8 Δεκ 2008

Συσσωρευμένος κοινωνικός θυμός


Αυτό καίει την Ελλάδα εδώ και μιάμιση μέρα. Ή, όπως γράφει ο Ζαχαριάδης, έξαλλος πια, "το απεγνωσμένο σιχτίρισμα μιας ολόκληρης χώρας που αισθάνεται ότι την δουλεύουν ψιλό γαζί. Και μάλιστα ότι την δουλεύουν ψιλό γαζί, κάποιοι τόσο ανίκανοι που δεν τους εμπιστεύεσαι ούτε να πάνε να σου πάρουν τσιγάρα από το περίπτερο".
Όταν ξαφνικά δηλαδή ολόκληρη η ελληνική κοινωνία λέει "καμία ανοχή" αυτό που εννοεί είναι ότι τόσα χρόνια έχει δείξει τεράστια, τρομακτική, εγκληματική ανοχή, με όλους αυτούς τους μαλάκες που ασκούν εξουσία - και δεν εννοώ μόνο τους μπάτσους.
Αυτό που με φρικάρει - ή μάλλον, ένα από αυτά που με φρικάρουν - είναι η υποψία ότι το πρωί που θα σηκωθώ, όλο αυτό θα έχει μεταβολιστεί από μια πραγματικότητα σε ένα ακόμη σενάριο προς ερμηνεία από τον θίασο των καναλιών, που είναι ως γνωστόν εξίσου μπάτσοι.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βασικά αυτά τα ωραία λόγια βγαίνουν από έναν τσάτσο του συστήματος που έχει ως κύρια ασχολία την lifestyle δημοσιογραφία, τα κρύα τσιτάτα και θεωρεί κατόρθωμα το να εμφανίζεται blacken up και να θεωρεί όσους τον κατηγορούν ως ρατσιστή ότι δεν καταλαβαίνουν από τα αστειάκια του. Τελικώς οι αναρχικοί πετάνε πέτρες προς την λάθος κατεύθυνση.

Nikos Fotakis είπε...

Κανονικά δεν απαντώ σε ανώνυμα σχόλια - ειδικά όταν αυτά αναπαράγουν τις ίδιες κολλημένες βλακείες. Θέλω όμως να πω ότι, προσωπικά, κάνω lifestyle δημοσιογραφία και γράφω κρυάδες δώδεκα χρόνια και δεν έχω ιδέα τι είναι η lifestyle δημοσιογραφία και τι τη διαχωρίζει από την άλλη, τη "σοβαρή". Ξέρω όμως ότι οι άλλοι, οι "σοβαροί" δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΑ εξέλεξαν για πρόεδρο έναν τύπο που χθες αναπαρήγαγε από τα κανάλια τη θεωρία περί εξοστρακισμού της σφαίρας. Σόρι, αλλά ούτε στο Nitro δεν θα λέγανε τόσο μεγάλη μαλακία. Αυτά περί τσάτσων του συστήματος. Αν είναι να νιώσετε καλύτερα, πετροβολήστε, πάντως, δεν πειράζει.

Ανώνυμος είπε...

@Mr Arkadin

Κανονικά δεν απαντώ σε lifestyle δημοσιογράφους αλλά θα κάνω μια εξαίρεση. Η δημογραφία σαν το διάβολο έχει πολλά ποδάρια, υπάρχει η εντεταλμένη δημοσιογραφία (Σώμπολος, Παπαχελάς, Υπαστυνόμος Πρετεντέρης), υπάρχει η lifestyle δημοσιογραφία (nitro, maxim,vogue, ζαχαριάδης, περρής κτλ., που βλέπει το γεγονός ως διαφημιστικό διάλλειμα μέχρι την επόμενη ξώβυζη φωτογράφηση της Όλγας Φαρμάκης το νέο μοντέλο του iphone και την επόμενη συλλογή του zara), υπάρχει η λαικιστική δημοσιογραφιά (ζούγλα, πρωκτικά και πρώτο θέμα, στο οποίο θα δούμε στο επόμενο φύλλο ιστορίες όπως το facebook του νεκρού με δεκαδές φωτογραφίες του, ίσως και αυτή της δολοφονίας, εδώ δείξατε την αποκεφαλισμένη, ιστορίες για το κοσμηματοπωλείο της μητέρας, το δράμα του οικογενειάρχη μπάτσου, το δράμα των καταστημαρχών και το προφίλ των αναρχικών [ελπίζω σε καλύτερο ρεπορτάζ από την γελοιότητα του ρεπορτάζ για τους αναρχικούς στο Λονδίνο)]. Τέλος υπάρχει η ερευνητική δημοσιγραφία (η Αγγλία έχει εξαιρετικά παραδείγματα, στην Ελλάδα κανένα αφού τα πάντα είναι προς πώληση για ένα lexus ή ένα μπουκάλι johnie), βέβαια αυτή ούτε glamourous είναι, ούτε γκόμενα σου βγάζει ούτε σε καλοταϊζεί.

Nikos Fotakis είπε...

Ναι, ναι, ok - ελπίζω να ξεθυμάνατε.

Ανώνυμος είπε...

@Mr Arkadin

Περί της ταμπακιέρας μόκο. Τώρα μερικές ιδέες για την αξιοποίηση του Δημοσιογράφου Ζαχαριάδη στο πρώτο θέμα:
1. Ντυμένος ως αμφισβητίας 16χρόνος πάει σε πορεία και την πέφτει σε 16χρόνα πιπίνια.
2. Ντυμένος ειδικός φρουρός περιφρουρεί το κολωνάκι όπου χαριεντίζετε με την υψηλή κοινωνία στο Da Capo.
3. Ντυμένος Άσιμος εμφανίζετε στην κηδεία του 15χρόνου όπου τραγουδάει τον μπαγάσα.

Homo Ludens είπε...

Αρκάντιν μην το συνεχίζεις γιατί θα μας ρίξει καμμιά μολότωφ στο τέλος. Έχω αρχίζει να φοβάμαι. Και γιατί πρέπει να κάνουμε εμείς τους δικηγόρους του μαλάκα του Ζαχαριάδη;;;; Ε; Ε; Ε; Να πάει στο δικό του μπλογκ να τον κράξει. Θέλω τη μαμάάάάάάάάάάά μου...

Nikos Fotakis είπε...

Ανώνυμε δεν καταλαβαίνω ποια είναι η ταμπακιέρα: διαβάζεις ένα κείμενο ενός ανθρώπου κι αντί να πεις αν συμφωνείς ή όχι, αν έχει δίκιο ή όχι, τον απαξιώνεις συνολικά γιατί δεν σου αρέσουν τα μέχρι τώρα κείμενά του και η δημοσιογραφική του πορεία. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά καταφεύγεις και σε έναν ψιλοτραμπουκισμό ("οι αναρχικοί πετάνε πέτρες προς την λάθος κατεύθυνση"). Και σε τελική ανάλυση, νομίζω ότι πρέπει να είσαι ένας από τους πιο συνεπείς και προσεκτικούς αναγνώστες του θέματος, αν κρίνω από τα σχόλιά σου.

Nikos Fotakis είπε...

Κι όταν λέω του θέματος εννοώ του "Πρώτου Θέματος", φυσικά, κι όχι του θέματος που θίγεται εδώ και που μας απασχολεί και από το οποίο μας έχεις εξοστρακίσει

Ανώνυμος είπε...

@Homo Ludens

Δεν πετάω μολότωφ, για ποίον με περάσατε τον Κωστόπουλο ή τον Λαλιώτη. Την πέφτω στον Mr Arkadin γιατί θεωρεί σημαντικές επαναλήψεις τις παπαρίες του Ζαχαριάδη.

@Mr Arkadin
Απαξιώ το δήθεν πολιτικό κείμενο ενός δημοσιογράφου που μέχρι πρότινος έγραφε lifestyle άρθρα και θεωρεί το θάνατο ενός 15χρόνου ως, όπως είπα προηγουμένος διάλλειμα, από τα βυζάκια, τα σκαφάκια και τα τρέντυ μπαράκια.

Υ.Γ. Διαβάζω τα πάντα από Π.Θ., ριζοσπάστη, εθνός, ετ, νέα, ελευθεροτυπία, απογευματινή και εστία μέχρι εποχή, αυγή και ελεύθερο κόσμο αρκεί να μην τους δίνω χρήματα για αυτό. Όπως λέει και το ρητό, μάθε τους εχθρούς σου καλύτερα από τους φίλους σου.

Homo Ludens είπε...

Η "Εστία" δεν έχει διαδικτυακή έκδοση, άρα είχες δίκιο Αρκάντιν, δικός μας είναι. Ο άνθρωπος του διπλανού γραφείου...

Ανώνυμος είπε...

@Homo Ludens

Καλή η θεωρία συνομωσίας σου, μόνο που εκτός από το διαδίκτυο υπάρχουν και οι φιλίες με περιπτεράδες καθώς και ο δανεισμός (πολύ πασέ στην ανάγκη για ιδιοκτησία)

Homo Ludens είπε...

Ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφθεί, αλλά πια μου έδωσες θεϊκή ιδέα για σενάριο: Νεαρός που διψά για (χάλια) ενημέρωση δανείζεται την "Εστία" από την περιπτερού, κάνοντάς της τα γλυκά μάτια, δευτερόλεπτα αφού ξόδεψε και τα τελευταία ευρώ που είχε να διαθέσει για Τύπο σε ένα φύλλο του "Guardian"...

Ανώνυμος είπε...

@homo ludens

Η guardian weekly είναι καλή για ειδήσεις, ο σχολιασμός είναι για τα πανυγήρια. Τελευταίο παράδειγμα το άρθρο βλαχοαμερικανίδας που ζεί στην Ελλάδα αλλά δεν έχει καταλάβει Χρηστό τι συμβαίνει γύρω της.
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/dec/08/greece

Ανώνυμος είπε...

Χειροκροτώ Ανώνυμε!!!
Κ. Arkadin δε βλέπω ν' αντικρούετε τα επιχειρήματα του Ανώνυμου σχετικά με τη ''σωστή'' δημοσιογραφία.... Το ποιός είναι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, και το ότι στο Nitro δεν θα γραφόντουσαν φασιστικές ιδέες-παρά μόνο ωραιότατα κωλαράκια- δεν βλέπω ν' αναιρεί κάτι από τα πολύ εύστοχα σχόλια του Ανώνυμου...

Καθόλου Ανώνυμη
Άρτεμις Παπαντωνίου
jamanfou@yahoo.co.uk