16 Σεπ 2010

Δείξε μου το smart phone σου, να σου πω ποιος είσαι


Ο μακάκιας
Δουλεύει πανευτυχής σε iMac, δεν καταδέχεται να ακουμπήσει στ’ αυτιά του οποιοδήποτε άλλο σετ ακουστικών πέραν του κατάλευκου ενός iPod, παρακολουθεί online σε πραγματικό χρόνο κάθε νέο λανσάρισμα συσκευής της Apple, κάνει στη συνέχεια αποθεωτικά σχόλια γι’ αυτήν στο Twitter, αγχώνεται για το εύθραυστον της υγείας του Στηβ Τζομπς πιο συχνά απ’ ότι για του ίδιου του του πατέρα... Έχει ήδη αλλάξει, από το 2007, όταν πρωτοβγήκε στην αγορά, τρία iPhone (το απλό, το 3G και το 3GS –τού τά ‘φερε ένας κολλητός του από Νέα Υόρκη) και τώρα τσεκάρει τον κουμπαρά του γιατί δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς το 4. Επίσης, αδυνατεί να καταλάβει γιατι οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να μην θέλει να έχει iPhone. Και επιχειρηματολογεί εκνευριστικά σε κάθε του συζήτηση γι’ αυτό –επιδεικνύοντας με πάθος τη νέα, φανταστική εφαρμογή που κατέβασε, με την οποία μπορεί να μετρήσει την δύναμη οσμής μιας πορδής με το κινητό του. Δεν είναι πολύ συμπαθής.

Σύνηθες επάγγελμα: Γραφίστας, στέλεχος σε εταιρεία τεχνολογίας, γόνος εύπορης οικογενείας των Βορείων Προαστείων, με μη εκπληρωμένες τις στρατιωτικές υποχρεώσεις και με άπειρο ελεύθερο χρόνο.
Συσκευή φετίχ: Το iPad (από τηλέφωνα, το iPhone 5 που ονειρεύεται)

Ο αϊφον(ι)άς
Διαφέρει από τον «μακάκια» στο ότι αγόρασε μεν κι αυτός iPhone, αλλά όχι επειδή πιστεύει πως η Δευτέρα Παρουσία θα συντελεσθεί μέσα στα εργαστήρια της Apple. Το επέλεξε με ακριβώς το ίδιο κριτήριο που παλιότερα θα έστελνε όλες του τις οικονομίες και τρία διαφορετικά δάνεια σε μια Μερσεντέ (sic), και το απολαμβάνει με την ίδια ικανοποίηση που του δίνει το κάπνισμα του –αγορασμένου από περίπερο- πούρου του στο τρίτο τραπέζι (από την) πίστα του μπουζουξίδικου που φιλοξενεί την Τζούλια Αλεξανδράτου. Χρησιμοποιεί με ενθουσιασμό μια και μόνο εφαρμογή του τηλεφώνου του: την πασιέντζα. Εξ άλλου, ενίοτε του τελειώνουν οι μονάδες από το καρτοκινητό και δεν του μένει να κάνει τίποτε άλλο...

Σύνηθες επάγγελμα: Ποδοσφαιριστής Β’ Εθνικής, ιδιοκτήτης καφετέριας στην Λεωφόρο Βεΐκου, υποψήφιος σε τραγουδιστικό ριάλιτι (συχνά και τα τρία μαζί).
Συσκευή φετίχ: Το iPhone 4 (αλλά χωρίς να ξέρει γιατί)

Ο μπλακμπερίστας
Ο μεγαλύτερος εχθρός του «μακάκια», μισεί κι αυτός τον θιασώτη της Apple με τη σειρά του, αλλά είναι πολύ σνομπ για να το δείξει. Την κρίσιμη στιγμή σε κάθε τους κόντρα, διακόπτει την ανταλλαγή επιχειρημάτων για το «ποιο είναι το καλύτερο smartphone» γιατί μόλις έλαβε «κάποιο πολύ σημαντικό e-mail» και πρέπει να απαντήσει. Το ύφος του όταν κάνει αυτή την δήλωση ξεπερνάει εκείνο των χιλίων καρδιναλίων και ανάγεται στο ύψος ενός Ποντίφικα. Του Ουρβανού του Β’ ή του Ιννοκέντιου του Δ’, συνηθέστερα. Το περίφημο «σημαντικό e-mail» εννιά στις δέκα φορές είναι κάποια ειδοποίηση που του στέλνει το Facebook. Αξιολογεί τους φίλους του με βάση το αν τους έχει στην λίστα του Blackberry Messenger ή όχι. Πάσχει από πόνους στις αρθρώσεις των δακτύλων, λόγω της υπερπροσπάθειας να πληκτρολογήσει στο ελάχιστο keyboard του...

Σύνηθες επάγγελμα: Account Manager σε εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων, στέλεχος πολυεθνικής που ταξιδεύει συχνά, σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.
Συσκευή φετίχ: Το Blackberry του Μπάρακ Ομπάμα

Ο ΔΝΤ
Ή αλλιώς, ο VFM. Value For Money. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε τού φαίνεται αδιανόητο να ξοδέψει πέντε κατοστάρικα για να κάνει τηλεφωνήματα ή να φυσάει στην οθόνη τους και μετά να ζωγραφίζει καρδούλες στους virtual υδρατμούς. Αλλά, επειδή πια παίρνει το τρένο (γιατί η βενζίνη έχει ακριβύνει πολύ), χρειάζεται ένα smartphone για να συνδέεται στο Internet και να περνάει την ώρα του. Έχει, λοιπόν, κάνει πλήρη έρευνα αγοράς στα πιο απίθανα γκατζετοσάιτ και μπορεί να ερμηνεύσει δύσκολες έννοιες όπως Android, XTC, Nexus, Evo και άλλες που μοιάζουν με ονόματα ηρώων του «Matrix». Περηφανεύεται ότι το δικό του είναι «σαν το iPhone, αλλά καλύτερο» και έχει στήσει μέχρι και blog όπου περιγράφει τα κατορθώματα του κινητού του και ανεβάζει φωτογραφίες σκυλιών στο δρόμο και αστείων πινακίδων που τραβάει με αυτό. Έχει περίπου 7 επισκέπτες το μήνα.

Σύνηθες επάγγελμα: Δικηγόρος (από τους σπασίκλες, όχι τα λαμόγια), δημοσιογράφος σε οικονομική εφημερίδα, φοιτητής στις Διεθνείς Σχέσεις, την Ιατρική ή την Βιβλιοθηκονομία.
Συσκευή φετίχ: Το παλιό, καλό του Nokia από το 1997, που η μπαταρία του κρατάει ακόμη πέντε μέρες!


Ο καλλιτέχνης
Ο καλλιτέχνης είναι δύο κατηγοριών: είτε φωτογράφος, είτε πορνογράφος. Ο πρώτος επιλέγει κινητό με βάση τα megapixels της κάμεράς του και το αν ο φακός είναι κατασκευασμένος στο εργοστάσιο της Carl Zeiss ή της Leica. Ο δεύτερος επιλέγει βάσει μεγέθους. Όσο πιο μικρό και μουλωχτό, τόσο πιο καλό. Αλλά να έχει ικανοποιητικό ήχο, γιατί ερασιτεχνική τσόντα χωρίς τους διαλόγους δεν έχει νόημα, ε; Ο πρώτος έχει φτάσει ήδη τα 19 άλμπουμ στο Facebook και οι γνωστοί του τον φωνάζουν «Γιαπωνέζο». Ο δεύτερος έχει γεμίσει 5 gigabytes στον υπολογιστή του με βιντεάκια που καλεί μια φορά την βδομάδα τους κολλητούς του να χαζέψουν παρέα. Ο πρώτος χαίρει εκτίμησης για την τέχνη του, αλλά δεν τον κάνουν και πολλή παρέα γιατί είναι βαρετός. Ο δεύτερος χαίρει εκτίμησης για την τέχνη του, αλλά δεν τον κάνουν πολλή παρέα γιατί κομπάζει πολύ. Και, βασικά, γιατί τον ζηλεύουν.

Σύνηθες επάγγελμα: Φωτογράφος, συγγραφέας ελαφρών «γυναικείων» βιβλίων, ιδιοκτήτρια καταστήματος δώρων (ο/η φωτογράφος), μπασκετμπολίστας, καθηγητής θαλασσίου σκι, καθηγητής Γυμνασίου που σύντομα θα παει φυλακή για αποπλάνηση ανηλίκου (ο πορνογράφος).
Συσκευή φετίχ: Το Altek Leo, με κάμερα 14 megapixels και HD ανάλυση στα βίντεο!


(Κείμενο του Πέτρου Συκουτρή για το περιοδικό Big Fish της 05.09.2010)

1 σχόλιο:

ασωτος γιος είπε...

I-fonias eimai αλλα δε συμφωνω με το συγγραφεα του κειμενου, ουτε γελασα, γενικα οταν λεω οτι στο διαδικτυο υπαρχουν καλλιτεροι συγγραφεις με καλλιτερο χιουμορ, το εννοω