27 Σεπ 2010

Sverige

Quiz: Τι κοινό έχει αυτό το videoclip...


Candlemass - Bewitched

...με αυτό εδώ;


Lady Gaga - Paparazzi


Η απάντηση είναι ο Γιόνας Άκερλουντ. Από το doom metal των πρωτοπόρων Candlemass, μέχρι την γκροτέσκα ποπ της Lady Gaga πέρασαν δύο δεκαετίες (21 χρόνια χωρίζουν τα δύο βίντεο, το πρώτο βγήκε το '88, το "Paparazzi" βγήκε πέρσι), αλλά η ματιά του Σουηδού σκηνοθέτη δεν άλλαξε ποτέ. Μπορεί το "Bewitched" να φαντάζει σαν μια φαρσοκωμωδία σήμερα, θυμηθείτε όμως -όσοι, τέλος πάντων, ακούγατε μέταλ εκείνα τα χρόνια και παρακολουθούσατε φανατικά "Headbangers Ball" στο MTV- πόσο καθηλωτικό ήταν τότε. Και τα ίδια πάνω κάτω στοιχεία που χρησιμοποίησε στην πρώτη του προσπάθεια ο Άκερλουντ τα επαναφέρει κάθε τόσο στις νέες του δουλειές -ειδικά σε όσες συνεργάζεται με την Lady Gaga που η όλη της εικόνα στηρίζεται στο γοτθικό, το άκομψο, το σαλεμένο. Φαντάζομαι ότι οι Candlemass θα την λατρεύουν σήμερα.

Ο Άκερλουντ, μαζί με τον Αντρέας Νίλσον και τον Γιόχαν Ρενκ αποτελούν την εμβληματική τριπλέτα της σουηδικής σκηνοθεσίας σήμερα, που δεν επιδίδεται στο ίδιο είδος που κάποτε έφερνε την σκανδιναυική χώρα στην κορυφή (επί Μπέργκμαν και άλλων), αλλά στα μίνι αφηγήματα που είναι τα χορταστικά τους video clips. Από τους τρεις, ο Άκερλουντ έχει κάνει την πιο μεγάλη καριέρα, ίσως γιατί ξέρει τη μουσική καλλίτερα. Το 1983, όταν ιδρύθηκαν οι Bathory, η μπάντα που έδωσε στην black metal μουσική (και δη την σατανιστική της πλευρά) τα στοιχεία που την καθόρισαν, ήταν ο πρώτος τους ντράμερ και έπαιξε μαζί τους για περίπου ένα χρόνο. Όποιος δεν ξέρει τι εστί Bathory, ας ακούσει αυτό:



Bathory - One Road to Asa Bay


O Άκερλουντ είναι ένα από τα πιο μοσχοπουλημένα προϊόντα της σουηδικής ποπ κουλτούρας σήμερα. Ανάμεσα στους πελάτες του είναι η Madonna, οι Rolling Stones, o Paul McCartney, οι Smashing Pumpkins, οι U2, η Rihanna. Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει. Αλλά καταφέρνει να διατηρεί ένα διακριτό στυλ. Μερικά παραδείγματα:


Prodigy - Smack My Bitch Up



The Smashing Pumpkins - Everlasting Gaze



Madonna - Ray Of Light

H ειρωνία είναι ότι ο Άκερλουντ τιμήθηκε με Grammy (το 1999) για το τελευταίο, που είναι το βίντεο που απέχει περισσότερο από το στυλ του.

Πάμε όμως και σε Αντρέας Νίλσον:


Fever Ray - If I Had A Heart


Και σε Γιόχαν Ρενκ:


Bat For Lashes - Daniel


Ναι, ο Άκερλουντ έχει μια καριέρα 22 ετών, αλλά οι δύο συνεχιστές του μοιάζουν να έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους. Και η Σουηδία ένα υπέροχο εξαγώγιμο προϊόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: