17 Δεκ 2008

ΠΠC's #4: Shearwater - Rook

Best Albums of 2008: #4
Shearwater
Rook
(Matador)

Αντί εντυπώσεων για το "Rook", μια εξήγηση: Θεωρώ και τα 20 άλμπουμ που κατάφεραν να χωρέσουν στη λίστα μας σπουδαία, θεωρώ ότι ειδικά την πρώτη δωδεκάδα μας θα την ακούμε με σχεδόν τον ίδιο ενθουσιασμό και σε πεντ'-έξι χρόνια από τώρα. Αλλά είναι τα τέσσερα άλμπουμ της κορυφής που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία. Πράγμα μοναδικό, σπουδαίο, ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι πέρσι δεν είχα να πω την ίδια φράση ούτε για ένα, ούτε για το νούμερο ένα της λίστας του «Πο Πο Culture!» Το πώς μοιράστηκαν οι τέσσερις πρώτες θέσεις ανάμεσα σε τέσσερα ισάξια άλμπουμ έχει να κάνει με άλλους λόγους από την ποιότητα της μουσικής που περικλείουν -ειδικά από τη στιγμή που προέρχονται και από εντελώς διαφορετικά είδη μεταξύ τους. Και το "Rook" έμεινε στον -τιμητικό- πάτο αυτής της συγκλονιστικής τετράδας γιατί ήλθε από ένα συγκρότημα που πάνω - κάτω το ξέραμε, που έφερε μεν μια έκπληξη όσον αφορά στο πόσο βελτιώθηκε από τις προηγούμενες δουλειές του, αλλά που δεν ήταν και του πεταματού πιο πριν. Τους περιμέναμε κάποια στιγμή τους Shearwater. Τον Τζόναθαν Μέιμπουργκ, βασικά...

Στις αμέσως δύο επόμενες θέσεις ακολουθούν ντεμπούτα. Στην κορυφή κάτι που απλά ήταν αυτό που περιμέναμε να είναι: η αριστουργηματική συνέχεια μιας πολύ σπουδαίας πτυχής της σύγχρονης μουσικής ιστορίας. Προτίμησα την έκπληξη και την παράδοση, από την εξέλιξη. Κάποιος άλλος θα είχε τους Shearwater στην κορυφή. Δυστυχώς, ο Μάρκος έθεσε αυστηρούς κανόνες και δεν μας επιτρέπει να μοιράσουμε τους 238 βαθμούς -που υπολείπονται- διά του τέσσερα. Αντί για 59,5, λοιπόν, ο Μέιμπουργκ παίρνει 45. Του υπόσχομαι να αναπληρώσω στο μέλλον.

Οσοι βαρέθηκαν την φλυαρία μου και θέλουν να διαβάσουν και τέσσερα - πέντε πραγματάκια για το άλμπουμ, θα πρέπει να ακολουθήσουν το link σ' ένα παλιό μου post με δισκοκριτικές. Κλείνω τεύχος και δεν έχω άλλο χρόνο :) Π.Χρ.

10. She & Him - Volume One
11. Tricky - Knowle West Boy
12. Black Kids - Partie Traumatic
13.
The Killers - Day & Age

14. R.E.M. - Accelerate
15. Duffy - Rockferry

16. Conor Oberst - Conor Oberst
17. Τhe Raconteurs - Consolers of the Lonely
18. Sia - Some People Have Real Problems
19. Isobel Campbell & Mark Lanegan - Sunday at the Devil Dirt
20.
Bon Iver - For Emma, Forever Ago

1 σχόλιο:

elafini είπε...

Κι επειδή γκρινιάζεις για τις μη κοινές μας λίστες, ορίστε, το πετύχαμε με την δισκάρα των Shearwater. Πάντως έχεις δίκιο για τη διαχρονικότητα κάποιων φετινών δίσκων...έλιωσαν και θα λιώσουν στα ηχεία, σε αντίθεση με περσινούς.
Καλή συνέχεια