18 Ιουλ 2007

Tintin hunts black people

Σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε πρόσφατα (δηλαδή με μερικές δεκαετίες καθυστέρηση), σχετικά με τις ρατσιστικές περιπέτειες του Τεντέν, ο πάντα ευφυής Kevin Church (ένας από τους αγαπημένους μου bloggers), δημιουργεί ένα εξώφυλλο-αριστούργημα:

Όσο για την ουσία της ιστορίας, ναι, το συγκεκριμένο κόμικ είναι ρατσιστικό, όπως το πρώτο κόμικ με τον Τεντεν "Ο τεντέν στη χώρα των σοβιέτ" ήταν σαφέστατα αντικομμουνιστικό, κι όπως τα περισσότερα είναι γεμάτα από στερεότυπα. Ενώ ο ίδιος ο Ερζέ είχε μάλλον ύποπτη συμπεριφορά την περίοδο του ναζισμού. Όμως, προς υπεράσπισίν του, δεν σταματούσε ποτέ να ξαναφτιάχνει τα παλιά του κόμικ, να τα εκσυγχρονίζει, να αφαιρεί τις αιχμές κ.ο.κ.

Κι εν πάση περιπτώσει, εμένα ο Τεντέν μου αρέσει. Ακόμα και λόγω της αφέλειας με την οποία αντιμετωπίζει τον κόσμο γύρω του.

6 σχόλια:

enteka είπε...

λοιπόν: το μόνο που χρειάστηκε ήταν να απόκαλέσεις το blog μου "ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά blog" για να με κάνεις να περάσω περίπου τρεις ώρες διαβάζοντας όλο το μπλογκ σας απ' την αρχή. (Είμαι ΤΟΣΟ εύκολος...)

τώρα, για τον Τεν Τεν: φοβερό το πειραγμένο εξώφυλλο! αναδρομικά μπορώ να θυμηθώ πολλές ιστορίες του που είχα διαβάσει μικρός και είχαν μια ακατανόητη εχθρότητα προς όλους τους κατοίκους της εκάστοτε χώρας που πήγαινε ο Τεν Τεν. Κι όμως, περιέργως δεν επηρέασαν τον ευαίσθητο παιδικό ψυχισμό μου: δεν έγινα καθόλου ρατσιστής (απ' όσο ξέρω).

Δεν ξέρω τι να πω, είναι περίεργο το θέμα. Συμφωνώ ότι είναι θετικό ότι ο Ερζέ αφαιρούσε τις αιχμές κλπ, αλλά πάλι ίσως να το έκανε για εμπορικούς λόγους και να μην είχε μετανιώσει πραγματικά.

[Νομίζω πάντως ότι πρέπει να ξανανοίξει και το θέμα "Στρουμφ και συνομωσιολογικός κομμουνισμός".]

:)

Nikos Fotakis είπε...

@enteka:
χαίρομαι που είσαι τόσο εύκολος - δεν ξέρω τι λέει αυτό για την κοινωνική σου ζωή, όμως.
αλλά: "τρεις ώρες για να διαβάσεις όλο το blog"; κάτι δεν κάνουμε καλά.
δεν πιστεύω ότι ο Ερζέ ήταν ρατσιστής - το κόμικ απηχούσε τις εκάστοτε αντιλήψεις κι όσο άλλαζε η εποχή, τόσο κι αυτός ένιωθε την ανάγκη να αναπροσαρμόσει το κόμικ. το οποίο, έστω και ρατσιστικό, παραμένει αριστούργημα.
όσο για τη γκέι κομμούνα των γαλάζιων ξωτικών, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν! άνοιξε τη συζήτηση και θα συμμετάσχουμε...

Homo Ludens είπε...

@ zelig: Ευτυχώς που προσδιόρισες ότι ο αγαπημένος σου blogger είναι ο Kevin Church, γιατί με όλη αυτή την ανταλλαγή αβροφροσύνης με τον enteka, ήμουν σίγουρος ότι ΑΥΤΟΣ ήταν ο αγαπημένος σου blogger. (Ενώ τώρα απλά κατάλαβα ότι όλα αυτά τα κάνετε για να μου την σπάσετε...)

Nikos Fotakis είπε...

@homo ludens
ελπίζω να μην το κάνεις όλο αυτό για να πω δημόσια ότι ο αγαπημένος μου blogger είσαι εσύ...

Homo Ludens είπε...

@ zelig: Όχι, το κάνω όλο αυτό μπας και το πει δημόσια ο Ευάγγελος Βενιζέλος (που ξέρω ότι διαβάζει καθημερινά το blog μας)!

Nikos Fotakis είπε...

Αυτές οι δημόσιες σχέσεις σου!