20 Δεκ 2008

Lifestyle: η πιο ευέλικτη μορφή δημοσιογραφίας

Έχω εδώ και λίγα χρόνια την πεποίθηση πως το είδος δημοσιογραφίας που μάθαμε (εδώ στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στον κόσμο) να αποκαλούμε "Lifestyle" οδεύει σιγά σιγά προς το τέλος του. Κάτι η μετάλλαξή του από αυτό που ήταν όταν ξεκινούσε (ένα είδος νευρώδες και νεανικό, με σημείο αναφοράς στη γλώσσα του κόμικ, του βίντεοκλιπ και της διαφήμισης) σε αυτό που είναι τώρα (μια συντηρητική κουτσομπολίστικη χλαπάτσα), κάτι το τέλος του star system που έφτιαξε η ιδιωτική τηλεόραση και η πίστα (πόσες βίζιτες και μπουζουξούδες να αντέξει κανείς), υπάρχει μια αμηχανία πια στα περιοδικά - που έτσι κι αλλιώς δεν πουλάνε ό,τι πουλούσαν.
Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών πίστευα πως θα είναι η ταφόπλακα του είδους - είμαι βέβαιος πως θα προκύψει μια νέα αισθητική, ένα νέο mainstream από αυτά, καθώς το παλιό mainsteam μοιάζει θλιβερά ανήμπορο να εκφράσει πια οτιδήποτε.
Και μετά έρχεται ο Αθήναιος και με παραπέμπει σε ένα συγκλονιστικό άρθρο στο Women Only για το "στιλ της διαδήλωσης", με συμβουλές για το ντύσιμο και το μέικ απ που ταιριάζουν στην περίσταση, και αναθάρρησα. Όσο θα υπάρχουν τόσο εμπνευσμένα κείμενα, το lifestyle δεν έχει να φοβάται τίποτε.
Κλαίω από τα γέλια, ελπίζοντας να μην κάνουν πλάκα, να τα εννοούν όλα αυτα.

2 σχόλια:

Homo Ludens είπε...

Fuck! Έχω τέτοιο κείμενο στο επόμενο GK (βγαίνει στις 28/12, αλλά έχει ήδη κλείσει)... Μας πρόλαβαν :)

Αθήναιος είπε...

Αφήνω σε όλους τους φίλους με μπλογκ που το ανέβασαν το ίδιο, σχεδόν, σχόλιο. Όταν το συζήτησε την Παρασκευή το βράδυ ο Αυγουστίνος ο Ζενάκος στην παρέα, ε, θεώρησα ότι ήταν λίγο υπερβολικός. Αναζήτησα το άρθρο χθες το πρωί και έμεινα κάγκελο. Ειλικρινά δεν έχω διαβάσει κάτι πιο ουφο. Μετά όμως που το σκεφτόμουν θυμήθηκα κάτι που με άφησε εξίσου μαλάκα, lately: τις δηλώσεις του Παυλόπουλου μετά την κυβερνητική επιτροπή της Δευτέρας όπου οι φλόγες είχαν φτάσει στον εθνικό κήπο και ο Πάκης δήλωνε πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την κατάλυση της έννομης τάξης...

Τουλάχιστον το άτομο που έγραψε το ανεκδιήγητο άρθρο δεν κυβερνάει.