8 Μαρ 2009

Django Weekend: Tornerai


Περπατάς μέσα στη νύχτα και όσο πλησιάζεις, καταλαβαίνεις ότι είσαι κοντά από τον ήχο του νερού - ορμητικό, άφθονο, λυτρωτικό. Ακόμη και όταν το περιμένεις όμως, πάντα σε ξαφνιάζει μόλις στρίψεις στη γωνία και βρεθείς μπροστά του.
(Και εντάξει, πάντοτε απογοητεύεσαι που αυτό που βλέπεις μπροστά σου είναι μια ορδή από τουρίστες και όχι μια ασπρόμαυρη Σουηδέζα νύμφη με καμπύλες που σου φέρνουν δάκρυα)
Και ναι, θα ρίξεις κάθε φορά το νόμισμα στο συντριβάνι - πανάρχαια συνήθεια, από την εποχή που οι θεοί εντυπωσιάζονταν εύκολα από μερικά κομμάτια μέταλλο, οπότε ήταν σχετικά εύκολο να τους κατευνάσεις. Εγώ έριξα γιατί μου αρέσει η άλλη πρόληψη: αν ρίξεις κέρμα, τότε θα ξανάρθεις - tornerai, που λένε οι Ιταλοί. Συμπτωματικά (;), Tornerai ήταν ο τίτλος ενός από τα κομμάτια που ηχογράφησε ο Τζάνγκο Ράινχαρντ και ο Στεφάν Γκραπελί, όταν βρέθηκαν στα στούντιο της RAI το 1946, εκείνο στο οποίο ο Γκραπελί παίζει στην αρχή πιάνο προτού επιστρέψει στο βιολί του.

11 σχόλια:

Homo Ludens είπε...

"Tornerai" ήταν και ο τίτλος ενός εξαιρετικού τραγουδιού, φόρου τιμής στην italodisco, που εμφανίστηκε πριν λίγα χρόνια στη Eurovision. Δυστυχώς είχε την τύχη του "S.A.G.A.P.O" του μεγάλου οραματιστή Μιχάλη Ρακιντζή. Το ερμήνευε ένας Ρουμάνος που έμοιαζε με τον Ιωάννη Μελισσανίδη και επειδή άρεσε πολύ στο ελληνικό κοινό, το διασκεύασε και στην ημεδαπή γλώσσα και το τραγούδησε παρέα με την Τάμτα, ως "Τρομερό".

Ανώνυμος είπε...

now im fuzzy... apo tous grand lee buffalo, emena ayto to souxedaki mou hrthe sto mualo otan prin apo 1 xrono metragame ta plakakia ths plateias k psaxname ena perissio euro gia na kanoume thn eyxh mas...

Αθήναιος είπε...

Χε χε. Φοβερό. Το ακούς και αισθάνεσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τη Δευτέρα.

Nikos Fotakis είπε...

@Homo Ludens: αν θέλεις να υπονομεύσεις το Django Weekend, φρόντισε τουλάχιστον να στέκουν τα επιχειρήματά σου - το τραγούδι του Ρουμάνου λεγόταν "Tornero" (εξ ου και ήταν εύκολο να εξελληνιστεί σε Τρομερο) και όχι "Tornerai".
Ευχαριστώ

Homo Ludens είπε...

@ Mr. Arkadin: Εγώ να υπονομεύσω τον Ντζάνγκο; Προς Θεού! Το τραγούδι του Μιχάι Τραϊστάιου λεγόταν όντως "Tornero", αλλά ήταν το ύπουλο γύρισμα στο β' μέρος του ρεφραίν που το είχε αγγγίξει τις ψυχές μας. Και ναι, εκεί αναφωνούσε: "Tornerai, tornerai!" (θα γυρίσεις κι εσύ...)

Homo Ludens είπε...

Επίσης, τελικά δεν είχε πάει και τόσο χάλια (άρα λάθος σύγκριση έκανα με το παραγνωρισμένο "S.A.G.A.P.O"). Είχε πάρει την 4η θέση. Αλλά είχα βγάλει τόσα λεφτά εκείνο το βράδυ προβλέποντας τον θρίαμβο των Lordi που δεν θυμάμαι πολλά περισσότερα...

Nikos Fotakis είπε...

Εγώ απλώς είχα ψηφίσει Lordi - όπως βέβαια είχα ψηφίσει και Ρακιντζή στους δικούς μας προκριματικούς, κόβοντας το δρόμο της Πέγκυ (sic) Ζήνα και του Χρήστου Δάντη

Nikos Fotakis είπε...

Εννοώ ότι δεν έχω κερδίσει χρήματα από όλο αυτό - μόνο ηθική ικανοποίηση

Homo Ludens είπε...

@ Mr. Arkadin: Και την αναγνώριση ως πνευματικού ταγού από όλους εμάς. Φαντάζομαι τη χαρά που γέμισε το πρόσωπό σου όταν διάβασες εκείνο το άρθρο του "Face" για τις μεγάλες στιγμές της Eurovision (μη μου πεις ότι δεν το έχεις διαβάσει!!!)

Ανώνυμος είπε...

sorry alla kolo to kanate auto to django weekend!!!!!!!!!

Homo Ludens είπε...

@ Ανώνυμος: Ναι, ναι. Και καλά τον χάλασε τον Αρκάντιν που έβαλα στο παιχνίδι το Ρουμάνο Μελισσανίδη. Αλλά τόσα πολλά σχολιάκια σε Ντζάνγκο δεν νομίζει να έχει ξαναδεί!