22 Σεπ 2007

Anita a-day: Sing, sing, sing

Η έννοια του swing είναι ένα εκ των ων ουκ άνευ στη τζαζ, ένα μέγεθος που δεν είναι μετρήσιμο, αλλά που καθορίζει το τι είναι τζαζ και τι όχι. Το σχόλιο του Nat Hentoff για τη Diana Krall και τις κόπιες της (περισσότερα επ' αυτού, εν καιρώ) επικεντρώνεται ακριβώς στην έλλειψη αυτού του στοιχείου - αν θυμάμαι καλά, έλεγε ότι "αν προσπαθήσεις να κρατήσεις το ρυθμό στο τραγούδι τους, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μουδιάσει το πόδι σου". Το swing δεν διδάσκεται - ή το 'χεις, ή δεν το 'χεις - και η Anita O' Day το είχε.

Ως μουσικό είδος πάλι, το swing μας χάρισε μερικά κομμάτια ύμνους. Ένα από αυτά είναι και το Sing, Sing, Sing, του Louis Prima, που η Anita O' Day αντιμετώπισε ως ένα ακόμα όχημα για το χαρακτηριστικό της μπρίο. Η εκτέλεσή της έγινε ξανά επίκαιρη πριν από κανα-δυο χρονάκια, όταν βρέθηκε ανάμεσα στα κομμάτια που προσπάθησαν να καταστρέψουν μερικοί DJs, στο πλαίσιο της σειράς Verve//Remixed.

Είναι πάντως μάταιο να αναφέρεσαι στο Sing, Sing, Sing και να παραβλέψεις την καθοριστική εκτέλεση του κομματιού από την ορχήστρα του Benny Goodman, με τον Gene Krupa στα τύμπανα.

Now you're singing with a swing...

Δεν υπάρχουν σχόλια: