12 Απρ 2008

Django Weekend: Honeysuckle Rose (ή 15 χρόνια jazz&τζαζ, μέρος β')

Αυτή η καρτουνίστικη εκδοχή του Τζάνγκο Ράινχαρντ, από την ταινία "Το τρίο της Μπελβίλ", δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του Jazz&Τζαζ, ως πρόταση για την επένδυση του jewel case που θα φιλοξενήσει το cd που συνοδεύει το εορταστικό τεύχος. Φυσικά, δεν υπήρχε περίπτωση να απουσιάζει ο Τζάνγκο από μια τέτοια συλλογή.
Από το κείμενο που αναφέρεται στο εκάστοτε αφιερωματικό cd (και που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να λέγεται "η τζαζ για αρχάριους"), αντιγράφω το κείμενο του Γιώργου Χαρωνίτη για τον Τζάνγκο (που θα μπορούσε να τιτλοφορείται "εισαγωγή στον Τζάνγκο Ράινχαρντ"):
"O αγράμματος τσιγγάνος κιθαρίστας που γεννήθηκε στο Βέλγιο και άλλαξε το πρόσωπο - και την υφή - μιας καθαρά "αμερικανικής" τέχνης όπως η τζαζ. Ο άνθρωπος που, μαζί με την παρέα του, δημιούργησε το κουιντέτο του Hot Club της Γαλλίας και έγραψε ιστορία - μαζί με μια πληθώρα σπουδαίων κομματιών και ηχογραφήσεων που δεν έχουν πάψει να διεμβολίζουν, μέχρι τις μέρες μας, τον κόσμο της ποπ κουλτούρας. Από μικρός, ο Django αποστήθιζε μελωδίες και δακτυλισμούς, πράγματα που τα μετέφερε νότα προς νότα, στα δικά του αυτιά, στα δικά του δάχτυλα και στη δική του κιθάρα. Με δυο δάχτυλα λιγότερα στο αριστερό του χέρι, ο Django Reinhardt αναγκάστηκε να αναπτύξει μια δική του τεχνοτροπία και, πολύ γρήγορα, τα συνδυαστικά στοιχεία του χαρακτήρα του τον μετέτρεψαν σε βιρτουόζο και σταρ - παράλληλα όμως είχε μάθει ν' ακούει τζαζ και κυρίαρχη έμπνευσή του πια ήταν ο Louis Armstrong, ο Duke Ellington κ.λπ. Από τα μέσα των '30s, οπότε ο Django ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις του με το θρυλικό του κουιντέτο, η τζαζ δεν ήταν πια η ίδια..."

(κι αυτό είναι το σημείωμα του εσωφύλλου)
DJANGO REINHARDT: Honeysuckle Rose (2:55)
(Razaf, Waller)

The Quintette du Hot Club de France: Django Reinhardt (g), Stephane Grappelli (vln), Roger Chaput (g), Eugene Vees (g), Louis Vola (b).
Recorded: 31/1/1938
Ο Charlie Christian λέγεται ότι έγινε αυτός που έγινε γιατί μπορούσε να παίξει νότα προς νότα το σόλο του Django Reinhardt στο "Honeysuckle Rose" - αυτό ακριβώς που ακούμε εδώ, από τις κλασικές ηχογραφήσεις του Κουιντέτου του Hot Club της Γαλλίας στο Λονδίνο, το 1938...

1 σχόλιο:

Giousurum είπε...

me tin tzaz exo faei ena mikro kolima ta teleytaia 5 - 6 xronia. pleon sta 30+ oso paei kai mallon megalonei. den mporo omos na afiso kai tin classic rock kai tin anexartiti skini. xekinisa sxetika arga na diavazo tzazz&tzaz. eytixos se arketa periptera kai stands yparxoun kai palia teyxi. oi kasettes sas einai diamantia.