18 Σεπ 2012

Ωραίο το iPhone 5, αλλά ας μιλήσουμε λίγο και για το iPod Nano



Καταρχάς ό,τι ήταν να γράψουμε για το iPhone 5 το έχουμε ήδη γράψει όταν κάναμε τις προβλέψεις μας (πέσαμε σχεδόν σε όλα μέσα). Από 'κεί και πέρα, όλα είναι «περί ορέξεως». Όπως συμβαίνει κάθε φορά που η Apple παρουσιάζει ένα iPhone, οι μισοί το κοροϊδεύουν και οι άλλοι μισοί το αποθεώνουν. Όλοι, πάντως, θα ήθελαν να το αποκτήσουν. Η κουβέντα, τέλος πάντων, είναι περίπου η ίδια και, προσωπικά, την βρίσκω κάπως κουραστική και λέω να μην την συνεχίσω. Το iPhone 5 έχει ήδη πεθάνει σαν είδηση για μένα.

Κατά δεύτερον, το iPod Nano είναι ένα πολύ πιο «μουσικό» gadget – και ετούτο το site είναι κυρίως μουσικό. Άρα το ενδιαφέρον μας γι’ αυτό είναι εκ γενετής μεγαλύτερο απ’ ότι για ένα βρωμοτηλέφωνο.

Κατά τρίτον, από την παρουσίαση του τελευταίου iPod Nano προκύπτουν διάφορες ωραίες ειδησούλες και μπόλικα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που θα ήταν κρίμα να μείνουν για πάντα στην σκιά του iPhone 5. Γι’ αυτό και το Jumping Fish θα επιτελέσει τον ιερό σκοπό να τα φέρει όλα στην επιφάνεια.

Πάμε λοιπόν: το νέο iPod Nano είναι πιο λεπτό και πιο μακρό από το προηγούμενο. Από άποψη μήκους, δηλαδή, θυμίζει λίγο παραπάνω το προ-προηγούμενο (η ζωή κάνει κύκλους, τα ξέρεις). Στα νέα του χαρακτηριστικά, ξεχωρίζω το home button –η πιο μεγάλη κληρονομιά που το iPhone θα αφήσει στον μάταιο τούτο κόσμο– και τα υπέροχα χρωματάκια της κάσας του. Μερικά ενδιαφέροντα «καλούδια» του είναι οι συνδέσεις Bluetooth (δεν χρειάζεσαι καλωδιάκι για τα ακουστικά και τα ηχεία σου –αν έχεις, εννοείται Bluetooth ηχεία και ακουστικά…) η οθόνη των 2μισι ιντσών και το ότι υποστηρίζει αυτό το φοβερό app της Nike, το Nike+ που μετράει και μαζεύει όλες σου τις γυμναστικές – κοινώς, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και ως training tracker, ακούγοντας και μουσική όσο τρέχεις. Κάτι σε Iron Maiden και “The Loneliness of the Long Distance Runner”, ας πούμε.

Αλλά έχει και δύο αρνητικά. Το ένα για εμάς: το προηγούμενο, τετράγωνο iPod Nano είχε περίπου τις διαστάσεις ενός ρολογιού χειρός (ενός Cartier Santos που είναι και ο «κανόνας» για τα τετράγωνα ρολόγια), πράγμα που οδήγησε διάφορες ευφάνταστες εταιρείες στο να φτιάξουν ειδικά λουράκια και υποδοχές και να το μετατρέψουν κανονικά σε ρολόι. Αυτό πια δεν γίνεται με τη νέα, μακρόστενη μορφή του.

Το δεύτερο αρνητικό, έχει να κάνει με την Apple και όλους αυτούς τους πολέμους που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο στο σύμπαν της τεχνολογίας. Δείτε τη φωτογραφία: Όχι δεν είναι το Nokia Lumia, είναι όντως το iPod Nano. Nαι, είναι ολόιδια. Διαφορετικά στις διαστάσεις, μεν, αλλά ολόιδια στο design. Είναι η πρώτη φορά που η Apple έπεται άλλης εταιρείας σε θέμα σχεδιασμού. Και, στο σημείο που έχει φτάσει η ευθιξία όλων των εταιρειών τεχνολογίας (και η διάθεσή τους για μηνύσεις) τις τελευταίες ημέρες, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι Φινλανδοί.

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: