8 Σεπ 2010

Ιδέα!

Εδώ και μερικές μέρες, από τότε που τέθηκε σε ισχύ (;) ο νέος αντικαπνιστικός νόμος, έχω βαρεθεί να (ψευτο)τσακώνομαι (στο τουίτερ, κυρίως) με τους έξαλλους καπνιστές που αντιδρούν για την καταπάτηση του θεμελιώδους δικαιώματός τους να ντουμανιάζουν τον τόπο. Ετοιμαζόμουν να γράψω μια εξυπνάδα του τύπου "πώς είναι δυνατόν να γίνεται τέτοιο θέμα για κάτι τόσο απελπιστικά πασέ όσο το κάπνισμα, είναι σαν να υπερασπιζόμαστε το concept 'τουαλέτες έξω από το σπίτι'" - και τότε μου ήρθε. Υπάρχει τρόπος ΚΑΙ οι εθισμένοι στην νικοτίνη να απολαμβάνουν ανενόχλητοι την καταστροφική της επίδραση στον οργανισμό τους ΚΑΙ οι άλλοι να μην ενοχλούνται, να μην αναγκάζονται να εισπνέουν τον καπνό των άλλων. Και η λύση είναι η η εξής: επιστροφή σε ακόμη πιο απαρχαιωμένους τρόπους απόλαυσης του καπνού - το σνιφάρισμα και το μάσημα! Σκέψου το. Ποιον ενοχλείς, αν βγάζεις από την τσέπη σου ένα ωραίο κομμάτι καπνού, αποσπάσεις λίγο με τα δόντια σου, το βάλεις ανάμεσα στα ούλα και το μάγουλό σου κι αρχίσεις να μασάς αποβάλλοντας, δια φτυσίματος το υπερβάλλον σάλιο που παράγεται, όπως έκαναν όλοι προτού καθιερωθεί η μόδα του καπνίσματος τον 20ό αιώνα; Όσο γι' αυτούς που δεν το θεωρούν κουλ, να θυμίσω:
ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας μασούσε ταμπάκο.
Το ίδιο και η Καλάμιτι Τζέιν.
Πιο κουλ πεθαίνεις (ενώ με το ταμπάκο απλώς παθαίνεις καρκίνο του στόματος, το ίντερνετ είναι γεμάτο φωτογραφίες ανθρώπων χωρίς κάτω σαγόνι, αλλά οι καπνιστές δεν καταλαβαίνουν από αυτά). Από την άλλη, καταλαβαίνω τις γυναίκες που θεωρούν ότι το κάπνισμα είναι μια πιο κομψή δραστηριότητα - όσο να 'ναι (και με όλο το σεβασμό στη μνήμη της Καλάμιτι Τζέιν), δεν είναι ακριβώς θηλυπρεπές το να μπουκώνεις ταμπάκο και να φτύνεις. Εσείς, κυρίες μου, μπορείτε να σνιφάρετε τον καπνό σας. Μην ντρέπεστε: πριν την ανακάλυψη της αστικής δημοκρατίας, στους κύκλους των ευγενών ήταν απολύτως θεμιτό για μια κυρία να χώνει το δάχτυλο στη μύτη, γαργαλώντας την με τρίμμα καπνού, για να απολαύσει μετά ένα υπέροχο φτέρνισμα (η έκφραση "ο οργασμός είναι σαν φτέρνισμα, αλλά καλύτερο" μάλλον από εκεί προέρχεται). Το μόνο πρόβλημα με την υιοθέτηση της πρότασής μου είναι ότι θα δημιουργηθεί μια αδιανόητη ηχορρύπανση στα μπαρ, με όλα αυτά τα φτυσίματα και τα φτερνίσματα, αλλά το προτιμώ από το να βρωμάνε τα ρούχα μου και να μαυρίζουν τα πνευμόνια μου.

9 σχόλια:

Κωνσταντίνος Μπούγας είπε...

τέλειο!
Βρήκα τι θα λέω στους φίλους μου που γκρινιάζουν επειδή δεν μπορούν να καπνίσουν!!

Homo Ludens είπε...

Ποιος είναι ο Ντ. Φ. Γουάλας; (Εντάξει, το βρήκα, ένας συγγραφέας με 3 βιβλία)

Nikos Fotakis είπε...

εννοείς ότι ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας έχει γράψει ένα βιβλίο περισσότερο από τον Όμηρο;

Homo Ludens είπε...

@ Mr. Arkadin: Ξέρεις πόσο περισσότερο χρόνο παίρνει να σκαλίζεις πάνω σε πέτρες από το να χρησιμοποιείς γραφομηχανή; Άσε που άν το πάμε με τις λέξεις, δεν σε συμφέρει και πάλι...

Nikos Fotakis είπε...

Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο τέχνασμα αξιολόγησης, πάντως. Π.Χ. Μάμφορντ εντ σανς - μια μπάντα που έβγαλε ένα άλμπουμ

Homo Ludens είπε...

@ Mr. Arkadin: Δεν έχουν πεθάνει ακόμη οι Mumford & Sons. Η αξιολόγηση κατ' αυτόν τον τρόπο μετράει από την ημέρα αποδημίας εις Κύριον και μετά.

Nikos Fotakis είπε...

όλο και δυσκολεύεις τους κανόνες

lunatic είπε...

εγώ σνιφάρω περιστασιακά και είναι ενδιαφέρουσα εμπειρία. κι όντως υπάρχει το φτέρνισμα. εγώ το έκανα κυρίως στο σχολείο και ευνόητους λόγους. ωστόσο, θα διαφωνήσω με το πνεύμα του άρθρου. συμφωνώ πλήρως να απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιες υπηρεσίες, μαγαζιά και τα λοιπά... αλλά όσον αφορά τα μπαρ και τα καφέ, να δίδεται στους ιδιοκτήτες το δικαίωμα επιλογής μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών. κι αν το κράτος κόπτεται τόσο πολύ για τη δημόσιο υγεία, θα μπορούσε να επιδοτεί όσους επιλέγουν να κάνουν το καφέ ή το μπαρ τους μη καπνιστών...

Ανώνυμος είπε...

@ lunatic
Auto pou den katalavainete eseis oi kapnistes einai oti oi nomoi kata tou kapnismatos den einai ekei gia na stenaxwroun esas. Einai gia na prostatepsoun kapoious allous anthrwpous apo to karkinwma auto. Kai den ennow tous mh kapnistes.

Skepsou ligo (an mporeis vevaia kai an se endiaferei) autous pou douleuoun se kafe kai estiatoria. Autoi oi antrhwpoi ti epilogh exoun oson afora to kanpisma? Pws tha sou fainotan an sto xwro ergasias sou eixes 10-15 atoma na kapnizoun oli mera? Skepsou oti sta kafe auta douleuoun kai anthrwpoi me provlimata ygeias, eggyes gynaikes klp klp. Alla auta fantazomai einai psila grammata gia sena. Arkei na mporeis esy na kaneis to kommati sou.

Ystera aporeite oloi giati eimaste xwra banania. Eimaste banania giati to 99% twn ellinwn einai san esena. Mono dikaiwmata. Kamia ypoxrewsi...

michalis