28 Νοε 2012

O Sufjan Stevens είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων



Είναι εξωφρενικές. Απίστευτα ανόητες. Παρανοϊκά χοντροκομμένες. Ίσως γι’ αυτό και είναι τόσο ξεκαρδιστικές. Ή μάλλον όχι, αυτό που τους προσδίδει ακόμη περισσότερα credits χαβαλέ είναι ο λόγος για τον οποίον γυρίστηκαν οι 7 διαφημίσεις που θα δεις πιο κάτω: για το “Silver & Gold”, το δεύτερο Χριστουγεννιάτικο box set του παμμέγιστου Sufjan Stevens.

Θα ήταν το αδιαμφισβήτητο νούμερο 1 μου για το 2012, αν κατάφερνα ποτέ να ακούσω ολόκληρο το άλμπουμ. Γιατί με διάρκεια τριών ωρών σε κάλαντα και άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, με αυτοκόλλητα τατουάζ, αφίσα κι ένα 80σέλιδο βιβλιαράκι, το “Silver & Gold” ξεφεύγει από την έννοια του άλμπουμ, αυτού που σε μυεί στον κόσμο του κορυφαίου αυτού μουσικού της γενιάς μας. Γίνεται ένα τοτέμ που τα μυστικά του ξεδιπλώνεις σιγά σιγά και τελετουργικά. Μέχρι να φτάσουν τα Χριστούγεννα.

Στις διαφημίσεις που ακολουθούν, ο Sufjan και το παρεάκι του (η Rosie Thomas, ως το alter ego της, Sheila Saputo, θα ανοίγει και τις χριστουγεννιάτικες συναυλίες του που ξεκινούν στις 23/11) ξετινάζουν όλη τη γελοιότητα της φτηνής τηλεόρασης και αναστατώνουν κάθε έννοια περί πνεύματος των Χριστουγέννων. Είναι βέβηλοι, ανυπόφοροι, σουρρεαλιστές. Το τρίπτυχο αυτό μού αρκεί για να γιορτάσω μαζί τους τις φετινές γιορτές –μακριά από κάθε βαρετή παράδοση, από κάθε αγιοβασιλιάτικο κατεστημένο.

Απόλαυσε υπεύθυνα:








(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: