21 Σεπ 2007

Anita a-day: κουίζ

Γιατί το εξώφυλλο του Cool Struttin' είναι ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών;

α. Γιατί το έχει σχεδιάσει ο μέγας Reid Miles, ο γραφίστας που έκανε τα εξώφυλλα των δίσκων της Blue Note, στη δεκαετία του '50 και του '60 ισάξια των σημαντικότερων έργων της pop art, που τότε βρισκόταν στα σπάργανα.
β. Γιατί τη φωτογραφία του εξωφύλλου (που θα μπορούσε από μόνη της να αποτελεί "σπουδή στο cool"), τράβηξε ο ίδιος ο Francis Wolff, o ένας εκ των ιδρυτών της ιστορικής αυτής εταιρίας (ο άλλος ήταν ο Alfred Lion).
γ. Γιατί η εν λόγω φωτογραφία, απαθανατίζει τις γάμπες της Anita O'Day, παρ' όλο που αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο σημείωμα του δίσκου.
δ. Γιατί το περιεχόμενο του δίσκου δεν προδίδει σε κανένα σημείο την υπόσχεση του εξωφύλλου - αντιθέτως, το φερώνυμο κομμάτι είναι ίσως το πιο εμβληματικό blues της σχολής του hard bop, ένα κομψοτέχνημα που αποδεικνύει την αξία αυτού του φοβερού πιανίστα που λεγόταν Sonny Clark.
ε. Για όλα τα παραπάνω.

Η σωστή απάντηση, ασφαλώς, είναι η (ε), εμάς όμως μας ενδιαφέρει η (γ), μια ακόμα απόδειξη του status που απολάμβανε η τραγουδίστρια στον κόσμο της τζαζ τη δεκαετία του '50.

Όσο για το τραγούδι της ημέρας, είναι το Pick Yourself Up.

ΥΓ. Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω την υπόσχεσή μου για ένα τραγούδι της Anita O' Day την ημέρα, αλλά δεν είναι εύκολο. Προειδοποιώ ότι το κομμάτι του σαββάτου θα καθυστερήσει, καθώς θα λείψω για μια μέρα. Αλλά θα αποζημιώσω με χορταστικό post.

Δεν υπάρχουν σχόλια: