11 Μαΐ 2008

Django Weekend: Smoke Rings

Δεν είναι καθόλου εύκολο το να αποκτήσεις τη δισκογραφία του Django Reinhardt. Η ίδια η σκέψη προϋποθέτει έναν διαφορετικό ορισμό της "δισκογραφίας" από αυτόν που έχει στο μυαλό του ο συλλέκτης της εποχής των άλμπουμ. Κι αυτό γιατί η δουλειά του Τζάνγκο κυκλοφορούσε σε δίσκους 78 στροφών - μόλις που πρόλαβε το lp, προτού πεθάνει.
Αυτές οι ηχογραφήσεις έχουν τροφοδοτήσει μέχρι τώρα δεκάδες συλλογές - δεδομένου δε ότι είναι πια public domain, κάθε απίθανη δισκογραφική του κόσμου θεωρεί χρέος της να βγάλει και τη δική της. Όποια και να τσιμπήσεις από το δισκάδικο, μέσα θα πέσεις, δεν υπάρχει περίπτωση.
Φυσικά, για τον αληθινά σκληροπυρηνικό fan, υπάρχει η ασύλληπτη δουλειά της Fremeaux & Associés, που έχει συγκεντρώσει όλες τις ηχογραφήσεις του Τζάνγκο με χρονολογική σειρά σε είκοσι διπλά cd. Κάποια στιγμή θα τα αγοράσω, απλώς δεν το έχω ακόμα αποφασίσει - θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι τόσο nerd.
To αμέσως καλύτερο έφτασε στο γραφείο μου την περασμένη Τετάρτη - δώρο από το Μάρκο (αυτό θα πει να έχεις friends in high places). Είναι ένα κουτί με επτά cd, που καλύπτουν τη χρυσή περίοδο 1934-1939, όταν το Κουιντέτο έβρισκε τη φωνή του, και πριν τον πόλεμο που ανάγκασε τον Στεφάν Γκραπελί να μετοικήσει στο Λονδίνο.
Με το που το έπιασα στα χέρια μου άρχισα να ψάχνω για κομμάτια που τυχόν δεν είχα. Το πρώτο που έπιασε το μάτι μου ήταν το υπέροχο Smoke Rings. Ένα καταπληκτικό, μελαγχολικό κομμάτι που υπήρξε το signature theme του Γκλεν Γκρέι και της Casa Loma orchestra (με τον τρόπο που το One o' clock jump υπήρξε το signature theme του Count Basie, το Moonlight Serenade το signature theme του Glenn Miller, το Take the A Train το signature theme του Duke Ellington) - γι' αυτό και στα '60s ο Έλινγκτον και η ορχήστρα του το διασκεύασαν, όταν έκαναν ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στη χρυσή εποχή του swing, που κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Recollections of an era", το μοναδικό lp όπου ο Έλινγκτον δεν έπαιζε καμία από τις δικές του συνθέσεις, προτιμώντας να τιμήσει τις άλλες μεγάλες μορφές του swing - οι ηχογραφήσεις που δεν χώρεσαν στο άλμπουμ κυκλοφόρησαν αργότερα με τον τίτλο - μανιφέστο "Will the Big Bands ever come back?"
To Smoke Rings είναι στο μυαλό μου συνδεδεμένο με δυο ταινίες. Την εκτέλεση της Casa Loma Orchestra την άκουσα πρώτη φορά στο soundtrack του Wild at Heart του Ντέιβιντ Λιντς, είναι όμως σε μία άλλη ταινία, το Thank You For Smoking, που ακούγεται η καθοριστική εκτέλεση, από τους Mills Brothers. Σχεδόν σε κάνει να θέλεις ν' αρχίσεις το κάπνισμα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χμ, εγώ παρασυρόμενος από τα γραφόμενά σου τσάκωσα από τις ευκαιρίες του Καρφούρ εδώ στο Βουκουρέστιον 4 CD του Django, 0,99 ευρώ έκαστον.
Φ.

Ανώνυμος είπε...

Σειρά μου να σε προσκαλέσω στο τελευταίο παιχνιδοσουξέ της μπλογκόσφαιρας!

Nikos Fotakis είπε...

@ανώνυμο: και πολύ καλά έκανες
@citronella: ok - έρχομαι