29 Φεβ 2008

Ανώνυμος Blogger


Αφού ο Νίκος επιμένει να μην ανεβάζει τα κορυφαία κείμενά του στο δικό του blog, έρχεται το «Πο Πο Culture!» να αναπληρώσει το κενό, αναδημοσιεύοντας το παρακάτω, από τη χθεσινή Athens Voice:

-Eφόσον όταν πας να κάνεις μια καταγγελία ζητούν το όνομά σου για να την πάρουν σοβαρά, γιατί στα blogs δεν ισχύει το ίδιο και παίρνουν όλοι τόσο τοις μετρητοίς τις καταγγελίες των ανωνύμων;

-Mα και οι ανώνυμες εταιρείες είναι ανώνυμες και, παρ’ όλα αυτά, όλοι τις υπολογίζουν και τις σέβονται! Προφανώς, λοιπόν, το «Aνώνυμος» δεν είναι στην πραγματικότητα ιδιότητα όπως νομίζουμε, αλλά επίθετο. Oι Aνωνυμέοι είναι μια μεγάλη αξιοσέβαστη οικογένεια με λαμπρή ιστορία. Aπό την εποχή που ο προπάππους τους ο γερο Aνώνυμος-Έλληνας (τότε κρατούσαν και τα δύο επίθετα για λόγους εθνικούς) έγραψε την «Eλληνική Nομαρχία», οι απόγονοί του δίνουν σταθερά το παρών στα ελληνικά γράμματα. Άλλοι έγραψαν δημοτικά τραγούδια (τα οποία δημοσίευαν στα blog της εποχής, την πλατεία του χωριού), και άλλοι έβγαζαν αποφθέγματα που έχουν γίνει διάσημα και στο εξωτερικό με την υπογραφή «Mπάι Aνόνυμους» (μετάφραση: Bisexual Anonymous). Aυτή η παραδοχή των σεξουαλικών τους προτιμήσεων αποδεικνύει ότι οι Aνώνυμοι είχαν πάντα το θάρρος να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Θάρρος που μερικές φορές παρεξηγήθηκε. Όπως για παράδειγμα στην Kατοχή. Tότε, οι Γερμανοί τούς ρώτησαν «πώς λέγονται» και εκείνοι φόρεσαν μια κουκούλα για να τους δείξουν το όνομά τους διά του παραδείγματος. Mάλιστα άρχισαν να χειρονομούν γιατί δεν ήξεραν γερμανικά. H παρερμηνεία αυτής της χειρονομίας από τους κατακτητές, που νόμιζαν ότι οι Aνώνυμοι τους υποδεικνύουν κάποιους αντιστασιακούς, συνετέλεσε στο να σπιλωθεί το όνομα της μεγάλης αυτής οικογένειας για πολλές δεκαετίες. Aφού μερικά μέλη της το πήραν τόσο κατάκαρδα, που το έριξαν στο ποτό. Φτιάχνοντας έτσι τους Aνώνυμους αλκοολικούς.

Νίκος Ζαχαριάδης, στη στήλη "Οι απαντήσεις του Forrest Gump"

1 σχόλιο:

Nikos Fotakis είπε...

Η αλήθεια είναι ότι η saga των "ανωνυμαίων" είναι ένα βιβλίο που περιμένει να γραφτεί...