14 Ιαν 2014

Τα 10 καλλίτερα τραγούδια του Bruce Springsteen


O Ιανουάριος, με την επερχόμενη κυκλοφορία του “High Hopes” και με την έκδοση του «Μπρους», της απόλυτης βιογραφίας του, θα είναι αναμφισβήτητα και δικαιωματικά «μήνας Springsteen». Μπορείς να ακούσεις το άλμπουμ και να διαβάσεις περισσότερα για την βιογραφία εδώ. Αν όμως έχεις βαρεθεί ήδη τις πολλές λέξεις και θες να περάσεις στο ψητό, μπορώ να σου σερβίρω επιτόπου μια λίστα με τα καλύτερα τραγούδια που έγραψε ποτέ το «Αφεντικό».

   

Αλλά επειδή κάθε τραγούδι έχει και τη δική του ιστορία, πάμε και με δυο-τρεις αράδες για να τις ξαναθυμηθούμε:

“Dancing In The Dark” (Από το “Born in the USA” του 1984) 


Το πιο χορευτικό από τα τραγούδια του, μιλά για τη ματαιότητα και το πώς μπορείς να της ξεφύγεις.


“Atlantic City” (Από το “Nebraska” του 1982)

   

Όταν το Μάρτιο του 1981 ένα αφεντικό συμμορίας του Ατλάντικ Σίτι δολοφονήθηκε από μια βόμβα, ξέσπασε ένας αιματηρός πόλεμος στις γειτονιές της πόλης. Η ιστορία αυτή ενέπνευσε το "Fistful of Dollars", που μετονομάστηκε σε “Atlantic City”, ίσως το πιο υποβλητικό κομμάτι του Springsteen.


“Racing In The Street” (Από το “Darkness on the Edge of Town” του 1978)

  

Η πιο μεγάλη στιγμή του Clarence Clemons, του θρυλικού σαξοφωνίστα της E-Street Band που άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο το καλοκαίρι του ’11.


“Rosalita (Come Out Tonight)” (Από το “The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle” του 1973) 



Άλλο ένα κομμάτι όπου ο Clemons δίνει ρεσιτάλ, ήταν το highlight της πρώτης περιόδου των live εμφανίσεων της E-Street Band από το 1973 ως το 1988.


“Badlands” (Από το “Darkness on the Edge of Town” του 1978) 



Το πιο ξεσηκωτικό κομμάτι που έγραψε ποτέ ο Springsteen και το απόλυτο άνοιγμα για τις περισσότερες από τις συναυλίες του με την E-Street Band.


“The River” (Από το “The River” του 1980) 



Ένα λυπητερό κομμάτι για ένα ζευγάρι που αναγκάστηκε να παντρευτεί σε μικρή ηλικία, όταν εκείνη έμεινε έγκυος. Εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της αδελφής του Bruce Springsteen.


“Jungleland” (Από το “Born To Run” του 1975) 



Ο Clarence Clemons που παίζει το πιο διάσημό του σόλο σ’ αυτό το τραγούδι, είχε κάποτε πει ότι ο Springsteen είχε μάλλον σκοπό να γράψει μια ροκ όπερα με ήρωα τον Magic Rat, αλλά τελικά του προέκυψε το “Born To Run” που δεν είναι ακριβώς αυτό. Ο Magic Rat, πάντως, είναι ο ήρωας του “Jungleland” ξεκάθαρα.


“Born in the U.S.A” (Από το “Born in the U.S.A.” του 1984) 



Ένα από τα πιο παρεξηγημένα του τραγούδια, αφού ο τίτλος του το έκανε να χρησιμοποιηθεί ως soundtrack σε χίλιες δυο ανόητες «αμερικανιές», όταν το τραγούδι στην ουσία μιλά για την εφιαλτική εμπειρία των βετεράνων του Βιετνάμ.


“Thunder Road” (Από το “Born To Run” του 1975) 



Ο αρχικός του τίτλος ήταν "Wings For Wheels", μέχρι που ο Bruce Springsteen είδε την αφίσα μιας ταινίας με τον Robert Mitchum από το 1958 με τον τίτλο “Thunder Road”.


“Born to Run” (Από το “Born To Run” του 1975) 



Όταν έγραφε το άλμπουμ “Born To Run”, ο Springsteen είχε τη φιλοδοξία να δημιουργήσει το σπουδαιότερο, επικότερο ροκ δίσκο που είχε βγει ποτέ. Το ομώνυμο κομμάτι είναι η πεμπτουσία αυτού που προσπάθησε να πετύχει.

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: