάζομαι μικρές εργοστασιακές μονάδες σε διάφορες χώρες της νοτίου αμερικής, όπου κακοπληρωμένοι εργάτες-μουσικοί δουλεύουν για ένα ευρώ το μήνα νυχθημερόν παράγοντας διασκευές που θα καταναλωθούν από το αχόρταγο δυτικό κοινό που πεθαίνει για κάτι που να είναι ταυτόχρονα εξωτικό και οικείο, μην τυχόν και τολμήσει κανείς να δοκιμάσει κάτι καινούριο. το έχω στο μυαλό μου όπως τα εργοστάσια στην ασία που φτιάχνουν nike ή αυτά στα βαλκάνια που παράγουν ηρωίνη και πειρατικά cd)

Giousurum είπε...

ontos oi diaskeves den palevontai pleon . paliotera kapoios to skeftotan poly na kanei diaskevi, isos fovatan kai tin sygkrisi, afou sinithos (xana)ekteloun palia kala kommatia pou ta exoume psiloxahastei. Tora poion na fovitoun? Ton typo (typissa den exei simasia) pou mporei na nomizei oti p.x to black magic woman to egrapse o opoios notis gia tin mauri kaloni pou gnorise to kalokairi? Prin xronia thymamai ypirxan sto radiofono ta flash back opou akougame kapoia palia kala tragoudia. Pleon exoume synexos flash back me dialimata neon dimiourgion. Kai ti dimiourgion tis perissoteres fores!!
Kalo vrady.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ να πω την πικρή αλήθεια δεν έχω πρόβλημα... Αν τύχει και βγω το βράδυ σε κανα μαγαζί περνάω πολύ ωραία γιατί το 80% των κομματιών που παίζουν τα ΞΕΡΩ! Φυσικά επειδή είναι διασκευές...

Το άσχημο είναι με τους πιο μικρούς που δεν γνωρίζουν την πρώτη εκτέλεση για να έχουν ένα μέτρο σύγκισης και τα παίρνουν όλα σαν νέα κομμάτια. (βλ. beggin)

Παραδόξως όμως άκουσα και ένα ωραίο mix σε ένα triler του Alpha. Passenger "χαλί" με Fever φωνητικά. Μπορεί κανένα από τα δύο να μην είναι νέο ήτανόμως κάτι έξυπνο. Προς τιμήν τους όμως και οι δύο εκτελέσεις ήταν οι αρχικές.

Αυτή η ρουφιάνα η Nouvelle Vague (πως την λένε) φταίει για όλα:)

Thanos

Homo Ludens είπε...

Στο μεταξύ αυτή η Μούτια Μπουένια που ανέβασες είναι όχι απλά άθλια...

Nikos Fotakis είπε...

@ανώνυμο - ναι η ρουφιάνα, αυτή η νουβέλ φταίει...
(επίσης κι εμένα μ' άρεσε το mash-up του passenger με το fever)

River Phoenix είπε...

kala pou valete to arthro kai me valate na psaxw xalia diaskeues...kai petixa to parakatw:

http://www.cracked.com/article_15117_20-worst-cover-songs-in-pop-music-history.html

Apisteuto gelio me top-20 xalia diaskeues (celine dion na leei ac/dc me anastasia...Duran Duran na diaskeuazoun Public Enemy...imarton..)

Πυθαγόρας Σάμιος είπε...

Και έχεις δίκαιο και δεν έχεις.
Αφενός πράγματι έχουμε πλημμυρίσει στις διασκευές, όμως αυτό είναι και κακό και καλό.
Κακό, γιατί μένουμε διψασμένοι για κάτι καινούριο, καλό, γιατί αφού υπάρχει έλλειψη νέων συνθετών (πρέπει να το πάρουμε απόφαση) και αφού κάτι πρέπει να ακούμε, καλύτερα να ακούμε όμορφα πράγματα που έχουν αγαπηθεί στο παρελθόν.
Υπάρχουν και όμορφες διασκευές με φρέσκια άποψη (μειοψηφία σίγουρα), κάτι που ψάχνω και γι'αυτό έχω στο blog μου πάντα μια playlist με διασκευές που ξεχωρίζω.

Για το ραδιόφωνο τι να πεις. Το έχω κόψει από το 2000, όταν με τον νέο τότε νόμο, κόπηκαν οι ημιερασιτεχνικοί-ημιεπαγγελματικοί σταθμοί, όπου άκουγες επιλογές παραγωγών με άποψη (δική τους, όχι εταιρειών).
Καλό μήνα ! :)

Ανώνυμος είπε...

@domingo
Ποια "φρέσκια άποψη" ρε φίλε, που τα έχουμε ακούσει όλα. Οι διασκευές είναι μόνο για να κάνουν κόντρα οι ντιτζέηδες μεταξύ τους ποιος θα παίξει την πιο καινούρια βλακεία. Όλα τα έχουμε ακούσει. Και δεν μιλάμε για μεγαλειώδεις διασκευές όπως το Layla από τον ίδιο το δημιουργό του, το New Dawn Fades από το Moby, ή τις διασκεδαστικές στην αρχή Nouvelle Vague (υπάρχουν αρκετά παραδείγματα). Όμως πλέον δεν μπορείς να ακούσεις ραδιόφωνο χωρίς το 50% να είναι ΑΝΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ διασκευές. EINAI BAPETEΣ & ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ !!!