Κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, για να πραγματοποιήσουμε τη φαντασίωση κάθε φίλου της τζαζ: να περάσει μια βραδιά στο Cotton Club, στην καρδιά του Χάρλεμ, πίνοντας περίεργα ποτά από παράνομα αποστακτήρια.
To Great Depression, αποτελεί μια μοναδική περίοδο στην ανθρώπινη ιστορία, ένα διαχρονικό μάθημα που ενισχύει την πίστη στην ανθρώπινη αποφασιστικότητα – και τον αγώνα μιας κοινωνίας να ξεπεράσει τα βαθιά της προβλήματα και να δημιουργήσει κάτι από την αρχή – κάτι όπως το Empire State Building, το «μεγαλύτερο κτίριο του κόσμου», που εγκαινιάστηκε το 1931, για να αποτελέσει ένα ορόσημο της ανθρώπινης θέλησης. Όλο αυτό το διάστημα, ένας τομέας της οικονομίας, παρέμενε (σχετικά) ακμαίος: η βιομηχανία της διασκέδασης, που ανέλαβε ένα βαρύ ρόλο – να ανυψώσει το ηθικό του λαού, μέσα από αισιόδοξες ταινίες, τρελές κωμωδίες (βλ. την εργογραφία των Αδελφών Μαρξ) – φαντασμαγορικές παραστάσεις και δημιουργική μουσική. Τίποτα δεν μπορούσε να δώσει καλύτερη ώθηση στον κόσμο από τον ξέφρενο ήχο της τζαζ, που «αστικοποιήθηκε», ταξιδεύοντας από τη Νέα Ορλεάνη στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη, μέσω Κάνσας Σίτι. Τα κλαμπ των αμερικανικών μεγαλουπόλεων αντηχούσαν από αυτήν την «νέα» μουσική – και ειδικά ένα κλαμπ, στην καρδιά του Χάρλεμ.
CAB CALLOWAY & his orchestra: Minnie the Moocher
(Calloway – Mills)
Lammar Wright, R.Q. Dickerson, Ruben Reeves (tp), DePriest Wheeler, Barry White (tb), Arville Harris, Walter Thomas, Andrew Brown (sax), Earres Prince (p), Morris White (bjo), Jimmy Smith (b), Leroy Maxey (d), Cab Calloway (voc)
Recorded: New York, 3/3/1931
Ήταν μια συνηθισμένη, ανοιξιάτικη βραδιά στο Κότον Κλαμπ, όταν ο τραγουδιστής ξέχασε τα λόγια στη μέση του τραγουδιού. Δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο – σε διαφορετική περίπτωση, θα διέκοπτε το τραγούδι, θα αστειευόταν με το κοινό, και θα ξεκινούσε από την αρχή. Όμως εκείνο το βράδυ, η παράσταση μεταδιδόταν ζωντανά σε όλη την Αμερική, με αποτέλεσμα ο Καμπ Κάλογουεϊ να ντραπεί και να προσπαθεί να τα μπαλώσει αυτοσχεδιάζοντας, προς μεγάλη τέρψη του κόσμου. Το αποτέλεσμα ήταν ένας θρίαμβος για τον «Hi-de-ho man», κι ένα εμβληματικό swing τραγούδι, που έγινε σήμα-κατατεθέν του κλαμπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου