17 Ιουν 2008

Το καλύτερο πρωτοσέλιδο στην ιστορία του ελληνικού τύπου

Δύο πράγματα κατάφεραν να μου φτιάξουν τη διάθεση σήμερα.
Το άλλο, είναι το σημερινό - κορυφαίο - πρωτοσέλιδο της Απογευματινής, για το οποίο δεν υπάρχουν λόγια.
Το καλύτερο από όλα, δεν είναι η εικόνα, αλλά το συνοδευτικό κείμενο - επεξήγηση.
Που ξεκινά σαν ένα μικρό εντατικό μάθημα ιστορίας τέχνης
("Ο πίνακας 'η κραυγή' είναι έργο του περίφημου Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνχ και δείχνει ένα απελπισμένο άτομο να κρατάει το κεφάλι με τα χέρια του και να φωνάζει με όλη τη δύναμή του. Τα μάτια του διαστέλλονται από αυτό που βλέπουν, ενώ δύο σύντροφοί του τον έχουν εγκαταλείψει και βαδίζουν σε αντίθετη με αυτόν πορεία. Η μεγαλοσύνη του ζωγράφου επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι με τις καμπύλες που δημιουργεί ο χρωστήρας του προκαλεί στο θεατή την εντύπωση ότι η κραυγή του μοναχικού ατόμου πολλαπλασιάζεται με την ηχώ και ταξιδεύει στο χάος...)
για να περάσει στην δεύτερη παράγραφο από το έξω διάστημα
("Αν ζούσε ο Μουνχ θα διαπίστωνε ότι πέτυχε να αποδώσει και αυτό που ζει σήμερα ο οπαδός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αισθάνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Σημίτης προχωρούν σε αντίθετη με αυτόν κατεύθυνση, με συνέπεια να αισθάνεται μόνος μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται από το χάος... Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και τα χρώματα συμβάλλουν στην αλληγορική σημασία του πίνακα για την ελληνική περίπτωση...")
Δεν μπορεί να το σκέφτηκε άνθρωπος αυτό - αυτό είναι ένα αχειροποίητο κείμενο!

8 σχόλια:

Homo Ludens είπε...

Είναι δυνατόν σε αυτό το μεγαλειώδες post να μην φρόντισες να αναρτήσεις την ετικέτα "πολιτικά Ανάλεκτα"; Ο σχολιαστής της Απογευματινής κατάφερε μέσα σε ελάχιστες λέξεις να συμπυκνώσει ολόκληρο το δράμα, όχι απλά του ΠΑΣΟΚ, αλλά ολόκληρης της πολιτικής ιστορίας αυτού του τόπου, από τον Σόλωνα και τον Περικλή, μέχρι την Κατερίνα Παπακώστα.

Nikos Fotakis είπε...

επανορθώνω ευθύς αμέσως

enteka είπε...

είναι όντως σούπερ. την είδα το πρωί κρεασμένη στα περίπτερα και γελούσα κάπως με τη σκέψη ότι οι άνθρωποι της απογευματινής θα θαυμάζουν το επίτευγμα τους περιμένοντας κάποιο βραβείο για σχεδιασμό European Newspaper of the Year!

Αθήναιος είπε...

ΛΟΛ κι εγώ το είδα πριν απο λιγο που είπα να ρίξω μια ματιά στις απογευματινές πριν φύγω απο το γραφείο. Πραγματικά αχειροποίητο το κείμενο.

'Ασχετο. Συνεχίζεις να χρησιμοποιείς δύσκολες λέξεις, θα το φας το κεφαλάκι σου.

Αθήναιος είπε...

Στις απογευματινές πλην ΝΕΩΝ και Ελευθεροτυπίας, εννοείται.

Ντροπαλός είπε...

Έχω πάντως μία απορία: Ποιά θα ήταν η αντίδραση, εάν ένα ξένο έντυπο έπαιρνε κάποιο αρχαίο ελληνικό έργο τέχνης και έκανε ανάλογες αναλύσεις;
:-)
(Ρητορική ερώτηση: Θα ήταν οι αγνώμονες ξένοι, η αγαπημένη μας συνομωσιολογία κλπ)

pascal είπε...

Πάω να αγοράσω πέντε- έξι.
Αυτό το φύλλλλο θα γίνει συλλλλεκτικό...

pascal είπε...

Λέτε να της διπλασιάσω την κυκλοφορία ;