17 Φεβ 2008

Baby, it's cold outside!


"Kάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα Φεβρουάριο", πρότεινε η Σοφία την ώρα που άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες, και η αλήθεια είναι ότι τώρα, που το τοπίο έξω από το παράθυρό μου είναι λευκό, μου λείπει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από το καθιστικό.

Από το πρωί δε, μουρμουρίζω από μέσα μου το Baby it's cold outside, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με Χριστούγεννα, αλλά για κάποιο (όχι και τόσο) μυστήριο λόγο περιλαμβάνεται πάντα ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει με το συνηθισμένο του μπρίο ο Ντιν Μάρτιν. Στο συγκεκριμένο, δίνει ρέστα, φλερτάροντας ξεδιάντροπα με τα κορίτσια που του κάνουν backing vocals. Είναι που είναι από μόνο του το τραγούδι η ιστορία ενός τύπου που προσπαθεί απεγνωσμένα να ρίξει τη γκόμενα που του κάνει νάζια, το τραγουδάει κι ο ίδιος με έναν τρόπο που νομίζεις ότι θα αρπάξει τις βοκαλατζούδες και θα τους εξηγήσει το όνειρο - τόσο το χειρότερο για το πνεύμα των Χριστουγέννων. Αλλά η καλύτερη εκτέλεση αυτού του τραγουδιού είναι από ένα άλλο μέλος του Rat Pack, τον Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ - ο οποίος, μεταξύ μας, είχε καλύτερη φωνή από τον Μάρτιν και τον Σινάτρα μαζί. Δαιμόνιο ταλέντο, με μια έκταση που του επέτρεπε να γίνεται πότε τενόρος πότε βαρύτονος κατά βούληση, ο Ντέιβις έκανε εξαιρετικό ντουέτο με την Κάρμεν ΜακΡέι (που την αγαπώ όλο και περισσότερο, με κάθε τραγούδι της που ακούω). Στα χέρια τους, το Baby it's cold outside μετατρέπεται σε ένα μικρό κωμικό μονόπρακτο - μια συμπυκνωμένη ρομαντική κομεντί. Πού είναι όμως το Youtube, όταν το χρειάζεσαι πραγματικά; Καμία από τις δύο εκτελέσεις δεν υπάρχουν στους καταλόγους του "καναλιού", βρήκα όμως μια απίθανη βερσιόν με τη θεά Έστερ Γουίλιαμς και τον αρχετυπικό λατίνο εραστή Ρικάρντο Μονταλμπάν.





Βρήκα επίσης μια ανατρεπτική, με τον Φρεντ ΜακΜάρεϊ, τυπικό ενσαρκωτή οικογενειάρχη στην αμερικανική τηλεόραση και το σινεμά του '50, να υποδύεται το ρόλο του θύματος, τον οποίο προσπαθούν να σαγηνεύσουν δυο ηρωίδες του Μπρόντγουεϊ: η Αν Μίλερ και η Ντάινα Σορ, σε ένα σκετσάκι από το τηλεοπτικό σόου της τελευταίας.





Ιδανικές συνθήκες θέασης των δύο κλιπ: με κουβέρτα στα πόδια, και κούπα ζεστής σοκολάτας στο χέρι...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πρώτο βιντεάκι (με Dean Martin+the girls) θυμάμαι ότι το είχα δει, ίσως το έχουν κατεβάσει.
Ο Sammy Davis Jr πράγματι πολύ καλός, thanks για μια ακόμα φορά.

Αθήναιος είπε...

Μα δεν είναι ζήτημα φωνής. Απλά,ο Ντην Μάρτιν είναι Θεός.

Boxnet

kukuzelis είπε...

Με αφήνει πάντα με ανοιχτό το στόμα το πόσο risqué μπορούσε να γίνει η ποπ τη δεκαετία του πενήντα. Για το κλιπ με τον Φρεντ ΜακΜάρεϊ λέω. 2008 = σεμνοτυφία.

Nikos Fotakis είπε...

@citronella: always welcome

@αθήναιο: συμφωνώ, συμφωνώ, με τρελαίνει ο διαρκής αυτοσαρκασμός της περσόνας που είχε πλάσει

@kukuzelis: πόσο δίκιο έχετε

@και τους τρείς: ελπίζω να έχετε δει την ταινία του Billy Wilder "Kiss me, stupid" - μια από τις πιο ανόητες και τολμηρές σεξοκωμωδίες της εποχής τους, με τον Dino στο ρόλο ενός ερωτύλου τραγουδιστή με το όνομα ...Dino!

Homo Ludens είπε...

Υπάρχει βέβαια και ο παμμέγιστος Ροντ Στιούαρτ που έχει πει το τραγούδι παρέα με τη Ντόλι Πάρτον, αλλά είμαι πολύ λιώμα τώρα για να αρχίσω τα uploads...

Nikos Fotakis είπε...

Το βρήκα, αλλά προτίμησα να ανεβάσω πιο παλιές εκτελέσεις, ως γνήσιος ρετρολάγνος. Αλλιώς θα έβαζα κι αυτή με τον Tom Jones και την Cerys (των Catatonia)