3 Οκτ 2012

Cat Power: Η εναλλακτική βασίλισσα της ποπ



Μια ματιά στα charts του Billboard μέσα στον Σεπτέμβη θα έφερνε μια εύλογη απορία: Ποια είναι αυτή η Cat Power και τι γυρεύει στο Νο. 10 το άλμπουμ της, το “Sun”; Οι συνήθεις φίλοι της Cat Power, βέβαια, δεν θα αναρωτιόντουσαν κάτι τέτοιο, δεν θα έμπαιναν καν να χαζέψουν τα charts στην εποχή των streams και των δωρεάν downloads μέσω Internet, ούτε θα ασχολιόντουσαν με την εμπορική επιτυχία του “Sun”. Γι’ αυτούς η συζήτηση είχε να κάνει με το αν το νέο της άλμπουμ είχε όντως την εξωστρέφεια που υποσχόταν ο τίτλος του, αν σήμαινε μια στροφή της τραγουδοποιού προς πιο ηλεκτρονικά ηχοτρόπια ή αν, στα σαράντα της, είναι το ίδιο φρέσκια με τότε που πρωτοέκανε εντύπωση, στα ‘90s.

Ναι, η Cat Power δεν είναι κάτι νέο. Και στους “indie κύκλους” δεν είναι κάτι άγνωστο. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι η μια indie star. Είναι η εναλλακτική βασίλισσα της ποπ. Και τον τίτλο δεν της τον δίνουμε εμείς αυθαίρετα, επειδή κάποιο φθινοπωρινό μεσημέρι την συναντήσαμε ανέλπιστα ψηλά σε μια λίστα με πωλήσεις άλμπουμ. Όχι, τον τίτλο τον έχει κερδίσει η ίδια, με μια συνεπή πορεία που συμπληρώνει πια 20ετία και που είναι γεμάτη με όλα τα στοιχεία που κάνουν έναν καλλιτέχνη αντισυμβατικό, ιδιαίτερο, εναλλακτικό.

Το γεγονός ότι αυτοί οι περίφημοι “indie κύκλοι”, οι hipsters που λατρεύουν να χλευάζουν αυτό που αποθέωναν χθες και να ψάχνουν για το επόμενο είδωλο πριν προλάβει ο υπόλοιπος κόσμος καν να συνέλθει από τον ενθουσιασμό του με αυτό που του πρότειναν πριν λίγες μέρες, την Cat Power δεν την απέβαλαν ποτέ από το πάνθεόν τους. Και η μουσική της, η ποιότητα των τραγουδιών της ή οι συναυλίες της, δεν είναι ο μόνος λόγος, όπως εύκολα θα καταλάβει κανείς από όσα ακολουθούν.

Sex, drugs & rock n’ roll
Η Σαν (από το Σαρλίν) Μάρσαλ είναι η αποθέωση του αντισυμβατικού. Το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο, για παράδειγμα, δεν ήταν αποτέλεσμα μελέτης για κάτι εύηχο και πιασάρικο για το κοινό. Ήταν μια αυθόρμητη απόφαση όταν την ώρα που έφευγε από την πιτσαρία που δούλευε πιτσιρίκα στην Ατλάντα, για να πάει να παίξει σ’ ένα υπόγειο με τη μπάντα της, έμπαινε μέσα ένας άντρας που φορούσε ένα διαφημιστικό καπελάκι που έγραφε “Cat Diesel Power”. Όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, στα 20 της, κράτησε για τον εαυτό της το όνομα που είχε δώσει στο γκρουπ της.

Πήρε μαζί και το τότε αγόρι της, τον Γκλεν Θράσερ. Ήταν αυτός που της έμαθε μουσική, παρ’ ότι ο πατέρας της, ο Τσάρλι Μάρσαλ ήταν ένας ικανός blues πιανίστας. Όταν η οργισμένη Σαν έφυγε από το σπίτι της μάνας της, στα 16 της και πήγε να ζήσει μαζί του (είχαν χωρίσει όταν ήταν μικρό παιδί), ο Τσάρλι δεν την άφηνε καν ν’ αγγίξει το πιάνο του...

Το απωθημένο έγινε δημιουργική ενέργεια, ο Γκλεν Θράσερ ένα είδωλο και η Νέα Υόρκη μια Μέκκα. Στα 20 της έπαιζε πειραματική τζαζ, αλλά και γνώριζε έναν κόσμο γεμάτο ναρκωτικά και παράξενες φιγούρες. Ήταν τυχερή που σε μια συναυλία την είδε ένα στέλεχος των Sonic Youth και την υποστήριξε να βγάλει δίσκο. Η Cat Power αποκόπηκε από την παλιά της παρέα και τις καταχρήσεις τους, κρατώντας όμως κάποιες συνήθειες.

Ο ορισμός της singer/songwriter
Η μουσική της, από τη άλλη, μια σκοτεινή συνέχεια εκείνου που έκανε η Σουζάν Βέγκα, μια μείξη Μπομπ Ντίλαν, Τζόνι Μίτσελ, αλλά και Sonic Youth και PJ Harvey, δημιούργησε ένα ολόκληρο είδος που έκτοτε ανέδειξε σημαντικότατες γυναίκες τραγουδοποιούς, σαν την Feist και την Bat For Lashes (ναι, και τη συνήθεια, αντί για όνομα, να χρησιμοποιούν καλλιτεχνικό ψευδώνυμο).

Κάθε της κυκλοφορία ήταν αντικείμενο αποθέωσης από τους κριτικούς (όπως, βέβαια και το ένατό της άλμπουμ, το φετινό “Sun” που έρχεται 6 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία της πρωτότυπη δουλειά), αλλά ήταν η συμπεριφορά της στην σκηνή ή η ανάμειξή της σε χίλιες άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες που την κρατούσαν περισσότερο στην πρώτη γραμμή της “indie” επικαιρότητας: Σόου που δεν τέλειωναν ποτέ γιατί ήταν πολύ μεθυσμένη για να συνεχίσει να τραγουδάει. Μια απόφαση να σταματήσει τη μουσική, που αναιρέθηκε όταν μια νύχτα ξύπνησε από ένα φοβερό εφιάλτη και κάθισε κι έγραψε 11 τραγούδια (!) μέχρι το πρωί, τα οποία αποτέλεσαν και το καλύτερό της, ίσως, άλμπουμ, το “Moon Pix”. Εμφανίσεις στις πασαρέλες, όταν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας έγινε μούσα του Marc Jacobs για το «νεο-γκραντζ» στυλ της. Διαφημιστικά και ταινίες (πάντα για εναλλακτικές φίρμες και σκηνοθέτες). Και πολλές, επεισοδιακές σχέσεις...

Ο χωρισμός από τον τελευταίο της έρωτα, τον σπουδαίο ηθοποιό (και γνωστό Σαϊντελόγο) Τζιοβάνι Ρίμπιζι συνέπεσε με την κυκλοφορία του “Sun”. Κάποιοι έσπευσαν να βρουν ψήγματα της σχέσης αυτής στη μουσική της. Αυτό που θα βρουν είναι μάλλον η απελπισία της μπροστά στην χρεοκωπία: Προσπάθησε να φτιάξει μόνη της ένα στούντιο για να ηχογραφήσει το άλμπουμ, σχεδόν φαλήρισε και από το 2007 μπαινόβγαινε στις νευρολογικές κλινικές. Τι κι αν σαραντάρισε πια; Η Cat Power είναι η βασίλισσα της ποπ –πάντα θα κάνει τίτλους. Σαν την Madonna, αλλά προσθέστε κι ένα «εναλλακτική» για να έχετε πιο ολοκληρωμένη  εικόνα.

(Γράφτηκε για το "Κ" της "Καθημερινής")

Δεν υπάρχουν σχόλια: