6 Αυγ 2012

10 εντυπωσιακά κτήρια και εγκαταστάσεις τέχνης που φτιάχτηκαν στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες



Jurassic Stones
Επί τέσσερα χρόνια, καλλιτέχνες από όλη την Μεγάλη Βρετανία έκαναν… απόβαση στο Λονδίνο, παραδίδοντας εντυπωσιακά έργα που στολίζουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις αλλά και κομβικά σημεία της πόλης. Στο Ολυμπιακό Πάρκο μόνο στήθηκαν 26 έργα! Τα Jurassic Stones βρίσκονται στο Γουέιμάουθ, στον δρόμο από το Λονδίνο προς την περιοχή όπου γίνονται οι αγώνες της ιστιοπλοΐας. Είναι ένα σύμπλεγμα 16 βράχων που σηκώνονται στον αέρα από ισάριθμους ατσάλινους πυλώνες, πάνω από μια λιμνούλα. Το βασικό χαρακτηριστικό των βράχων αυτών είναι ότι σχηματίστηκαν πριν 160 εκατ. χρόνια. Ο καθένας τους έχει βάρος από 2 ως 9 τόνους και ανακαλύφθηκαν όταν άνοιξε ο δρόμος προς τις εγκαταστάσεις της ιστιοπλοΐας.



Χρωματιστές στήλες
Βρίσκονται στο Ανατολικό Λονδίνο και μοιάζουν με κραγιόνια που ξεπηδούν από τον ποταμό. Εμείς έχουμε τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, οι Λονδρέζοι έχουν τις πολύχρωμες στήλες τους!



Tα δέντρα της ιστορίας
Πρόκειται απλά για δέντρα, στα οποία όμως έχουν εγκατασταθεί μεταλλικές στεφάνες διαμέτρου 6 μέτρων. Βρίσκονται στις 3 εισόδους του Ολυμπιακού Πάρκου. Όταν ολοκληρωθούν οι αγώνες, θα εγκατασταθούν άλλα 7, στις νέες εισόδους που θα ανοίξουν.


Run
Έξω από το κλειστό γήπεδο του χάντμπολ, υπάρχουν αυτοί οι 3 μεταλλικοί καθρέπτες στο σχήμα των γραμμάτων που σχηματίζουν την λέξη “run”. Πιο πολύ στον στίβο δεν ταιριάζει αυτό;



Υποστρόβιλος
Είναι η ζωγραφιά του Μάρτιν Ρίτσμαν σε μία από τις υπόγειες διαβάσεις για τους πεζούς που οδηγούν στο Ολυμπιακό Πάρκο.



Η τροχιά της ArcelorMittal
O πύργος που σχεδίασε ο Άνις Καπούρ και ο Σέσιλ Μπάλμοντ είναι το ψηλότερο γλυπτό της Μεγάλης Βρετανίας. Σκοπός του είναι να συναγωνισθεί τον Πύργο του Άιφελ. Όποιοι έχουν εισιτήριο για κάποιο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων, επιτρέπεται να ανεβούν ως την κορυφή και να θαυμάσουν τη θέα που στις καλές μέρες φτάνει και τα 30 χιλιόμετρα μακριά.



Κολυμβητήριο
Το σχεδίασε η κορυφαία αρχιτέκτονας της εποχής μας, Ζάχα Χαντίντ.



Ποδηλατοδρόμιο
Κατασκευασμένο από ξύλο, είναι το πιο  «πράσινο» κτήριο των αγώνων, που έχουν βάλει για σκοπό να μείνουν στην ιστορία ως οι πιο οικολογικοί που διοργανώθηκαν ποτέ.



Γήπεδο Μπάσκετ
Σαν ένα υπερμέγεθες γλυπτό, από 1000 τόνους ατσαλιού και 20.000 τετραγωνικά μέτρα ανακυκλώσιμου PVC, πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό από τα ολυμπιακά στάδια.



Κέντρο Σκοποβολής
Βρίσκεται στο Γούλριτς, στις εγκαταστάσεις του Βασιλικού Πυροβολικού, γιατί μετά τους Αγώνες θα παραχωρηθεί στον στρατό. Και, βέβαια, κάνει πλήρη αντίθεση με τα υπόλοιπα κτήρια γύρω του, που είναι βικτωριανής αρχιτεκτονικής.

(Γράφτηκε για το News Bomb)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όχι ψηλότερο κτήριο της Μεγάλης Βρετανίας αλλά ψηλότερο γλυπτό της Μεγάλης Βρετανίας ;)

Homo Ludens είπε...

@Ανώνυμος: Προφανώς! Το διορθώνω :)