1 Μαΐ 2013

10 τραγούδια για να γιορτάσεις την Εργατική Πρωτομαγιά



Ανεξαρτήτως του αν θα τιμήσεις την 1η Μαΐου ανήμερα την Πρωτομαγιά, ή θα ακολουθήσεις τη μεταφορά τη γιορτής από το Υπουργείο Εργασίας ειδικά για φέτος στην Τρίτη του Πάσχα, το top 10 που ακολουθεί θα σε βοηθήσει να την περάσεις ευχάριστα, με τον κατάλληλο –πάντα– προβληματισμό.



Bob Dylan - "Maggie's Farm"
Οι σχέσεις εργαζόμενου – εργοδότη περνούν στο μικροσκόπιο του Bob Dylan. Ο ήρωάς του δεν αντέχει να δουλεύει άλλο στη φάρμα της Maggie με τους όρους που του βάζει. Προτιμά να τα τινάξει όλα στον αέρα και να φύγει μ’ ένα χορταστικά electric blues τρόπο.



The Clash - "Career Opportunities”
Όταν οι Clash έγραφαν αυτό το τραγούδι, στην Αγγλία των ‘70s, οι δουλειές ήταν λίγες και η γκρίνια πολλή. Τόσο πολλή που οι Clash δεν ήθελαν π.χ. να δουλέψουν σαν οδηγοί ασθενοφόρου. Αν ζούσαν άραγε στην Ελλάδα του 2013 θα άλλαζαν γνώμη;



Styx – “Blue Collar Man (Long Nights)”
Δώσε μου μια δουλειά, ό,τι δουλειά να ‘ναι. Δώσε μου μια ευκαιρία να επιζήσω. Κι εγώ θα σου δώσω λίγο lame hard rock.



Huey Lewis and the News – “Workin' for a Livin'”
Το τραγούδι που δεν λέει απολύτως τίποτε, αλλά την ίδια ώρα λέει τόσα πολλά. Γραμμένο από τον άνθρωπο που δεν έγραψε ούτε μισό αξιόλογο κομμάτι στην καριέρα του, αλλά έκανε μια τόσο σπουδαία καριέρα. Γιατί η ζωή –και η εργατιά– είναι γεμάτες από τέτοιες αντιθέσεις (αδικίες;).



Donna Summer – “She Works Hard For The Money” 
Εκείνη δουλεύει σκληρά για τα λεφτά κι εμείς χύνουμε τόνους ιδρώτα κάτω από τη ντισκομπάλα. Δίκαιο.



Dolly Parton - “9 to 5”
Η πιο ευχάριστη ωδή στο οκτάωρο από την απόλυτη σταρ της country (στο πιο pop κομμάτι που έγραψε ποτέ, ωστόσο).


Rolling Stones – “Salt of The Earth”
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται ένα κομμάτι όπου κάποιος σαν τον Mick Jagger μιλά για τους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά (όχι ότι δεν έχει εργαστεί και αυτός σκληρά στη ζωή του, αλλά σίγουρα όχι με τον τρόπο που το εννοούμε εμείς), αυτό εδώ το αριστούργημα των Stones είναι ένας από τους ανεπίσημους ύμνους της Πρωτομαγιάς.



John Lennon – “Working Class Hero”
Αυτό εδώ, πάλι, είναι ημιεπίσημος ύμνος…



Billy Bragg - “There is Power in a Union”
Πρωτομαγιά όμως σημαίνει πάνω απ’ όλα συνδικάτα και αυτό εδώ είναι το κομμάτι τους.



Βασίλης Παπακωνσταντίνου – “1η Μαΐου” 
Σιγά μην το άφηνα απ’ έξω. Χρειάζεται και λίγη ερωτική περιπέτεια η Πρωτομαγιά, για να μείνει ακόμη πιο βαθειά στη μνήμη. «Πες μου Μαρία, μήπως θυμάσαι ‘κείνο το βράδυ που σε πήρα αγκαλιά;»

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: