28 Απρ 2012

10 μπάντες που περνάνε καλά στο στούντιο και αυτό βγαίνει στο κοινό




Με αφορμή το ξέφρενο πανηγύρι που έχουν στήσει στο τελευταίο τους άλμπουμ οι Foxy Shazam, μια (εντελώς υποκειμενική) λίστα συγκροτημάτων που μάλλον το γλεντάνε (ή γλεντούσαν) γερά στο στούντιο.

TNT
Η απόλυτη μπάντα του hair metal προσγειώθηκε στη Γη από τον πλανήτη Άρη (άλλοι λένε από τη Νορβηγία) στις αρχές των ‘80s. Ελάχιστοι την θυμούνται πια, αλλά όσοι το κάνουν, συχνά την χρησιμοποιούν σαν μουσικό Prozac τις δύσκολες ημέρες.

Tenacious D
Είναι το συγκρότημα του Τζακ Μπλακ. Τι άλλο επιχείρημα θες;

Lynyrd Skynyrd
Θα έφτανε και μόνο του το “Sweet Home Alabama” για να σε πείσει πως οι southern rockers απ’ το Τζάκσονβιλ έκαναν πάρτυ κάθε φορά που έμπαιναν στο στούντιο (και, εννοείται, όποτε έβγαιναν στην σκηνή). Αλλά το redneck – feelgood στυλ τους απλώνει χαμόγελα ακόμη και στις μπαλάντες τους.

Vampire Weekend
Αποπροσανατολιστικό το όνομα, αλλά οι πρώτες κιόλας νότες με τις αφρικανικές επιρροές τους σε πείθουν ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με goth δρακουλάκια, αλλά με κουλ τυπάκια που πιθανότατα ηχογραφούν τα τραγούδια τους ντυμένοι με την στολή της εθνικής ποδοσφαίρου του Μάλι (ή του Καμερούν, όλες αυτές έχουν το κίτρινο, το πράσινο και το κόκκινο μαζί, στην ίδια εμφάνιση!)

Slade
Εντάξει, δεν χρειάζεται και πολύς σχολιασμός εδώ. Τα πουλάκια στην αρχή της ηχογράφησης αρκούν.

Scissor Sisters
Gay με κάθε πιθανή έννοια της λέξης. Παίζουν αυτήν την ηδονιστική, ξέγνοιαστη, αυτοσαρκαστική ποπ που θα ήθελες να είναι είναι τσιχλόυφουσκα που να μη χάνει ποτέ τη γεύση της και να τη μασάς (και να κάνεις φούσκες) όλη μέρα.

Manowar
Nομίζω ότι όλοι μας έχουμε την υποψία ότι απλά δεν γίνεται να παίρνουν τους εαυτούς τους στα σοβαρά! (Άκου οπωσδήποτε το κομμάτι που ακολουθεί. Το ηχογράφησαν ως «χριστουγεννιάτικο δώρο στους πιστούς τους φίλους» και το διέθεσαν δωρεάν από το site τους).

Foxy Shazam
Η αφορμή γι’ αυτήν εδώ την λίστα. Είναι τόσο ακομπλεξάριστοι που στην πιο σοφιστικέ εποχή του indie rock, αυτοί συνεχίζουν την δική τους, ανεξάρτητη, ροζ πουά πορεία, αδιαφορώντας για το πόσο στα σοβαρά τους παίρνουν οι υπόλοιποι. Δηλαδή μέχρι που έφτασαν στο σημείο να τιτλοφορήσουν το τελευταίο τους άλμπουμ “Church Of Rock n’ Roll”.

Κονιτοπουλαίοι
Χωρίς σχόλιο

Queen
Το απόλυτο σημείο αναφοράς. Τέσσερις χαρισματικοί μουσικοί έμπαιναν επί είκοσι χρόνια στο στούντιο και πετούσαν στα πιάνα, τις κιθάρες, τα μπάσα και τα ντραμς τους ό,τι κατέβαινε στο κεφάλι του καθενός, για να το έχουν μεταμορφώσει σε κανονικό τραγούδι στο τέλος της ημέρας. Η μεγαλύτερη πηγή ανατριχίλας που έχει ποτέ ηχογραφηθεί ποτέ (και που πολλαπλασιαζόταν στη νιοστή, όταν το γκρουπ εμφανιζόταν live).

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)



Δεν υπάρχουν σχόλια: