27 Ιουλ 2009

Λόγοι για τους οποίους ντρέπομαι που ζω σ' αυτήν την χώρα: #450924

Ο υπουργός πολιτισμού και ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, επέτρεψαν να λογοκριθεί το βίντεο που έφτιαξε ο Κώστας Γαβράς για την ιστορία του μνημείου. Ύστερα από πιέσεις θρησκευτικών κύκλων, που εθίγησαν, λέει, επειδή στο βίντεο φαίνονται παπαδόμορφες (δικός μου όρος, σου επιτρέπω να τον χρησιμοποιήσεις) φιγούρες να καταστρέφουν τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Δεν θα με πείραζε αν το κριτήριό του ήταν η κακογουστιά - μεταξύ μας, είναι λίγο κιτς όλο αυτό, σαν εκπαιδευτική τηλεόραση του '80 με καλύτερα γραφικά. Φαντάζεσαι τον Γαβρά να λέει στο γιο του: "εσύ, που είσαι όλη μέρα στο ίντερνετ, έλα να με βοηθήσεις να κάνουμε κάτι, γιατί με έχουν πρήξει αυτοί οι καραγκιόζηδες στην Αθήνα". Κι ο γιος να λέει: "Ωχού, μωρέ μπαμπά, τόσα cliparts έχεις εκεί μέσα, δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις;"
Αλλά όχι, όλο αυτό έγινε γιατί οι ΠΑΠΑΔΕΣ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ! Και δεν θα σταματήσουν σε τίποτε προκειμένου να μην αμφισβητηθεί ποτέ το status της εκκλησίας σ' αυτήν την μαλακισμένη κουτσουλιά στην άκρη της βαλκανικής. Δεν φτάνει που μας κάνουν πλύση εγκεφάλου από το δημοτικό με τις μαλακίες για το κρυφό σχολειό, κάθε φορά που τολμά κάποιος να θυμίσει πόσο εκτρωματικό και ψεύτικο είναι το ελληνορθόδοξο ιδεολόγημα, πέφτουν να τον φάνε. Και καλά ο Υπουργός - είναι πάνω από όλα ένας επαρχιώτης βουλευτής από την Μεσσηνία που η πολιτική του επιβίωση εξαρτάται από τις ψήφους μερικών αγράμματων. Ο άλλος; Που είναι καθηγητής πανεπιστημίου; Ο αρχαιολόγος; Αλλά θα μου πεις, αυτός δεν έφριξε όταν ήρθαν ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ! Τότε έπρεπε να παραιτηθεί.
*(ακόμα και ο θείος Μότσαρτ, που τον είχα σε κάποια εκτίμηση και έμοιαζε Δαλάι Λάμα μπροστά στον Μακαριστό)
υγ. Και, ναι, ντρέπομαι επίσης που - για πρώτη φορά - αναγκάστηκα να αναρτήσω σ' αυτό το blog βίντεο με την κατάπτυστη "αράχνη" (τι γελοίος όρος, θεέ μου) του zougla.gr. Υπόσχομαι ότι δεν θα επαναληφθεί.

6 σχόλια:

Kassianos είπε...

Την "αράχνη" τη λέμε και υδατογράφημα ;)

gone4sure είπε...

To κέρατό μου, το διάβασα και μου ανέβηκε η πίεση. Πορώθηκα με τους γαμώτραγους... Δε νιώθω ντροπή, νομίζω, νιώθω άγρια.

Nikos Fotakis είπε...

@ Kassianos: και σας αρέσει τώρα αυτό; "υδατογράφημα"; σαν το "ταχυφαγείο" μοιάζει...

Kassianos είπε...

@Mr. Arkadin :D

Δεν έχει σημασία αν μ' αρέσει, σημασία έχει πως γίνεται κατανοητό. Π.χ. "η φωτογραφία του Κώστα έχει αράχνη" ή "η φωτογραφία του Κώστα έχει υδατογράφημα";

Υ.Γ. Επιφυλάσσομαι να αναφερθώ κάποια άλλη φορά στα "σουπεράκια" της TV, που τα εκσφενδονίζουν με χάρη απ' τα μεσημεριανά :)

Dust Road είπε...

Σωστά τα λες, με εξαίρεση την αράχνη. Την ψήφο μου παρακαλώ υπέρ της χρήσης της λέξης "υδατογράφημα.

Πάντως κρίμα που η υπόθεση λογοκρισίας επισκίασε το καρακιτς του βίντεο. Πάτησα play πριν διαβάσω την είδηση και στην αρχή θεώρησα πως σχολιαζόταν η κακογουστιά του.

Πάντως το λογοκριμένο στιγμιότυπο με τους παπαδοφόρους είναι το μόνο που αξίζει γιατί θυμίζει Εwoks σκαρφαλωμένα.

enteka είπε...

θα συμφωνήσω, φυσικά (για τους παπάδες, για την αράχνη και το υδατογράφημα ψιλοαδιαφορώ)