15 Ιουν 2009

Όσο εμείς βλέπαμε χαζές ταινίες στα θερινά...

... στην Τεχεράνη οι άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους και τις ταράτσες για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα των εκλογών
  • κι ενώ εμείς συζητάμε για το ποσοστό της αποχής και το τι μήνυμα στέλνει στα κόμματα - ειδικά όταν αυτοί που απέχουν είναι νέοι, οι Ιρανοί φοιτητές τρώνε ξύλο για τη δημοκρατία
  • κι εδώ μια περίληψη του τι συνέβη όσο εμείς κάναμε "κυριακή"
  • update: ναι, σύμφωνοι, οι πηγές μας είναι κυρίως τα διεφθαρμένα, διαβρωμένα δυτικά ΜΜΕ, που προωθούν τη "δική τους ατζέντα" (σύμφωνα με τους συνομωσιολόγους) ή/και αγγλόφωνοι Ιρανοί που εκπροσωπούν τη φιλελεύθερη μειοψηφία, αλλά υπάρχουν και αδιαμφισβήτητα γεγονότα - το ότι η Τεχεράνη κάηκε, το ότι τα ΜΜΕ λογοκρίθηκαν, το ότι υπήρξε διακοπή στις επικοινωνίες. Δεν γίνεται αυτά να τα αντιμετωπίζουμε ως κανονικές καταστάσεις, όσο κυνικοί και αν είμαστε.

5 σχόλια:

cheaptalk είπε...

Βασικά τα πράγματα στο Ιράν δεν είναι ακριβώς έτσι. Ξεκίνησα να γράφω και αιτιολογία, όμως ψάχνοντας και τεκμηρίωση, πέτυχα ένα άρθρο του Guardian που τα λέει καλύτερα και πιο έγκυρα:

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/jun/13/iranian-election

Χοντρικά, οι κατακαραμουσουλμάνοι υποστηρικτές του Αχμαντινετζάντ είναι προφανέστατα και πολύ περισσότεροι και πιο φανατικοί. Και τα περί πραξικοπήματος είναι λίγο μπαρμπούτσαλα.

Όπως συμπληρώνει οποιοδήποτε ρεπορτάζ σέβεται τον εαυτό του τόσες μέρες, έτσι κι αλλιώς ο πρόεδρος στο Ιράν έχει τόσες εξουσίες όσες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα. Και όπως λέει και το ρεπορτάζ του Guardian, αν ο Μουσάβι ήταν σοβαρή απειλή δε θα ήταν καν υποψήφιος.

Αυτά χωρίς βέβαια να έχω καμιά ιδιαίτερη συμπάθεια στους μουλάδες.

Nikos Fotakis είπε...

Το επιχείρημα "αν ο τάδε ήταν απειλή δεν θα ήταν υποψήφιος" είναι το βασικό επιχείρημα με το οποίο ξεκινά κάθε θεωρία συνωμοσίας - και ως εκ τούτου, δεν μπορώ να το πάρω στα σοβαρά.
Εκτός κι αν πρέπει να πιστέψουμε σοβαρά ότι οι άνθρωποι που βγήκαν χθες στο δρόμο ήταν θύματα της δυτικής προπαγάνδας.
Σε παραπέμπω στα σχόλια του κειμένου που παραθέτεις (μιας κλασικά αντιαμερικανικής απολογίας του ιρανικού καθεστώτος), καθώς και στα υπόλοιπα ρεπορτάζ και την αρθρογραφία της ίδιας εφημερίδας ως προς το τι συνέβη.
Σε τελική ανάλυση, αν δεν είναι πραξικοπηματική κίνηση η εισβολή στα πανεπιστήμια και η παρεμπόδιση στην επικοινωνία (έστω των δυτικών προπαγανδιστικών ΜΜΕ και της ιρανικής ελίτ που ξέρει τι είναι facebook) δεν ξέρω ποιος είναι ο κατάλληλος χαρακτηρισμός.

Homo Ludens είπε...

@ Mr. Arkadin: Ποια χαζή ταινία είδες; Ελπίζω να μην εννοείς το "Τα φαντάσματα των πρώην" που είναι ένα αριστούργημα!

cheaptalk είπε...

Κάθε υποψήφιος σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία στο Ιράν πρέπει να πάρει βεβαίωση από το συμβούλιο των μουλάδων ότι είναι πιστός στο Ισλάμ. Δε χρειάζεται καμιά συνωμοσία να τον βγάλει από τη μέση. Μια απλή, "νόμιμη" και αδικαιολόγητη απόφαση χρειάζεται, και έχουν παρθεί χιλιάδες τέτοιες.

Τα σχόλια στα οποία με παραπέμπεις.. επιβεβαιώνουν το άρθρο. Και σχεδόν όλοι πια δέχονται ότι ο Αχμαντινετζάντ κέρδισε, αρκετοί αμφιβάλλουν για το ποσοστό.

Πραξικόπημα είναι η ανατροπή νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Κυβέρνηση όπως είπα είναι ο Χαμενεί και οι Φρουροί του, ο "νόμος" είναι επίσης ότι αυτοί λένε ότι λέει το Ισλάμ και την εκλογή του Μουσάβι ελάχιστοι τη πιστεύουν πια το ξαναλέω.

Αντίδραση στο καθεστώς υπάρχει με αφορμή τους ισχυρισμούς, σαφώς περιμένει στήριξη (και μπορεί να στηρίζεται) απέξω, πολλά πράγματα δε μπορεί να πετύχει, σαν "επανάσταση" μεγαλομεσαίων αστών. Τα δυτικά media κράτησαν αρχικά υπερ-επιφυλακτική στάση, κάναν το θέμα πρώτο μετά από.. πιέσεις στο Twitter, και πάλι επικρατεί η άποψη ότι τίποτα καλό δε μπορεί να βγει από τη στήριξη Γιάννη αντί για Γιαννάκη, ενάντια στη, φανατική κιόλας, πλειοψηφία.

Nikos Fotakis είπε...

"Νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης" γράφεις - αλλά είναι προφανές ότι εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο: κανείς δεν αμφισβητεί σοβαρά το ότι έγινε νοθεία, ανεξαρτήτως του κατά πόσο επηρέασε πράγματι το ποιος κερδίζει.
Δεν κατεβαίνει για πλάκα στους δρόμους ένα εκατομμύριο κόσμος, αντιμέτωπος με την αστυνομία, την πολιτοφυλακή, το ξύλο, την λογοκρισία, την παρεμπόδιση της επικοινωνίας κ.ο.κ.
Και δεν μπορεί, κάποια ρημάδα εξουσία έχει αυτός ο πρόεδρος, για να μπαίνουν στον κόπο να κάνουν τόση προπαγάνδα, τόση νοθεία, τόση παραποίηση δημοκρατικών διαδικασιών οι συμμετέχοντες.