5 Νοε 2009

«Σέχτα επαναστατών» εσείς; «Φράξια μηδενιστών εμείς»!

Σοβαρά τώρα, γιατί οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν τέτοια ονόματα; Πώς τα διαλέγουν; Είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα άνθρωποι που σπατάλησαν ενέργεια για να φτιάξουν το αρκτικόλεξο Ο.Π.Λ.Α.; Σχεδόν τους φαντάζεσαι σε ένα δωμάτιο, γεμάτο καλάσνικοφ, με τον «Τσελεμεντέ του αναρχικού» ανοιχτό σε μια γωνία και το λεξικό σε μια άλλη, να ψάχνουν τις λέξεις, για να φτιάξουν μια ακροστοιχίδα: «Μεγάλε, το βρήκα! Οργάνωση Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας!». Θα ήταν αστείο, αν δεν κόστιζε ζωές.

Τουλάχιστον αυτοί, φαίνεται ότι έχουν και στις βιβλιοθήκες τους ψήγματα αριστερής βιβλιογραφίας, εξ ου και διάλεξαν ένα όνομα που παραπέμπει στην Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών του Eμφυλίου. Οι άλλοι, που ονομάστηκαν «Σέχτα Επαναστατών», μάλλον δεν έχουν ιδέα από αριστερή ορολογία – δεν υπάρχει αριστερός που αυτοπροσδιορίζεται ως «σέχτα». Είναι σαν να μαζεύονται οι πιστοί μιας θρησκείας και να λένε: «είμαστε αιρετικοί». Ταμπέλες όπως «αιρετικός» ή «σέχτα» τις κολλάνε οι άλλοι, δεν τις διαλέγεις μόνος σου.

Αντιθέτως, η «φράξια» μπορεί να αποτελεί υποκειμενικό προσδιορισμό. Κάθε πολιτική οργάνωση έχει μερικούς ζοχαδιασμένους που μαζεύονται συνομωτικά και χαράζουν κοινή πορεία σε διάλογο με την «επίσημη γραμμή». Συμβαίνει σε όλα τα κόμματα, αλλά δεν φανταζόταν κανείς ότι συμβαίνει και στις ομάδες ένοπλης πάλης. Και η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας την προκήρυξη στο Indymedia, αναφορικά με την επίθεση στην Μαριέττα Γιαννάκου, μπορεί κανείς να μπερδευτεί, με την υπογραφή «Συνομωσία των πυρήνων της φωτιάς – Φράξια μηδενιστών». Είναι δύο οργανώσεις που έδρασαν από κοινού; Ή η «Φράξια» είναι μέρος της «Συνομωσίας των πυρήνων κλπ.»; Μήπως μετά τις συλλήψεις στο Χαλάνδρι, και από την εξάρθρωση των «πυρήνων», αυτό που έμεινε είναι η «φράξια»; Ποιος ξέρει; Αυτό που φαίνεται σαφές είναι ότι διαθέτουν αίσθηση της ποπ κουλτούρας. Δεν είναι μόνο η επισήμανση κάποιων σχολιαστών στο Twitter, ότι το όνομα «Συνομωσία των πυρήνων της φωτιάς» θυμίζει τίτλο βιβλίου του Χάρι Πότερ (είναι σαν να το βλέπεις τυπωμένο: «Ο Χάρι Πότερ και η συνομωσία των πυρήνων της φωτιάς»). Είναι και το ότι η τελευταία φορά που κάποιοι ονομάστηκαν μηδενιστές (εκτός από έναν φαφλατά Έλληνα ράπερ) ήταν στην εμβληματικά σουρεαλιστική ταινία των αδελφών Κοέν «ο Μεγάλος Λεμπόφσκι». Οι τραμπούκοι που τα βάζουν με τον Τζεφ Μπρίτζες – και κατουράνε στο χαλί του – παρουσιάζονται ως «μηδενιστές», χαρακτηρισμός που προκαλεί δέος στους ήρωες της ταινίας. Ειλικρινά όμως, δεν ξέρω να πω τι σημαίνει για την Ελλάδα το ενδεχόμενο να έχει επηρεαστεί το νέο αντάρτικο πόλεων από το σινεμά των αδελφών Κοέν.

Εκτός βέβαια και αν όλα αυτά, όπως ισχυρίζεται μια δημοφιλέστατη θεωρία συνομωσίας, δεν είναι τίποτε άλλο από κατασκευάσματα των μυστικών υπηρεσιών – προβοκάτσιες για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Αλλά κι αυτό, σε κάποια ταινία πρέπει να το έχουμε ξαναδεί.

(δημοσιεύτηκε στο protagon.gr)

2 σχόλια:

Αθήναιος είπε...

Το ΟΠΛΑ είναι πολύ ταιριαστό. Και η ΟΠΛΑ του Εμφυλίου ειδεχθής τρομοκρατική οργάνωσή ήταν και μάλιστα χειρότερη από αυτούς εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Τέλειο! Και αναρωτιόμουν αν φαίνεται μόνο σε εμένα γελοίος ο αυτοπροσδιορισμός κάποιων ως "Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς - φράξια μηδενιστών". Έλεος δηλαδή!