28 Μαΐ 2007

H Kate Moss κάνει limit-up

Ακόμη και οι παρανοϊκές λονδρέζικες ουρές από κοριτσόπουλα που περίμεναν μ’ ένα μπουκαλάκι νερό στο χέρι, “Kate Moss - Topshop” κι αυτό, στην Oxford Street το πρωινό της 30ης Απριλίου δεν ήταν πειστικό δείγμα για το τι θα επακολουθούσε. Σήμερα, ένα μήνα μετά το λανσάρισμα των ρούχων που σχεδίασε το 32χρονο μοντέλο για την Topshop (κάτι σαν τα Marks & Spencer, τα Zara και τα H&M που έχουμε κι εδώ), ο ιδιοκτήτης της, ο ευτυχής κύριος Φίλιπ Γκριν, μπορεί πια να μην αγχώνεται καθόλου για τη μετοχή που αγόρασε έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τη «μετοχή» που ακούει στο όνομα Κέιτ Μος, και της οποίας οι δημιουργίες έχουν ήδη κάνει τζίρο ίσο με το μισθό που εισέπραξε! Παρ’ ότι –για να μην αρχίσουν οι μεταπωλήσεις στο eBay- στα καταστήματα επιβλήθηκε ένα όριο 5 ρούχων για κάθε πελάτισα. Και παρ’ ότι το πιο ακριβό κομμάτι από αυτά που σχεδίασε η Κέιτ Μος δεν κοστίζει πάνω από 220 ευρώ!
Με 66 εκατομμύρια ευρώ προσωπική περιουσία, η Κέιτ Μος είναι σήμερα η 99η πιο πλούσια γυναίκα στη Μεγάλη Βρετανία. Σε ολόκληρο τον κόσμο του μόντελινγκ, μόνο η Ζιζέλ βγάζει περισσότερα -αλλά καθώς η Μος ετοιμάζεται να λανσάρει και το άρωμά της από τον Coty μέχρι το τέλος του χρόνου, ίσως φέτος η ζυγαριά να γείρει προς το μέρος της. Ήδη πέρσι, έκανε ένα τεράστιο άλμα στο χρηματιστήριο της μόδας, κερδίζοντας κοντά στα 40 εκατομμύρια, ασύλληπτο ποσό σε σχέση με τα 5-6 στα οποία είχε περιοριστεί το 2005. Τη χρονιά που το όνομά της είχε αλλάξει σε “Cocaine Kate”, τη χρονιά που έμπλεξε στο πιο λατρεμένο σκάδαλο των βρετανικών ταμπλόιντ εδώ και πολύ καιρό. Τη χρονιά που όλα έδειχναν ότι η καριέρα της θα τέλειωνε άδοξα...

Στην κόλαση και πίσω
Για το διασημότερο μοντέλο του κόσμου, με πάνω από 300 εξώφυλλα, είναι κομμάτι ειρωνικό η πιο γνωστή του εικόνα να περιορίζεται σ’ ένα στοπ-καρέ από ένα τραβηγμένο με κινητό, χαμηλόφωτο βίντεο που τη δείχνει να κόβει κόκα. Για τον σκανδαλοθηρικό τύπο τη Βρετανίας το εξώφυλλο της 15ης Σεπτεμβρίου του 2005 στην Daily Mirror ήταν το ξεκίνημα μιας σειράς δημοσιευμάτων που θα έβγαζαν όλα της τα άπλυτα στη φόρα. Και κυρίως την αχαλίνωτη σεξουαλική της ζωή: ένα ατέλειωτο πάρτι με δύο και τρεις ερωτικούς συντρόφους, ανεξαρτήτως φύλου, όπου τα ονόματα των Ναόμι Κάμπελ, Τζουντ Λο, Στέλα ΜακΚάρτνεϊ, Μπόμπι Γκιλέσπι, Σάντι Φροστ (η πρώτη σύζυγος του Τζουντ Λο), Πάτσι Κένζιτ ήταν απλώς τα πιο διάσημα από τα δεκάδες που έκαναν πασαρέλα στο κρεββάτι της.
Για τους ανθρώπους της μόδας, όμως, αυτή ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγάλουν ακόμη περισσότερα χρήματα από το «φαινόμενο Κέιτ Μος». Στον κόσμο των σόουμπιζ, το αξίωμα «δεν υπάρχει “κακή δημοσιότητα”» δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ. H Κέιτ έπρεπε να προχωρήσει σε δυο-τρεις προσεκτικές κινήσεις και η καριέρα της θα απογειωνόταν ακόμη πιο ψηλά κι από ‘κει που την είχε στείλει το ’93 η καμπάνια για το “Obsession” του Calvin Klein. Αμέσως μετά το πρωτοσέλιδο της Mirror ταξίδεψε στην Αριζόνα για αποτοξίνωση. Και ζήτησε και από τον Πιτ Ντόχερτι, τον «καταρεμένο ποιητή» (ή, απλά πρεζόνι και τραγουδιστή των Libertines και μετά των Babyshambles) γκόμενό της να αποτοξινωθεί κι αυτός. Ο Ντόχερτι αρνήθηκε, και ψέλισε στη Sun κάτι σαν: «Η Κέιτ δεν θα μείνει ποτέ μαζί μου. Δεν μπορώ να της αγοράσω διαμάντια και το πουλί μου είναι πολύ μικρό». Τελικά αποδείχτηκε πως αυτός ο δεσμός της ήταν ταυτόχρονα το μεγαλύτερο λάθος της, αλλά και η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσε να κάνει ποτέ για την καριέρα της. Η «καθαρή» πια Μος γύριζε στην Αγγλία το 2006 πιο διάσημη και πιο ορεξάτη για δουλειά από ποτέ, την ίδια ώρα που το φταίξιμο για τον διασυρμό της τον προηγούμενο Σεπτέμβριο το μάζευε όλο ο προβληματικός ρόκερ. Οι απώλειες περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ τις μέρες μετά το σκάνδαλο (η H&M, η Chanel, η Burberry’s και η Rimmel σχεδόν αμέσως ακύρωσαν τα συμβόλαιά τους) ήταν πια μια όχι και τόσο δυσάρεστη ανάμνηση, αφού μόνο για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2006 η Κέιτ βρέθηκε με 18 νέα συμβόλαια στο συρτάρι της.

Sex, drugs & Kate rocks
Πάμε είκοσι χρόνια πίσω: Εκεί θα γεννηθεί και ο παροιμιώδης κυνισμός της και ο περίφημος επαγγελματισμός της. Τσιγάρο μπροστά στους γονείς από τα 13 της, μπάφοι στις τουαλέτες και «κύριε έχω περίοδο» στο μάθημα της γυμναστικής, ένα ταξίδι στις Μπαχάμες, όπου όχι μόνο χάνει την παρθενιά της (ιδανική εξέλιξη για τη μικρή Αγγλιδούλα, που αλλιώς θα γινόταν γυναίκα στα χέρια ενός αγροίκου «chav» πίσω στη γειτονιά της, στο Κρόιντον) αλλά στο γυρισμό, στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, ανακαλύπτεται απ’ το πρακτορείο Storm. Και ύστερα, το σοκ: η μάνα της παρατάει τον φαινομενικά ανέφελο γάμο της γιατί γνωρίζει έναν περιπετειώδη πλούσιο μορφονιό. Η Κέιτ ενηλικιώνεται απότομα και ψάχνει πάντα για αυτοκαταστροφικούς άντρες. Γιατί το παιδικό της τραύμα δεν θα την αφήσει ποτέ να αφεθεί στα χέρια ενός «σίγουρου αρσενικού», μιας πατρικής μορφής. Και αφιερώνεται στη δουλειά της. Από παιδί κατ’ ευθείαν γυναίκα – επαγγελματίας.
Είναι τυχερή που συμβολίζει το μηδενισμό των 90s –σε αντίθεση με το glam και το fake των 80s- όχι μόνο με την ισχνή φιγούρα της, αλλά και με όλο της το modus vivendi. Γίνεται γνωστή από τις φωτογραφίσεις που έκανε με την κολλητή της, την Κορίν Ντέι που την καθιερώνει ως το πρόσωπο-σύμβολο της Generation X, το αντίστοιχο των Nirvana για τη μόδα. Όταν όλοι αρχίζουν να μιλούν για «ανορεξική μορφή» και «παιδοφιλικά υπονοούμενα» (η 18χρονη τότε Μος έμοιαζε με 12χρονο κοριτσάκι) δεν θα διστάσει να παρατήσει την Ντέι και να προσπαθήσει να φέρει την καριέρα της σε πιο mainstream δρόμο. Έκαναν να ξαναμιλήσουν 12 χρόνια. Στη Νέα Υόρκη θα αποθεωθεί ως η νέα μούσα του Calvin Klein που έψαχνε ένα τρόπο να ξαναφέρει τη μάρκα του στο προσκήνιο. 800.000 ευρώ συμβόλαιο, το τέλος των super-models με τις καμπύλες, η αρχή του ατέλειωτου πάρτι της Κέιτ Μος. Κάθε catwalk σημαίνει ένα βουνό κοκαΐνη και μια κούτα σαμπάνιες Krug.
Κι ύστερα ήλθε ο Τζόνι Ντεπ. Ο μεγάλος έρωτας της ζωής της ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερός της και –το 1994- πιο άγριος απ’ ότι είναι η Κέιτ σήμερα. Δεν θα της δώσει ποτέ τη σημασία που εκείνη ζητούσε, αδυνατώντας ο ίδιος να δαμάσει την ξαφνική εκτόξευσή του στη σφαίρα των σούπερ σταρ του Χόλιγουντ, και θα την αφήσει το 1998 σε κατάσταση σοκ για δεύτερη φορά στη ζωή της. Και για πρώτη φορά σε κλινική αποτοξίνωσης... Τα επόμενα χρόνια γίνεται ακόμη πιο κυνική και ακόμη πιο επαγγελματίας. «Ζήσε γρήγορα κι αν θες κάτι, κάνε το» είναι το μότο της –και το με το «κάτι» εννοεί «μην έχεις όρια στις απολαύσεις που ζητάς απ’ το σεξ». Τα πάρτι των γενεθλίων της γίνονται μυθικά. Κι όμως η Κέιτ, γνωρίζοντας καλά πως όλα κρέμονται από μια κλωστή, φροντίζει πάντα η εικόνα της να είναι άσπιλη. Ναι, είναι συνεχώς «φτιαγμένη», αλλά ποτέ κανείς δεν θα τη δει να σνιφάρει κόκα. Και το επόμενο πρωί θα είναι πάντα στην ώρα της και πάντα πρόθυμη στη δουλειά της...
Κάνει ένα διάλειμμα το 2002 γιατί ξυπνά ξαφνικά μέσα της το μητρικό ένστικτο. Για μία ακόμη φορά λειτουργεί απολύτως κυνικά: βρίσκει τον ιδανικότερο για πατέρα από τον κύκλο της, τον εκδότη του “Dazed and Confuzed” Τζέφερσον Χακ, και κάνει μια κόρη μαζί του. Τον χρειάζεται μόνο γι’ αυτό. Το 2004 ανακοινώνει πως «δεν σκοπεύει να τον παντρευτεί». Τελικά, τον πλήρωσε 3 εκατομμύρια ευρώ για να μην μιλήσει ποτέ για όσα είδε την περίοδο που ήταν μαζί και για να πάρει εκείνη την κηδεμονία της κόρης τους...

Το πάρτι της ζωής της
Τα 30α της γενέθλια είναι η αφορμή για το πιο ξέφρενο πάρτι που οργάνωσε ποτέ, τα 31α της ήταν η αιτία για να τελειώσει το πάρτι για πάντα: εμφανίζεται ο Πιτ Ντόχερτι, ο έρωτάς τους και η κακή επιρροή που ασκεί πάνω της είναι ακαριαία. Η Μος, βέβαια, βάζει σκοπό της ζωής της να τον «καθαρίσει» απ’ το κρακ και την ηρωίνη, αλλά ο Ντόχερτι δεν έχει συμβόλαια εκατομμυρίων να υπερασπιστεί –ίσα ίσα που η δική του καριέρα βασίζεται ακριβώς στην εικόνα του ναρκομανούς «καταραμένου ποιητή». Μετά το σκάνδαλο και την άρνησή του να αποτοξινωθεί, η Κέιτ Μος βρίσκεται ξαφνικά στο χείλος του γκερμού. Μέχρι και οι άντρες, που ως τότε προσκυνούσαν στα πόδια της, τώρα τη φτύνουν: ο τραγουδιστής των Kasabian, Σερζ Πιτζόρνο, ο Αλεξ Καπράνος, ο Αλμπερτ Χάμοντ των Stokes, o Τζόνι Νόξβιλ τη βλέπουν απλώς σαν μια περιπέτεια. Ο κωμικός Ράσελ Μπραντ λέει σε όλο τον κόσμο ότι έκαναν σεξ. Νοιώθει ξεφτιλισμένη. Και ξαναγυρίζει στον Πιτ Ντόχερτι. Στρώνοντας τη σχέση της, στρώνει μαζί της και η καριέρα της. Ο Ντόχερτι για πρώτη φορά κάνει σοβαρή προσπάθεια να αποτοξινωθεί, η Μος κλείνει για το 2007 νέες διαφημιστικές καμπάνιες και κάνει, φυσικά, το επόμενο βήμα της ζωής της, αφού δεν μπορεί να είναι μοντέλο για πάντα: ως σχεδιάστρια ρούχων έχει ήδη –απ’ τον πρώτο κιόλας μήνα- πετύχει με την Topshop. Η περιπέτειά της δεν έχει λήξει ακόμη, για να πει κανείς με σιγουριά ότι βγήκε αλώβητη. Αυτό που είναι σίγουρο, ωστόσο, είναι πως τη στιγμή ακριβώς που ο κόσμος είχε σταματήσει ν’ ασχολείται με τα μοντέλα και το άγριο lifestyle που είχαν μέχρι τα μέσα των 90s, η Μος ήλθε να του ξαναπροσφέρει θέαμα. Έδρασε κυνικά και άκρως επαγγελματικά, για άλλη μια φορά στη ζωή της. Πληρώθηκε αδρά. Αλλά μέχρι πότε θα τα κάνει όλα για τα διαμάντια και για ένα -μεγαλύτερο από του Ντόχερτι- εργαλείο σεξουαλικής απόλαυσης;


(Big Fish, 27.V.2007)

4 σχόλια:

Bitch Girl είπε...

τελικά οι ex girlfriends του Depp καταστρέφονται… είναι σύμπτωση άραγε; κατά τα άλλα φαίνεται ότι η ρήση "Ας λένε για μένα στις εφημερίδες ό,τι θέλουν, αρκεί να γράφουν το όνομά μου σωστά" επιβεβαιώνεται μάλλον στην περίπτωση της CK :)

Homo Ludens είπε...

@ Bitch Girl: Ποια άλλη καταστράφηκε; Τη Γουαϊνόνα εννοείς;

Bitch Girl είπε...

shoplifters of the world unite and take over... καλά μπορεί να μη φταίει ο Johnie, μπορεί να άκουγε μικρή Smiths :)

Homo Ludens είπε...

@ bitch girl: Ε μα ναι! Αν έχει εντρυφήσει στον Morissey, όσο κακό και να της έκανε ο Ντεπουλίνης, θα ήταν σαν χαζή φάρσα μπροστά στη ζημιά που θα της έχει προκαλέσει ο Αγγλος-που-δε-γαμεί.