17 Οκτ 2012

Arcade Fire - Crucified Again


Από το χρυσούν σωτήριον έτος 2010, μια χρονιά που οι μουσικόφιλοι ευτύχησαν να ακούσουν μαζεμένα όσα αριστουργήματα δεν (φαίνεται πως) πρόκειται να ακούσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία, σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές επανεμφανίστηκαν φέτος με νέα άλμπουμ. Άλλοι ένα, άλλοι περισσότερα κλικ υποδεέστερα του magnum opus τους εκείνης της χρονιάς. Οι Beach House είναι και πάλι εδώ, το ίδιο και ο Gonjasufi, οι Black Keys, ο Flying Lotus, οι Crystal Castles, οι Mumford & Sons, οι Tame Impala, μέχρι και ο Caribou (υπό το νέο του όνομα όμως, το Daphni). Οι μόνοι που λείπουν είναι οι Arcade Fire.

Δεν είναι τυχαίο. Η κορυφαία μπάντα της χρονιάς εκείνης (και, ως τώρα, και της δεκαετίας –όπως ήταν και την προηγούμενη) χάρη στο «The Suburbs», δεν πρόλαβε να «αναρρώσει» από την θριαμβευτική υποδοχή και διάδοση του άλμπουμ της έξω από τους indie κύκλους. Το βραβείο Grammy που έβαλε το όνομα των Arcade Fire βαθιά μέσα στο στόμα (στο λαρύγγι πιθανότατα) του κάθε τζαστινμπιμπερόφιλου, οι δεκάδες εμφανίσεις τους στα πιο μεγάλα φεστιβάλ και οι αξέχαστες στιγμές που χάρισαν σε όσους τυχερούς κατάφεραν να απολαύσουν την κορυφαία μπάντα του πλανήτη στην πιο μεγάλη της ώρα, όλα αυτά ήταν επόμενο να αφήσουν τα όποια σχέδια για τη συνέχεια του «The Suburbs» σε δεύτερη μοίρα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Arcade Fire έπαψαν να συνθέτουν.

Μετά το «Abraham's Daughter» που πρωτοακούσαμε στις αρχές Μαρτίου και το οποίο συμπεριλήφθηκε στο soundtrack του «The Hunger Games», ένα δεύτερο καινούργιο κομμάτι τους έκανε την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες. Το είχαν παίξει και νωρίτερα φέτος σε ένα gig τους στην Αϊτή, την πατρίδα της Regine Chassagne, αλλά κανείς δεν πρόλαβε να αρπάξει το κινητό του, να το γράψει και να το ανεβάσει στο YouTube. Κάτι που συνέβη προχθές στη Νέα Υόρκη, πιθανότατα με την επιθυμία της ίδιας της μπάντας, αφού το «Crucified Again» ανέβηκε από τον λογαριασμό των Arcade Fire. Και μάλιστα, παρέα με την είδηση: «Το νέο άλμπουμ των Arcade Fire έρχεται την επόμενη χρονιά, όπως επιβεβαίωσε η Mercury Records».

Όσο για το κομμάτι; Η πρώτη εντύπωση είναι ότι τα μεγαλεία δεν πειράζουν ούτε τρίχα από αυτό που ξέρεις πως είναι οι Arcade Fire. Το «Crucified Again» είναι μια ήπια εκδοχή των gospel στοιχείων που γέμιζαν το «Neon Bible», χτίζεται σιγά σιγά και ωριμάζει με τον τρόπο που ανέδειξαν ουκ ολίγα κομμάτια του «The Suburbs», αλλά αφήνει και λίγη ακατέργαστη ωμότητα να αναδύεται εδώ κι εκεί, θυμίζοντας λίγο «Funeral». Αν τα διπλά και τριπλά φωνητικά δεν ήταν τόσο –α λα U2– κατευναστικά και η κορύφωση του Win Butler δεν ήταν τόσο μικρή σε διάρκεια, θα μιλούσαμε ήδη για το επόμενο Arcade Fire classic. Αλλά μέχρι να τελειώσει το νέο άλμπουμ τους, υπάρχει πολύς καιρός για βελτιώσεις.

Άκουσέ το παρακάτω:


(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: