5 Δεκ 2008

ΠΠC's #16: Conor Oberst

Best Albums of 2008: #16
Conor Oberst
Conor Oberst
(Μerge)

"There's money lenders inside the temple/
That circus tiger's gonna break my heart/
Something so wild turned into paper/
If you love me, then that's your fault/

There's money lenders inside the temple/
This crystal city's gonna fall apart/
When all their power turns into vapor/
If I miss you, well that's my fault"

Τα δυο καταληκτικά ρεφραίν του "Money Lenders" (εκ των τραγουδιών της χρονιάς!) συμπυκνώνουν κάτω απ' το κατάλληλο σελοφάν κυνισμού όλο τον προβληματισμό της γενιάς μας. Emo και νεογιάπηδες, indie και μπάρμπι συνοδοί στέκονται με δέος μπροστά στη στιγμή που όλα θα γίνουν στάχτες και μια αρχή από το τίποτε θα είναι η μόνη λύση. Μερικοί γουστάρουμε κιόλας. Το άλμπουμ δεν είναι ψυχαναγκαστικά καταθλιπτικό ή εσωστρεφές. Ίσα ίσα που με κορυφαίες στιγμές χιούμορ ("I Don't Want To Die In A Hospital"), με ευθείς αναφορές στο παλιό καλό κάντρι ροκ του Νότου ("NYC-Gone, Gone") και με παρεΐστικες νοσταλγίες τύπου "Cape Canaveral" (αλλο ένα κομμάτι για το top 10 του 2008) είναι εξαιρετικά θερμό και οικείο, ένα απλό, λιτό, ξεκάθαρο ροκ πετραδάκι -οι Bright Eyes στο unplugged ή κάπως έτσι.

Εμένα οι Bright Eyes ανέκαθεν μου έκαναν κομμάτι προβληματικοί και μπερδεμένοι και αυτό το σκέτο "Κόνορ Όμπερστ" μου μοιάζει παρασάγγας πιο ειλικρινές. Είναι κι αυτή η Πάρκινσον φωνή του που μου ακούγεται (φαντάζει;) πιο καθαρή και κρυστάλλινη κι από ντίβας της Όπερας... Βαθειά υπόκλιση στον Κόνορ και πάμε στη συνέχεια για την πιο εμπορική πεντάδα του Top 20 του "ΠΠC" που θα κάνει τους gone4sure και τους Φου-Βου αυτού του τόπου να αποδημήσουν σε εξωτικά νησιά με μοναδική αποσκευή ένα iPod shuffle, που δεν θα είναι στο shuffle mode, και που θα παίζει μόνο Flying Lotus. Π.Χρ.

17. Τhe Raconteurs - Consolers of the Lonely
18. Sia - Some People Have Real Problems
19. Isobel Campbell & Mark Lanegan - Sunday at the Devil Dirt
20.
Bon Iver - For Emma, Forever Ago

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τελικά μόνο σε μένα δεν άρεσε αυτό το άλμπουμ μου φαίνεται, που πίνω και νερόστο όνομα του προβληματικού καλλιτέχνη...με έβαλες σε σκέψεις τώρα και ίσως του δώσω άλλη μία ευκαιρία...