10 Σεπ 2012

Έχεις ποδήλατο; Και κινητό με Android; E τότε χρειάζεσαι και το...


Το θέλουμε και στην Ελλάδα! Το Google Maps για το Android είναι πλέον το πιο bike friendly app –αλλά μόνο για όσους ποδηλατούν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις εξής 9 ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι δείχνει; Ποδηλατοδρόμους, ποδηλατοδιαδρομές και ποδηλατοοδηγίες. Οπότε είναι κάπως λογικό που δεν συμπεριλαμβάνει τη χώρα μας στο πανηγύρι.

Γιατί είναι εντυπωσιακό; Χμ. Κάτσε να παραθέσω τα νούμερα. Το 2010, όταν έβαλε πλώρη να γίνει εργαλείο για ποδηλάτες, περιείχε διαδρομές στις ΗΠΑ και τον Καναδά μόνο. Με τη προσθήκη των υπόλοιπων 10 χωρών που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η συνολική απόσταση που καλύπτει το Google Maps είναι πλέον 530.000 χιλιόμετρα. Μισό δισεκατομμύριο-και-βάλε μέτρα, δηλαδή.

Και, βέβαια, τώρα μιλάμε μόνο για τους «πράσινους δρόμους». Γιατί, ως γνωστόν, ο ποδηλάτης πάει παντού –και σε λεωφόρους και σε πεζόδρομους και σε μονοπάτια μέσα στα δάση, άμα λάχει. Ειδικά όμως για τους «πράσινους δρόμους» -ποδηλατοδρόμους, κοινώς- η πληροφορία που προσφέρει το Google Maps είναι σούπερ πρακτική. Καταρχάς σού δείχνει την κλίση του δρόμου (γιατί αν είναι ένα πράγμα που μισεί ο μέσος ποδηλάτης πόλης είναι οι ανηφόρες). Κατά δεύτερον σου δείχνει πόσο επικίνδυνος είναι ο δρόμος που θα πάρεις: Με σκούρο πράσινο βάφει έναν ποδηλατόδρομο μακριά από το δρόμο, με ανοικτό πράσινο μια ποδηλατολωρίδα στον δρόμο και με διακεκομμένο πράσινο δρόμους που χρησιμοποιούνται κυρίως από ποδηλάτες, αλλά όπου επιτρέπονται και τα αυτοκίνητα. Προβλέπω να αυξάνονται κατακόρυφα οι πωλήσεις στηριγμάτων smartphones για τα τιμόνια των ποδηλάτων.

Η ομάδα της Google Maps ανακοίνωσε, βέβαια, ότι η προσπάθειά της δεν τελειώνει εδώ και ότι σύντομα θα προστεθούν κι άλλες χώρες… στο χάρτη. Της Ελλάδας, άραγε, οι διαδρομές τι χρώμα θα έχουν; Για κόκκινο το κόβω.

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: