23 Οκτ 2012

Οι Κορεάτες αντεπιτίθενται



Περίληψη προηγουμένου: Στα τέλη Αυγούστου η Apple πέτυχε μια απίστευτη δικαστική νίκη επί της Samsung. Την είχε κατηγορήσει ότι της έκλεψε πατέντες και «ξεπατίκωσε» το iPhone για να φτιάξει το Galaxy. Το δικαστήριο στις ΗΠΑ απεφάνθη «έτσι είναι» και ζήτησε από τους Κορεάτες να πληρώσουν ένα πρόστιμο της τάξεως του 1 δις. δολαρίων.

Στους μήνες που ακολούθησαν ο ως τότε σιωπηλός πόλεμος μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας άρχισε να γίνεται πυρηνικός. Στο παιχνίδι μπήκαν οι Google, Microsoft, LG και άλλοι και οι μηνύσεις στα διάφορα δικαστήρια του κόσμου άρχισαν να πέφτουν σωρηδόν και εκατέρωθεν. Αυτό που ήταν νόμιμο στη μία χώρα έβγαινε παράνομο στην άλλη. Αυτό που έμοιαζε με το βασικό χαρακτηριστικό της κάθε συσκευής, αποδεικνυόταν ιδέα άλλου και άρα έπρεπε να αφαιρεθεί (ή να πληρωθεί πολύ ακριβά από την εκάστοτε εταιρεία που το χρησιμοποιούσε χωρίς άδεια). Αυτό που μέχρι χθες έμοιαζε με ευγενή άμιλλα για την δημιουργία του πιο εξελιγμένου gadget μετετράπη σε μια ιστορία παρόμοια με αυτήν της 37χρονης τσιγγάνας που πήρε το νόμο στα χέρια της και δολοφόνησε τον φονιά του γιου της μέσα στο δικαστήριο της Ευελπίδων.

Η Apple, μετά από εκείνη την τεράστια νίκη του καλοκαιριού, φάνηκε ότι όχι μόνο πήρε το πάνω χέρι στην σύρραξη, αλλά ότι βρισκόταν και πολύ κοντά στο σημείο να αποτελειώσει τους αντιπάλους της. Αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οργισμένοι όλοι οι υπόλοιποι, συνασπίσθηκαν όπου μπορούσαν και πρόταξαν όλα τους τα όπλα, ψάχνοντας κάθε πιθανή αφορμή για να σύρουν με τη σειρά τους την Apple στα δικαστήρια και να της προκαλέσουν δεκάδες –μικρότερου βεληνεκούς, βέβαια- ήττες. Η τελευταία έρχεται από την Samsung, που περίμενες ότι ήταν τόσο λαβωμένη από το βατερλώ του Αυγούστου που δεν θα ξεμύτιζε από την Κορέα της για την επόμενη δεκαετία.

Κι όμως… Τις τελευταίες ημέρες, δύο διαφορετικές αποφάσεις δικαστηρίων σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία την ξαναβάζουν γερά στο παιχνίδι: Η Lucy Koh, η δικαστής που προέδρευσε και στην περίφημη δίκη του Αυγούστου, έδωσε εντολή στην Apple να δημοσιεύσει τα στοιχεία των πωλήσεων, τζίρου και κερδών του iPhone, όπως εδώ και καιρό ζητούν οι αντίπαλοί της. Η Apple επιχειρηματολογούσε ότι η ανακοίνωση αυτών των μεγεθών θα έδινε ένα μεγάλο πλεονέκτημα στους ανταγωνιστές της. Η Koh αποφάσισε ότι αυτό δεν ισχύει.

Την ίδια ώρα, ένα εφετείο στη Μεγάλη Βρετανία επέβαλε στην Apple την εξής μέγιστη ξεφτίλα: Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, χρησιμοποιώντας γραμματοσειρά Arial, μεγέθους όχι μικρότερου των 14 στιγμών και διατηρώντας εμφανές το κείμενο εκεί για έναν ολόκληρο μήνα. Συγγνώμη για τι πράγμα όμως; Η Samsung είχε πάει την Apple στα δικαστήρια, επειδή η τελευταία ισχυριζόταν ότι οι Κορεάτες είχαν αντιγράψει τις πατέντες και του iPad. Και το διεμήνυε παντού, πριν ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Τα τελευταία δικαστικά δεδομένα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις δύο πλευρές σε μια εκεχειρία. Ή τουλάχιστον έτσι θα ήθελε το CNN. Ο τεχνολογικός του συντάκτης Omar L. Gallaga κάθισε και έγραψε μια συμφωνία ανακωχής που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο όλες τις παρούσες «γκρίζες ζώνες».

Ξεκινάει με το προφανές. Ότι οι δύο πλευρές καλό θα ήταν να συμφωνήσουν να σταματήσουν τις αλληλοκατηγορίες όπου βρεθούν κι όπου σταθούν και να λύνουν τις όποιες διαφορές τους μόνο στο δικαστήριο. Ή, ακόμη πιο σωστά: Να αφήσουν επιτέλους τους δικαστές να κάνουν ήσυχοι και ανεπηρέαστοι τη δουλειά τους. Και καταλήγει σε ξεκαρδιστικές μιμήσεις υπαλλήλων της Apple και της Samsung και του πώς οι μεν κοροϊδεύουν τους δε, υπονοώντας ότι αυτός ο πόλεμος έχει πια ριζώσει βαθιά μέσα στις ψυχές των geeks που φτιάχνουν αυτά τα μηχανήματα του διαβόλου.

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: